Nincsenek játékszabályok

2011. július 25. 15:04

Ha valakit nagyon bűnösnek akarunk látni, ha az a cél, hogy besározzuk, keresni kell egy mondvacsinált ügyet. Interjú.

2011. július 25. 15:04
Lakos Imre
Népszava

A Kopaszi-gátat érintő alapügyben már régen lezárták az eljárást bűncselekmény hiányában...

Ezért mondom, hogy a feljelentgetéseknek inkább kevesebb, mint több sikere volt. A több évnyi nyomozás után, 2009-ben a jogerősen meghozott ügyészségi határozat is kimondta az öböl-ügyben: a kerület vezetése nem követett el semmilyen bűncselekményt, ennek még a gyanúja sem merült fel. Sőt, az önkormányzat jól járt, miközben a magánbefektetők 5-6 milliárdot ráköltöttek a közparkra. Az egy más kérdés, hogy a Kopaszi-gát csak egy része lett volna egy hatalmas ingatlanfejlesztésnek, ami a piaci válság miatt bedöglött. Ügy pedig nincs: ez a mostani történet egy mellékszál, semmi köze ahhoz, amiben megszüntették az eljárást. A feljelentő képviselő mégis belehazudja a kamerába, hogy van Kopaszi-gát ügy... (...)

Mi volt a gond a telekeladással, amire a vád épül?

Ha valakit nagyon bűnösnek akarunk látni, ha az a cél, hogy besározzuk, keresni kell egy mondvacsinált ügyet. Az önkormányzati cégnél ráadásul az illetékes bizottság gyakorolta a tulajdonosi jogokat, az igazgató saját hatáskörben döntött bizonyos kérdésekben, de jogszerű felhatalmazással. A cég éves beszámolóját a bizottság egyhangúan, az akkori ellenzékkel együtt megszavazta. Megdícsérte a cég igazgatóját is, hogy jól és szabályszerűen járt el. A hivatali visszaélés, amivel minket vádolnak, elvileg sem lehetséges. Sem szándékunk, sem hatáskörünk nem volt a visszaélésre, kizárólag testületi döntések születtek. Elmondtuk, hogy nonszensz a gyanúsítás. Kértük az ügyészséget, vegye figyelembe az érveinket és a tényeket. Amikor lezárták a nyomozást, tételesen megindokoltuk, a már ismert iratok alapján, hogy az eljárást meg kéne szüntetni. A vád érveit a nyomozati anyag nem támasztja alá. Már az is meglepő, hogy az ügy eljutott a vádemelésig.

Koncepciósnak tartja az eljárást?

Érezhető a célzatosság, a tipikus politikai karaktergyilkosság. Ma a politikában nincsenek játékszabályok. Úgy ülsz le kártyázni, hogy menet közben bármikor változhatnak a játékszabályok és ha előhúzod az ultiban a piros hetest, azt mondhatják rá, hogy zöld. Ha pedig vitatkozol, azt mondják: hárman vagyunk, kétharmad, az kétharmad. Mindenhol ez a mentalitás érezhető. Az emberek félnek. Lesütik a szemüket, elfordulnak, reszketnek az egzisztenciájukért. Kapaszkodnak a helyükbe. Nem normális dolog, hogy húsz év után azért nem megyek be a polgármesteri hivatalba, nehogy bárkinek kellemetlenséget okozzak azzal, hogy szóba álltam vele. Országos szinten ugyanez megy. Hatalmi gőggel, hozzáértés nélkül csak diktátor lehet valaki, nem pedig vezető.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyula
2011. július 25. 22:40
Hivatali visszaélés a vád a volt újbudai polgármester ellen Index 2011. július 15., péntek 07:39 | Email A Magyar Nemzet szerint a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt egy volt önkormányzati terület pályázat nélküli átjátszása miatt Molnár Gyula, Lakos Imre és egy ügyvéd ellen. Hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Molnár Gyula volt XI. kerületi MSZP-s polgármester, Lakos Imre volt SZDSZ-es alpolgármester és egy ügyvéd ellen - írja a Magyar Nemzet. Az ügy egy Duna-part melletti volt önkormányzati terület pályázat nélküli átjátszásáról szól, a vád szerint a vezetők hatalmukkal visszaélve előnyt szereztek egy cégnek. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek azt monta, ezzel ugyan nem okoztak vagyoni hátrányt az önkormányzatnak, de a bűncselekményért akár így is három évog terjedő börtön járhat. Az érintett cég az Öböl XI. Kft., mely megszerezhette azt a Dombóvári és Budafoki út sarkán levő ingatlant, aminek a környékén lévő területek már a társaság birtokában voltak. hirdetés2006 nyarán a XI. kerületi képviselő-testület MSZP-SZDSZ-es többsége közel tízezer forintos négyzetméteráron vásárolta meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a 38 hektáros területet, amit azonnal saját cégébe, a Buda-Hold Kft.-be vitt be több mint 410 millió forintos értékben. Az ingatlan végül a Kopaszi-gátat, illetve az öböl körüli területeket birtokló kft.-hez került. Molnár Gyula a Magyar Nemzetnek azt mondta, örül, hogy független ítészek elé kerül az évek óta húzódó ügy, valamint, hogy büszke a Kopaszi-gát környékének fejlesztéseire.
cutcopy
2011. július 25. 22:35
"Nincsenek játékszabályok" Na persze haveroknak kiadni pályáztatás nélkül értékes ingatlanokat - feltehetőleg némi Wieszt-féle borítékos módszerrel - valóban játékszabályok nélküli..
aaabbbccc
2011. július 25. 22:11
Azért az szdsz vonal mellett ne feledjük, hogy melyik párt budapesti listájának harmadik helyezettje volt Leisztinger élettársa. Mszp ezekben vastagon benne volt és VAN.
Vizigót
2011. július 25. 20:46
Már megint itt egy mosakodó tiszta ember, ez valami kényszer az efféléknél valószínűleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!