Meddig futja a tehetségből?

2011. június 16. 09:43

Lenne miért sírnom! Sírok is, csak nem tudok olyan jól, mint például Gáspár Máté, és Schilling Árpád. Interjú.

2011. június 16. 09:43
Pintér Béla
Színház.hu

Vannak egzisztenciális félelmeid?

Igen. A félelem találó szó. Jó esetben is csak annyit fogunk kapni, mint a megvonás után. A függetleneknek megítélt 10 százalék, lecsökkent nyolcra. A színházi törvényt meg fogják változtatni, új kategóriák születnek: lesznek nemzeti, kiemelt és egyéb színházak. Utóbbi váltja a hatos kategóriát, amibe eddig is bekerült boldog boldogtalan. A mi társulatunk 13 éve működik, ezért egy kicsit rosszul esik ez az »egyéb«, de ez van.

Támogatás, amit kaptok nem feltétlenül nevezhető »egyébnek«.

Olyan értelemben nem, hogy nekünk jutott a legtöbb pénz a kategóriában, de ezt én természetesnek tartom, mivel mi játszunk a legtöbbet, nekünk van a legnagyobb közönségünk, díjak és elismerések tekintetében is nehéz felvenni velünk a versenyt. Ne feledjük el, hogy a megvonás után a megítélt 69 millió helyett negyvenötből gazdálkodhattunk. A független érában így is nálunk lehet a legjobban keresni, de azt tudni kell, hogy a színészeink, állandó fizetés helyett próbapénzből, előadásgázsiból élnek, maguknak fizetik a tb-t, az adót, a nyugdíjat. Továbbá, ebből a negyvenötmillióból a repertoár mellett csak egy bemutatóra futja. Idén azért tudtunk mégis kettőt létrehozni, mert a Teather Der Welt beszállt a Szutyok költségeibe. Tehát ennyiből elméletileg csak egy lesz jövőre, amit én nem akarok elfogadni! Lenne tehát miért sírnom! Sírok is, csak nem tudok olyan jól, mint például Gáspár Máté, és Schilling Árpád. Tényleg csodálom őket azért, hogy annó képesek voltak hatékonyan érvényesíteni az érdekeiket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miertnememlekszem
2011. június 16. 15:36
"Mellesleg Pintér darabjaival is "egzakt ismeretekhez jutunk a minket korulvevő világról, a természetről" Csak éppen az emberi természetről. És ezek (is) szuksegesek a társadalom túléléséhez, fejlődéséhez." haha hahaha hahahahahahahahahahhaaaaaa -- lattam Frenakot is eleget. nem dobtam el semmit, ne aggodj. meg egyszer: nem az a gondom ezekkel (hiaba probalod ugy beallitani), hogy "jujj de felhaborito". epp ellenkezoleg. hogy az oncelu szellemi maszturbacion es pozolason tul (fu de batrak vagyunk h letoljuk a nadragunkat, 2011-ben, ez igen!!) merhetetlenul trivialisak, unalmasak. akinek ezek a darabok amugy barmi ujat mondanak mondjuk a magyar tarsadalomrol, vagy barmirol, az sztem vak es rendkivul korlatolt. de rendben, nezzed oket nyugodtan, ha szamodra ezek a dolgok revelativak. csak ne masokkal akard megfizetteni a jegyar 2/3-at. kosz.
Autofocus
2011. június 16. 12:24
(Carlosnak ment)
Autofocus
2011. június 16. 12:23
A Krétakört kicsit árnyaltabban közelíteném meg, de a Pintér Bélával kapcsolatos véleményeddel 100 %-ban egyetértek. Aki egy darabját is látta az tudja miről beszélsz amikor azt írod hogy "művészeti értéke több, mint tíz másik kőszínháznak együttvéve". Ennyire őszinte, a mai valóságot, társadalmi jelenségeket, karaktereket néha keserűen, szarkasztikusan, de végtelen intelligenciával kifigurázó, elgondolkodtatva szórakoztató színház ma nincs még egy Magyarországon, ráadásul a zsebkendőnyi Szkénében (ahol fürtökben lóg az a nevetségesen kevés, pár tucatnyi ember akit az a padlásszínház be tud fogadni) adják elő azokat a darabokat melyek a világon fesztiválról fesztiválra díjakat halmoznak. És nem csak az azóta egyre ismertebb, zseniális Thúróczy Szabolcs, de a többi színésze is olyan sokoldalú, ezerszínű tehetség, (vagy a rendező hozza ki belőlük) hogy a maroknyi társulattal szobányi térben lebilincselő élményt szereznek annak a pár szerencsésnek akik tudják micsoda kincset rejt a Műegyetem padlása. A legszomorúbb, hogy ma, a XXI. században ez kellene hogy legyen A Színház, ehhez képest a hazai kőszínházak nagy részének repertoárja dohos nosztalgiadarabok, langyos középszer nyugdíjas operettrajongóknak. Szóval ma Béla a király, ez vitathatatlan.
miertnememlekszem
2011. június 16. 12:08
az alternatív színház egy luxustermék, eladása és üzemeltetése történjen piaci alapon. miért lenne kötelessége kitömnie az államnak ezt a rétegigényt kiszolgáló társulatot minden évben több tízmillió forinttal??? (és láttam 1 csomó darabjukat, igen)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!