Életfogytiglan

2011. június 24. 07:25

Ahogyan Sztojka Iván magánszámát elnézi-elhallgatja az ember, csak arra gondol, hogy eltelik néhány év, és sokkal csendesebb lesz.

2011. június 24. 07:25
Szentesi Zöldi László
Magyar Hírlap

„Raffael, Németh és Sztojka tehát helyes kis cellába költözik, és nem egy-két esztendőre. Hogy másodfokon jelentősen enyhítik az ítéletet, arra nagyjából annyi az esély, mint hogy a Plútó bolygón rögbizzenek. Ha valaki nem tudná: a harminc-, illetve húszesztendős fegyház nem olyan egyszerű lefolyású ám, mint mondjuk az akasztás. Lassan rohad el a magányra ítélt ember: a különböző megvonások, a tartós egyedüllét, az ingerszegény környezet miatt hamarosan roncs lesz a rabból. A halálbüntetés következetes támogatójaként tartozom azzal, hogy bevalljam: a tényleges életfogytiglannal, a húsz-harminc éves fegyházzal sincs bajom, sőt. Ez is igazságos, már amennyiben a gyors halál helyett a lassú kínszenvedésre ráillik az igazságos jelző.

Ahogyan Sztojka Iván magánszámát, az ügyész durva sértegetését, fenyegetését, ájuldozását elnézi-elhallgatja az ember, hideg fejjel csak arra gondol, hogy eltelik néhány év, és sokkal csendesebb lesz… Amikor a kalitkányi körletében nemhogy az évek, hónapok, de a napok, sőt a percek is csigalassússággal vánszorognak. Az élet és a halál is mást jelent, mint idekinn, a szabad levegőn, amelyet Sztojkáék már valószínűleg soha nem szippantanak be. Elfogy az élet, elfogy a remény, és lassan semminek, még a puszta létezésnek sem lesz értelme…

Mit mondjak: nem hullatok, nem hullatunk könnyeket értük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. No
2011. június 24. 16:03
Ez a Szentesi Zöldi olyan primitív, hogy mutogatni kéne. "Emberi jogizmus" - hülye ez? A cikkből látszik, nemhogy az elméleti problémával nincs tisztában, de még A nyomorultakat sem volt képes elolvasni. "Ostoba jogelvekért, pedagógiai kísérletekért, elméleti felvetésekért nem dobhatjuk oda a normális emberek életét." Faszkalap, ezek a "pedagógiai kísérletek" 200 éve folynak. Előtte pedig inkvizitórius eljárás volt, kínvallatással, ami "elméleti síkon" azt tükrözte, hogy a - mai fogalmainkkal - büntetőeljárás tkp. már része a büntetésnek. "az életünkre ráterpeszkedő téves jogfilozófiai elvek (például a nevelés intézményébe vetett hamis hit) felülírják a közös, ősi tapasztalatot" És mi a közös, ősi tapasztalat, te jogtörténet fő-fő tudora? Mi a véleményed a teheráni bíróság két héttel ezelőtti ítéletéről, ami savval megvakításra ítélt egy bűnözőt? Azt képzeled, te hülye, hogy a tálib Afganisztánban, aminél szigorúbb ítélkezés nem volt a világon, nem volt bűnözés? Az pedig már a szerző emberi minőségére - pontosabban a hiányára - mutat, ahogy élvezkedik az elkövetők várható szenvedésein. A felmérések szerint 8 év fölött teljes intézményfüggőség alakul ki a rabokban, ami tartós személyiségtorzulás, tulajdonképpen visszafordíthatatlan. Sztojkáék egyébként sem lesznek a börtön királyai, mert az életfogytosokat különleges helyzetükre tekintettel elkülönítve tartják.
már foglalt
2011. június 24. 15:32
látom van aki felizgul mások szenvedésétől, még ha meg is érdemli a szenvedést. A Magyar Hírlap újságírói akkora erkölcsi nullák, hogy csak na...de az álszenteskedés jól megy nekik valljuk be. Ehhez csak gratulálni tudok...
röviden
2011. június 24. 09:20
Egyetlen kikerülhetetlen érv szól a halálbüntetés ellen, a visszavonhatatlansága. Mivel a tévedés lehetősége nemcsak elméleti, de számos példa is van rá, marad az izolálás.
landrus
2011. június 24. 08:42
Én nem tudnék humorizálni egyetlenegy embertársam lassú, vagy gyors halálán.Kissé eltér a cikk mondanivalójától, de csak leírom: a szúró, vágó (kés, szamurájkard) használatát, közterületen való viselését szigorúan meg kell tiltani, törvényileg szabályozni, de ezen túlmenően - elsősorban a családban, iskolában, médiában - hatásos felvilágosítást, elrettentést kellene alkalmazni.Borzasztóan veszélyes jelenség, hogy nagyon sok fiatal a szórakozó helyekre életet kioltó eszközökkel megy be. Ahol az alkohol, drog hatására felszabadulnak a gátlások és nagyon könnyen megtörténik a tragédia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!