Életfogytiglan

2011. június 24. 09:51

Cozma apja a tragédiát követő nyilatkozataival többet tett a magyar és román nép megbékéléséért, mint politikusok tucatjai évtizedeken át.

2011. június 24. 09:51
Torkos Matild

„Az ügyészség a példás büntetés kiszabása érdekében azt a perstratégiát választotta, hogy eredetileg társtettesként elkövetett emberölés és életveszélyt okozó testi sértés miatt nyújtotta be a vádiratot, amiért »csupán« határozott idejű szabadságvesztést lehet kiszabni. Ezért a büntetőper folyamán a vádlottak és védők könnyebb helyzetben érezhették magukat, mint amilyenben valójában voltak. Az ügyészség aztán szinte az utolsó pillanatban előhúzta az aduászt. Mégpedig azt az orvos szakértői véleményt, amely szerint a Cozma védelmére kelő játékostársa, Pesic sérülése olyan súlyos volt, hogy beavatkozás nélkül fél órán belül meghalt volna. Ez teremtett jogi alapot ahhoz, hogy társtettesként több emberen elkövetett emberölés kísérletére módosuljon a vád, amelyért már életfogytiglani fegyházbüntetést lehet kérni. A vádhatóság az első- és a másodrendű vádlott tekintetében indítványozta is a legszigorúbb büntetés kiszabását. (...)

Bármilyen súlyos és igazságos az ítélet, se Cozma életét, se Pesic egészségét visszaadni nem tudja. A példás ítélet azonban, ha másodfokon is megáll majd, megnyugvást hozhat az áldozatok hozzátartozói és a közvélemény számára is. Némi vigaszt jelenthet nekünk, hogy a tragédiát követően, a fiát gyászoló apában egy bölcsességgel megáldott férfit ismerhettünk meg, aki a tömeghisztéria határát súroló közfelháborodás kellős közepén példát mutatott higgadtságból, önfegyelemből. Aki a tragédiát követő nyilatkozataival többet tett a magyar és román nép megbékéléséért, mint politikusok tucatjai évtizedeken át.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. június 24. 16:55
Szép ez a román-magyar megbékélés, akár a mondás, "a kutya az ember legjobb barátja", csak az a baj, hogy ezt nem minden eb tudja.
gombar.gabi
2011. június 24. 16:21
Egyet értek. Viszont a Román nemzetállam imádóit a Cozma ügy nem nagyon érdekli. Ők a saját ideologiájukhoz keresnek oda illő eseteket, ha nincs kialakítanak.
Elmúlt Illúzió
2011. június 24. 15:55
Elégedett vagyok a büntetéssel a lehetőségekhez képest
teng-leng
2011. június 24. 15:38
Csak a másodfokon eljáró bíróság el ne bassza az egészet...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!