Olyannak látszom, mint akit zsarolni lehet?

2011. április 28. 11:37

Lázár János alaposan átgondolja, ha valamit mond, ha valamit felvállal, és ezek mögött mindig elvek vannak, amelyekhez tartja magát. Interjú.

2011. április 28. 11:37

A Széll Kálmán-tervet sokan szerkezeti reformnak, mások megszorításnak hívják, de lényegében valahonnan pénzt kell elvenni, és akkor valakinek rossz lesz. Tudatos politikai taktika volt, hogy eddig válságadókkal és nem megszorításokkal tömtük a lyukat, vagy csak nem sikerült kitalálni, hogy mi legyen?

Ha valahonnan azért vesznek el pénzt, mert rosszul, nem hatékonyan vagy nem a megfelelő célra költik, esetleg ellopják, az először is nem rossz, hanem jó. Ezért én más irányból indulnék. Önmagában abból, hogy a költségvetési egyenleg jó, semmi sem következik. Rengeteg európai országban rossz a költségvetés egyenlege, de az emberek jól élnek. A kérdés nem az, hogy hány kórházi ágy lesz, hanem hogy hogyan lesz jobb az egészségügyi ellátás.

Két része van a válaszomnak. A kormány egyrészt a rosszul működő ellátási rendszereket szeretné megváltoztatni. Ilyen az oktatás, az egészségügy, a tömegközlekedés, a beruházásokra szánt pénz, amelyeknél pártállástól függetlenül mindenki érzékeli a problémát. De ez nem csak pénzkérdés. A pénz szempont, de az is, hogy mit akarunk elérni. Miből vonjuk ki, mihez adjuk hozzá. Ez kell meghatározza a kormány és a parlament döntéseit. Röviden szólva, hogy a közforintok elköltése jól szolgálja-e az embereket.

Másrészt az a véleményem, hogy nyolc év alatt a szocialisták nagyjából helyesen mérték fel a problémákat, és azokra az összes rossz választ megadták. Vagyis azt pontosan tudjuk, hogy hogyan nem lehet, hogyan nem szabad csinálni. A szocialisták azt persze nem tudták megmondani, hogy hogyan lehet sikerre vinni az országot. Lényegében ebbe  – meg a hazugságokba – buktak bele. Nekünk olyan megoldásokat kell találnunk, amelyek hasonló problémákra egészen más válaszokat adnak, de amelyek bírják a társadalom, a polgárok támogatását is.

Akkor ez az egy év a tervezés időszaka volt?

Volt egy romeltakarítási időszak, aztán mivel a kassza kongott az ürességtől, nyilván konszolidálni kellett az akut pénzügyi helyzetet. Erre ment rá az ősz. Majd ezek után valóban fel kellett készülni a nagy rendszerek átalakítására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. április 28. 19:23
Úgy érzem, a közönséget jellemzi ez a "lézerellenesség". Én egy karakán, jól és helyénvaló módon szereplő és fogalmazó embernek ismertem meg. Sajnálom, ha a közönség már Gyurcsány szintjéről méri a közéletet. Onnan valóban már rázár. Legalább kommernek, vagy jobbikosnak kell lenni, hogy félni kelljen tőle...de nem baj, ha ők félnek....Féljenek!
pascal
2011. április 28. 14:01
Te egy agresszív, beképzelt, diktatórikus alaknak nézel ki. Ha ebbe még az is belefér, hogy zsarolhatónak látszódjál akkor igen.
blogen
2011. április 28. 13:50
Igen.
flo
2011. április 28. 13:23
Janikám, nagyon hosszú ideig tart felépíteni az ember hitelességét, és nagyon gyorsan el lehet játszani azt. Te már megtetted. Egyetlen egy érdemedet tudnám csak kiemelni, gyarapítottad a negatív jelenségeket tömören leíró kifejezések számát (a nokiás doboz, dokumentum stb. mellett). Ha valaki azt mondja, hogy kockáról kockára építkezni, meg hogy nekem ez a véleményem, mindenki tudja, kiről és miről van szó. Az meg hogy a képviselői költségtérítésekről pont te tartasz erkölcsi szónoklatot olyan, mintha pedofilokra bíznánk óvodásokat. Nekem ez a véleményem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!