Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A szocialisták púpja

2011. július 04. 17:48

A végigvitt pártszavazás csak erősíteni látszik a feszültségeket.

2011. július 04. 17:48
Szalay Tamás Lajos
NOL

Akkor van esélye a baloldalnak arra, hogy hatással legyen a mostani folyamatokra, ha az MSZP hiteles, szociálisan érzékeny, a jelenkori kormány hibáira rámutat, és érvényes megoldások köré szervezett politikát folytat. Ezt eddig nem sikerült felmutatnia a szocialista pártnak, de ezen aligha segít a belső konfliktusok feszítése.

A Mesterházy Attila vezette MSZP-nek a nyilvánosságban valóban kevés átütő közlése volt az országban zajló eseményekről, de úgy nehéz is jókat mondaniuk, hogy ha az egykulcsos adó hátrányairól beszélnének, akkor is csak Gyurcsány Ferencről kérdezik őket. A volt kormányfőnek viszont abban van igaza, hogy hiába ábrándulnak ki tömegek a Fideszből, az MSZP támogatottsága csak nem gyarapszik. Ez pedig változtatásért kiált. A volt pártelnök azonban talán ott van tévedésben, hogy csak a médiakirakatból lehet pártja hasznára. Egy lépéssel hátrábbról talán messzebbre érne a hangja. A pártszavazás e tekintetben a szocialisták balszerencséjére konzerválhatja a patthelyzetet: mindkét fél úgy érezheti, visszaigazolták a szavazatok azt, amit eddig tett.

Másfelől azonban a pártszavazás tényleg elérte a célját (ha ez volt a cél), mert ha nem is lett érvényes és eredményes, a feltett kérdések így is a kongresszus elé kerülnek. Ahogyan egyébként is ez történt volna. Ezért nehéz megérteni a párttagnyilvántartás számai feletti kardozást. Mindez most inkább az orbáni rendszer megerősödésének kedvez, még ha rendre ki is jelentik, hogy azzal aztán nincs kiegyezés. A belső konfliktusok rendezése nélkül se ez, se más üzenet nem éri el az embereket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vizigót
2011. július 04. 21:25
Csak egy könyvcímet idézek apafej: "Távolban egy fehér vitorla" Na látod, ez pontosan jellemzi mennyi esélye van a Maszopnak a jelenlegi folyamatokat irányítani. Nézd kérlek, az van, hogy a Maszop ott csücsül nyakig az önnön maga által létrehozott hiteltelenség-mocsárban, és ezért nincs még egy jó ideig esélye, hogy visszaszerezze az elvesztett szavazóinak akár csak a töredékét is, maguknak okoztak, így jártak.
nyoooc
2011. július 04. 18:13
"Akkor van esélye a baloldalnak arra, hogy hatással legyen a mostani folyamatokra, ha az MSZP hiteles, szociálisan érzékeny, a jelenkori kormány hibáira rámutat, és érvényes megoldások köré szervezett politikát folytat." Szerintem az MSZP-nek sehogy sincs esélye. Megmondom azt is, hogy miért: soha nem tudta, de nem is igazán akarta magáról levetni az utódpártiságot. Az ismertebb baloldali politikusok közül Gyurcsány látja leginkább, hogy a baloldalnak egy új, hiteles pártra lenne szüksége, mert mára az utódpártiság (a szavazók kiöregedésével) nyűggé vált. Na de hogy passzol egy végletesen hiteltelen ember (a többi MSZP-s vezető sem hitelesebb) egy hiteles párt felépítésével? Sehogy. A baloldalnak a nulláról indulva, az MSZP-es levitézlettekkel szóba nem állva kell építkeznie, vagy nem lesz. (Lesz, persze, csak marginális lesz.) Nehéz dió, elismerem, de ez az ő problémájuk.
pascal
2011. július 04. 18:09
"A végigvitt pártszavazás csak erősíteni látszik a feszültségeket. " Szerintem most az ügyészség tevékenysége erősíti az MSZP vezetőiben a feszültséget. Mondhatni már pánikra hajlik a hangulat.
di maggio
2011. július 04. 17:58
"Még ha rendre ki is jelentik, azzal aztán nincs kiegyezés." Gondolom, a Fidesz nem is vágyik arra,hogy az Mszp kiegyezzen vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!