A világ egyelőre hisz a kormánynak

2011. április 28. 12:24

Sem a Széll Kálmán-tervben, sem a konvergenciaprogramban nincs olyan intézkedés, amelyet strukturális reformnak minősíthetnénk. Interjú.

2011. április 28. 12:24

- Ha van kiadáscsökkentés, megszorítás, akkor az a baj, ha nincs, az. Miért bírálják most is vezető magyar közgazdászok a kormányt, amikor éppen drasztikus költségvetési kiigazításba, strukturális reformba kezdett?

- Először is: sem a Széll Kálmán tervben, sem a konvergencia programban egyetlen olyan intézkedés sincs, amelyet hosszú távon és visszafordíthatatlanul ható strukturális reformnak minősíthetnénk. Helyette drasztikus kiadáscsökkentés a cél mindkét programban. A jó hír ebben az, hogy a Fidesz 180 fokos fordulatot hajtott végre gazdaságpolitikai filozófiájában - nem a gazdasági programjában, mert ilyenje nem volt, és ma sincs.

Egyszerűen ráébredt - miután Brüsszelben keményen visszarángatták a valóság talajára -, hogy az EU nem járul hozzá egy olyan gazdasági programhoz, amely mesterséges hazai keresletnöveléssel dinamizálná a magyar gazdaságot, magas költségvetési hiány (7 százalékról beszéltek), növekvő államadósság és infláció árán.

- Tehát lehet azt mondani, hogy a kormány jó irányba fordította el a gazdaságirányítás rúdját?


- Egyáltalán nem. A program egy kívánságlista, amiben az egyes óhajokhoz konkrét megvalósítási ütemtervet csatoltak. Tehát eddig és eddig meg kell alkotni ezt és ezt a törvényt, ami 2012 január elsejével lép hatályba és ennyi és ennyi milliárdos megtakarítást eredményez. Ez nem programalkotás, hiszen semmilyen elemzés, modellezés nem előzte meg a kitűzött célok megvalósításának várható hatásait. Magyarul: előbb írták le a végeredményt, majd hozzáírták a jogalkotása teendőket és a határidőket.

- Tudna konkrét példát is mondani?


- Itt van például az 500 milliárdos megtakarítás, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a vállalatok adminisztrációs terheinek csökkentésével akar elérni. Ennek egyik eleme, hogy 100 milliós forgalomról 300 milliósra emelik az összeghatárt, ami fölött kötelező a cégeknek könyvvizsgálót alkalmazni, és egyszerűsítik a személyi jövedelemadó adminisztrációját. Ezektől az intézkedésektől a miniszter 100 ezer új munkahelyet remél. De honnan veszi a számot, és miért gondolja, hogy ez munkahelyeket teremt? A kis- és közepes vállalatok, amelyeknek nyilván jól jön az adminisztráció visszanyesése, költségeket takaríthatnak meg, de ezzel legfeljebb a túlélési esélyük javul, új munkahelyekre, beruházásokra ettől nem lesz erejük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2011. április 29. 06:06
Békesi et. te még Horn Gyulának sem feleltél meg, kirugott , mint a taknyos macskát a cselédlány a konyhából.
huttinger
2011. április 28. 22:12
A világ azért hisz a jelenlegi kormánynak, mert nem hiszi el, hogy lesz olyan ostoba és saját hazájának gazdasági érdekei ellen fog cselekedni. A gond az, hogy az ország gazdasági érdeke ellentétben van a fidesz választási ígéreteivel és az állampolgárok elvárásaival. A választás óta mondom, hogy a fidesz két út előtt van. Ha hazája érdekében cselekszik akkor nagyot fog bukni, mint párt. Ha a párt érdekében cselekszik akkor az ország fog bukni.
kordonbonto
2011. április 28. 18:17
Volt idő amikor megtehetted volna a frankot, de akkor csak a családi kassza gyarapodott a kincstár meg leapadt. Érdekes, hogy a szoci társaidnak az elmúlt években nem osztottad az észt.
sensei
2011. április 28. 17:44
Laci! A te neved hallgass!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!