Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rengeteg dolgot át kell alakítani az oktatásban

2011. április 15. 10:53

Aggodalommal nézem, hogy az oktatásból pénzt akarnak kivonni, ezt szolgálják a javaslatot. Interjú.

2011. április 15. 10:53
A Széll Kálmán-tervet már az ön által említett tíz hónapos vita közben hirdették meg. Ez mennyiben írta felül az eredeti elképzeléseket?

A Széll Kálmán-terv valóban ebbe a tóba dobott követ. A terv célja egyértelmű és támogatandó, mert az ország legnagyobb gondja valóban az eladósodottság. Az ezért fizetett ár, a törlesztések gúzsba kötik a mindenkori kormányzatot. A terv egy gazdasági-pénzügyi szemléleten alapul, egyes esetekben azonban nem célok fogalmazódnak meg, hanem eszközöket ír le. Szerencsésebb lett volna fordítva, az elérendő célokat megfogalmazni, a szakma pedig megtalálná az optimális megoldásokat ezek megvalósításához. A vita végül is arról folyik, milyen oktatás segíti leginkább a gazdasági elképzeléseket.  Aggodalommal nézem, hogy az oktatásból pénzt akarnak kivonni, ezt szolgálják a javaslatot.  Rengeteg dolgot át lehet és kell alakítani az oktatásban, hatékonysági problémák is vannak, de összességében nem kevesebb, hanem több forrásra van szükség. A helyzet ellentmondásosságát az is jelzi, hogy a dokumentumban megfogalmazott javaslatok korántsem biztos, hogy megtakarítást eredményeznek, miközben erősen kérdéses, hogy a hatékonyságra, az oktatás minőségére pozitív hatással lennének-e.

A Széll Kálmán Terv most »mindenek fölött áll«, és ehhez kell a szakmai elképzeléseket igazítani, vagy a tárcák »alulról jövő kezdeményezései« alakítják magát a tervet?

Komoly viták voltak a Fidesz-frakción, sőt a Fidesz elnökségén belül is a Széll Kálmán Terv nyilvánosságra hozatala előtt. Alapvetően Matolcsy György jegyzi ezeket az elképzeléseket, s nyilván Navracsics Tiborék is szerepet játszottak benne, de alapvetően egy pénzügyi-, gazdaságpolitikai szemlélet dominál, kevésbé kaptak hangsúlyt a belső szakmai, ágazati megfontolások. A vita és majd a megvalósítás során ezeket kell érvényre juttatni. Ha egy gazdasági célkitűzés több módon is megvalósítható, akkor nyilván annak van értelme, ha a szakmailag legmegalapozottabbat választjuk. (...)

Mások teljesen más kérdések kapcsán ugyanezt mondták: egyfajta »mindent ellenőrizni, kontrollálni akarást« éreznek a Fideszben. Mitől ez a mentalitás?

Az állam újraszervezésének szakaszában vagyunk. Hiszen ez az állam, és a közigazgatási rendszere szétesett a Gyurcsány-korszakban, újjá kell szervezni, átláthatóvá, ellenőrizhetővé tenni. De a magyar közigazgatásban mindig is volt egy erős hajlam a centralizálásra. Valószínűleg minden szereplő úgy gondolja, ha nem lennének a helyi központok, minden rendben menne, és csak az ő ellenérdekeltségük, és feudális viszonyaik miatt megy döcögve a szekér: ez a mindenkori központi közigazgatás attitűdje. Még csak azt sem mondom, hogy nincsenek riasztó ellenpéldák, de azért ez már egy a választók által ellenőrzött közigazgatás.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enmar
2011. április 15. 16:07
Pénz kivonása az oktatásból=digitális tábla bizniszre nincs pénz=pokorninak nem dagad tovább a zsebe=probléma van az új oktatási projektel. Ez így nem mehet tovább valóban. Vissza a digitábla biznicet pokinak de gyorsan!
dadóka
2011. április 15. 14:55
Pokorni úr viselkedése és nyilatkozatai nem segítik az oktatás új pályára állítását. Polgármester ne ötleteljen! Régen távol került már az iskolától. Talán a balneológiában kellene képezni magát. Erről ajánlanék egy pedagógus továbbképzést. Láttam az egykori reggeli okfejtését, siralmas volt és a képzetlenségét is jól tükrözte. Jó lenne egy kis szerénység. Hagyja dolgozni azt, akit a miniszterelnök kijelölt a feladatra. Jó lenne már a stabilitás egy hosszabb időre, mert az oktatás nem játék.
dzsobacsi
2011. április 15. 12:45
És tessék mondani, Pokorni úr, mi a véleménye a honi balneológia-képzésről? :)
SchmittPali
2011. április 15. 11:05
egy twitter bejegyzésnél hosszabb szöveget nem tudok elollvasni, így ezt sem tudtam, de kritikátlanul támogatom Popkorni Urat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!