Miért kell azonnal leállítani a paksi erőmű bővítésére irányuló munkálatokat?

2011. június 17. 10:30

Ekkora hazai kereslet nincsen zsinórtermelésű alaperőműre, Magyarország így valószínű völgyidőszakban exportálna nyomott árú éjszakai áramot.

2011. június 17. 10:30

„2. Idő előtt köteleznénk el magunkat egy régi és dráguló technológia mellett egy technológiai korszakváltás kezdetén

Annál is inkább, mert a következő 10-15 évben mind az anti-nukleáris, mind a pro-nukleáris oldal jelentős technológiai fejlődést vár a saját háza táján. Egy 40-60 éves üzemidőre szóló beruházás megvalósításánál kötelességünk a trendeket is mérlegelni. Ma pedig technológiai áttörést várnak nemcsak az energiatermelés, de az átvitel és elosztás terén is (tíz éven belül versenyképesnek várt napelemek, azok lakossági betáplálását lehetővé tevő okos hálózatok). Egyértelmű trend az atomenergia költségének növekedése az egyre szigorodó biztonsági és hulladékelhelyezési követelmények, valamint a növekvő észlelt kockázat és magasabb elvárt hozam miatt megemelkedő tőkeköltségek következtében. Ezzel szemben a megújuló energiaforrások kiaknázásának költsége folyamatosan csökken. A következő 10-15 évben a világ vezető kutatóintézetei, köztük Németország, komolyan odateszi magát egy atommentes energiatermelés jövőképének megvalósítása mellé. Várjuk meg, mire jutnak.

3. Egyébként sem ilyen típusú villamos energiára lenne szükségünk

Újabb alaperőművi (zsinór) kapacitás kiépítésével tovább romlana a magyar villamos energiatermelés már jelenleg is túlságosan merev szerkezete, és hátrányosan érintené a megújulókat.

A meglévő paksi blokkok már most is 40-45%-át adják az ország villamos energia termelésének. Újabb 1-2 blokk esetén (azok teljesítményétől függően) 60-80%-ra mehet fel az atomenergia részaránya. Ekkora hazai kereslet nincsen zsinórtermelésű alaperőműre, Magyarország így valószínű völgyidőszakban exportálna nyomott árú éjszakai áramot. Ekkora alaperőművi kapacitáshoz viszont mindenképpen szükséges tartalékkapacitás (pl. tározós erőművek), amely nem áll itthon rendelkezésre, tehát azt vagy ki kell építeni, vagy pedig a drága csúcsidőszaki áramot importálnunk kellene. Összességében a már jelenleg is hátrányos, rugalmatlan, alacsony szabályozhatóságú rendszer jellemzői erősödnének új blokkok belépésével, amikor a megújulók egy része (az időjárásfüggő szelesek, vagy a szintén zsinórban menő geotermikus) szintén növelnék a rendszer rugalmatlanságát.  A hálózat szintjén új blokkok belépése tehát nehezítené a megújulók nagyarányú további befogadását Amúgy sem lenne rá pénzünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2011. június 19. 19:12
vagyis a paksi költségek töredékéért gázmotoros erőművekkel csatolt távhővel , piaci szereplőként a magyar állam visszanyerhetné energetikai függetlenségét , villamos energia termelés (néhány nagyvárosban kellene gázmotor/ csatolt távhős rendszer építeni, ezzel piaci szabályozóként belépni az energiapiacra , ill ott további térnyerésre lenne lehetőség) ehhez a makói gázmezőre van szükség , és természetesen a nemzeti erőforrás ellopásának megakadályozására .
sky.net
2011. június 19. 19:03
kivételesen teljesen egyetértek a lmp vel hozzá lehet tenni hogy ha a makói gáz 12 százalékából ami a bánya járadék 5000 milliárdot remélnek , akkor nem ugyanezt a pénz akarják e elszórni teljesen értelmetlenül nuki lobbi/ korrupció etetés miatt ? atomerőműre vagyis a földgázt elmutyizzuk , és még a bevételt is elmutyizzuk ? MIÉRT NEM LEHET A MAGYAR GÁZT ÁRAMTERMELÉSRE HASZNÁLNI ? MIT TESZ AZ ORBÁN KORMÁNY AZÉRT HOGY A MAGYAR FÖLGÁZ KÉSZTELETET NE LOPJÁK EL ? hanem pl a nukleáris energia kiváltására biztonságos állami monopóliumként a nemzet felemelésére fordítsák ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!