Mi legyen a tankötelezettség korhatára?

2011. március 08. 13:27

A legfontosabb kérdés az, hogy iskoláink képesek lesznek-e jobban megtartani a tanulókat, értelmes, hasznos képzést kínálva diákjaiknak.

2011. március 08. 13:27

„A 18. életév elsősorban azért problematikus, mert a vonatkozó jogszabályi rész betarthatatlannak tűnik. Egy merész húzással akár meg is szüntethetnénk a korhatárt, nem lenne ilyesmi a közoktatási törvényben. Végül is, az a lényeg, hogy van-e Magyarországnak olyan iskolarendszere, amelyben érdemes tanulni, amely a társadalom számára hasznosan, kielégítően látja el feladatát. Akár azt is mondhatnánk, hogy megette a fene, ha már egy kényszernek kell biztosítania, hogy a gyerekek, a fiatalok iskolába járjanak. Ugyanakkor az is reális meggondolás, hogy sok család van, amely esetében szükség van erre a kényszerre, a büntetés elrettentő erejére, mert ha az iskola a mainál százszor eredményesebben működne, e családokban - feltehető - akkor sem lenne napi rutin, nem lenne az élet szerves része, hogy a gyereket elindítsák reggel az iskolába. Ma még e kényszernek lehet szerepe abban, hogy gyermekeink nagyobb arányban jussanak el valamilyen képzettséghez.

A jelenleg érvényes jogszabályok betarthatatlansága miatt van értelme a tankötelezettség korhatára csökkentésének. Nagyon szeretném többszörösen aláhúzni, hogy ez nem az oktatási rendszer szerepvállalásának szűkítése, nem a spórolás érdekében támogatható, sőt. Elsősorban azon kellene gondolkodni, hogyan lehetne növelni a részvételt tankötelezettségi korhatártól teljesen függetlenül. Az oktatási tárca javaslataiban szereplő 17 éves korhatár is megfelelő lehet, de gondolkodni lehetne a 16. életéven is. Persze ahogy lejjebb megyünk, a számokkal, egyre növeljük annak a veszélyét, hogy gyerekek már az általános iskola elvégzése után nagyobb arányban kerülnek ki az iskolarendszerből, mint most, ezért a 15. életév valóban nem tűnik jó megoldásoknak, ebből a szempontból még a 16. életév is alaposan megfontolandó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. március 08. 17:24
Nem a korhatár a probléma, hanem az, hogy elhatalmasodott az a társadalmi vélekedés, miszerint nem érdemes tanulni. A tudás hatalom? Milyen végzettségük van a sikeres embereknek Magyarországon?
shighhopes
2011. március 08. 16:17
Ja szvsz az is (ne adja az ég, de) téved aki szerint innen nincs lejjebb. A legdurvább hazai cigányfalu, vagy lakótelep egy Disneyland South Centralhoz, Detroithoz, Baltimorehoz vagy valamelyik keméynebb európai bevándorlónegyedhez képest. Nincsenek még itt az olcsó ám kőkemény drogok, a mindennapos lőfegyverek és hasonlók. Borzasztó állapotok vannak most is, de nehogy azt higyjük, hogy innen csak felfele vezethet út.
magnamater
2011. március 08. 15:13
Akik ragaszkodnának a 18 éves korig tartandó tankötelezettségről, gondoskodjanak a gyenge prepák, tanítónénik helyett szúmó birkózók alkalmazásáról
csíksomlyai
2011. március 08. 15:02
A tankötelezettség és a büntethetőség korhatárának leszállítása leginkább a legrosszabb szociális, egészségügyi és gazdasági állapotban levő magyar társadalmi csoportot, a cigányságot fogja érinteni. Rövid(!) távon pedig azt fogja eredményezni, hogy e csoport eltartása iszonyú mennyiségű pénzbe, energiába stb. fog kerülni. A cigányság problémáinak megoldása CSAKIS az oktatási és foglakoztatási rendszereken keresztül történhet. A törvénytervezetek ennek ellenében dolgoznak. Diszlájk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!