Mitől történelmi egy vallási közösség?

2011. április 06. 13:55

Attól még, hogy egy felekezet ötvenezer tagot számlál, még nem történelmi, mert ahhoz bizonyos időnek kell eltelnie.

2011. április 06. 13:55

Ki mondja meg, mi az, hogy egyház, vallás? Ki állapítja meg és milyen kritériumok alapján, hogy valamilyen szervezetnek csak fedőtevékenységként szolgál a vallási jelleg? Ezek a vallástudományok régi, nagy kérdései. Ilyen alapon azonban az egész, kétezer éves jogalkotási hagyomány megkérdőjeleződhet, hiszen bármilyen fogalomra lehet mondani, hogy ki határozza meg, hogy mit jelent? Már a médiatörvény »gumifogalmai« (kiegyensúlyozottság, emberi méltóság stb.) körüli viták során is elhangzott, hogy a jog nem tudja leírni a valóság teljességét. Ám definiálnia kell a fogalmait. Ha kiszámítható, józan ésszel felfogadható módon meghatározhatók a vallás, hit, egyház fogalmai - márpedig ez úgy tűnik, Európában nem okoz nagy fejtörést -, akkor megtette a törvény a magáét. Ennek valószínűleg legjobb módja a már létező, működő szabályozások figyelembe vétele. (...)

Azt gondolom, hogy a »történelmiség« elsősorban nem létszám kérdése (legyen az tíz- vagy huszonötezer fő), hanem honosságé, azaz attól még, hogy egy felekezet ötvenezer tagot számlál, még nem történelmi, mert ahhoz bizonyos időnek kell eltelnie. Hogy mennyinek, annak meghatározása nem mentes némi szubjektív önkénytől. Mindenesetre a történelmi jelző tekintélyt, patinásságot sugároz, az élők emlékezetén túlnyúló múltba mutat, azt jelenti, hogy valami, valaki kiállta az idő próbáját, a történelem megpróbáltatásait. Húszéves múlt pedig nem egykönnyen nevezhető »történelminek«. Első ránézésre történelmi egyháznak nevezném Magyarországon a katolikus, evangélikus, református, unitárius és ortodox felekezeteket, valamint a zsidó vallást (mondhatnám, hogy a görög katolikusokat is, de ők a római katolikus egyházhoz tartoznak szervezetileg, tehát a katolikusok történelmiségével ők is azokká válnak).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2011. április 07. 10:58
SEMMI állami pénzt az egyházaknak, legalábbis hitéleti tevékenységre ne! Aztán huzakodhatnak, hogy melyik a történeti, melyik nem!!! (Most egy kicsit fel vagyok spannolva, mert tegnap kijött a védőnő és a gyerek krónikus betegségére szentképet, hitet és agykontrollt, így együtt, javasolt, s felvetette, hogy ott kéne hagyni az orvost, mer az kemikáliákkal tömi! Hihetetlen, nem tom, hol képzik ezeket, de gondolkodom rajta, hogy beköpöm a gyerekorvosnál, mit művel... Persze ha azt kérdezitek, hol az összefüggés, nem tudok válaszolni:-) )
Alien
2011. április 07. 00:09
Szerintem hagyni kene, hogy minden egyhazat tartsanak el a hivek. Amugy ez a Nemeth Sandor szepen vegzi a munkajat, minden aldott heten kiall a hivei ele, es 2 oran keresztul nyomja a hihetetlen okorsegeket. Azert ez teljesitmeny szerintem, meg akkor is ha egy random szoveg generatorral kesziti a beszedeit, ugyanis ezesetben meg jova kell irni neki hogy fejbol nyomja az egeszet. Akit ez erdekel az vegyen reszt benne, aldozzon ra, de az adokbol ezt nem kell finanszirozni. Ahogy mas egyhazakat se. Ha allami feledatot latnak el, akkor nyilvan jar azutan kompenzacio, illetve azokat a muemlek templomokat, amiket az egyhazak nem tudnak sajat forrasbol megovni kezelje a Muemlekvedelmi Hivatal. De nem latom be, miert kene a (barmilyen) klerust finanszirozni.
müller
2011. április 06. 20:32
Nagyapám, aki igencsak történelmi korú ember, mesélt arról hogy a háború előtt a faluban szinte mindenki járt templomba: a katolikusok a katolikus templomba, a reformátusok a református templomba, a zsidók meg az izraelita imaházba. Hitgyülisekről nem beszélt.
Nemhivo
2011. április 06. 18:35
...aki az ideológiát túlzásba viszi, az mind szerencsétlen erre az életre.. Naná,..hogy féltik a saját ideológiát a konkurenciától..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!