Gyöngyöspata – most még megúsztuk

2011. március 22. 09:04

Gyöngyöspatán nem folyt vér, sőt, egy pofon sem csattant el, de legközelebb korántsem biztos, hogy ilyen könnyen megússzuk.

2011. március 22. 09:04

„A cigány kisebbséghez való mai viszonyukat természetesen nem egyetlen év történései formálták. Ahogy más, hasonló helyzetű településeken is megfigyelhető, a kiéleződött ellentétek mögött itt is hosszú évek, évtizedek romlása sejlik fel. A cigány kisebbséggel kapcsolatos beszédmódot, e többségi társadalomrészekben ma széles körben jellemző negatív általánosításokat, sok egyedi rossz tapasztalat előzte meg. Az pedig már esetleges, hogy éppen milyen konkrét sérelem mozgósítja, és tárja olyan brutális módon a nyilvánosság elé a kisebbségiek iránti visszafojtott többségi ellenszenvet és indulatokat, mint most Gyöngyöspatán. (...)

Nem lehetnek kétségeink, hogy a különféle önjelölt rendfenntartó alakulatok akciózása Gyöngyöspatán úgy növelte a többség biztonságérzetét, hogy ugyanakkor csökkentette a kisebbségét. Noha a rendőrség – az LMP, az MSZP és különféle civil jogvédő csoportok felszólítására – jelentős erőket vezényelt a településre, és fizikai atrocitásra nem került sor, e kívülről érkezett alakulatok tíz napon át tartó tevékenykedése komolyan hozzájárult a faluban a magyar többség és a cigány kisebbség közötti érzelmi ellentét felerősödéséhez, kiéleződéséhez. A cigány és nem cigány csoportok közötti viszony romlásához. A falu problémáinak etnikai ellentétekbe merevítéséhez. Csak bele kell kóstolni a falugyűlés hangulatába, csak bele kell hallgatni, bele kell olvasni a Patáról készült, cigányokat megszólaltató riportokba. És mi mást jelezne, hogy a cigány kisebbséghez tartozó pataiak nem vettek részt a falugyűlésen? (...)

Most mindenesetre örüljünk, hogy a történet átmenetileg békés véget ért. Együttérzésem a sérelmet szenvedett, meglopott, inzultált többségiekkel és az oktalanul megfélemlített kisebbségiekkel is. A kívülről jött önjelölt rendfenntartók elmentek, az ő közösségeik pedig ott maradnak Gyöngyöspatán, holnap is, holnapután is. Egymás mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nick:Hornby
2011. március 22. 21:30
Elek, csak egy hetet töltenél el cigányok között! Becs' szóra mennék érted, ha éjszaka befosnál félelmedben.És utána hidd el nem röhögnélek ki! Így, hogy nem voltál a közelükben sem, így viszont röhejes vagy. Vágod ugye, hogy lepatkányoztalak?
fofo
2011. március 22. 21:12
Engem mélységesen felháborít, amikor ezek a jogvédők csak az okozatról beszélnek és hallgatnak az okról. A napnál is világosabb, hogy az okot kell megszüntetni, ha előre akarunk jutni. És ebben a cigányoknak van feladatuk. A jogvédőknek is inkább a cigányokat kellene meggyőzni, hogy be kell illeszkedni a társadalomba, tanulni kell, dolgozni kell, és úgy élni, hogy ne adjanak okot a gyűlöletre. A Rózsa dombon biztos nincs cigány-gyűlölet, mert cigány sincs. De ha valakinek évente feltörik a nyaralóját, ellopják a termést a kertjéből, ne várja el tőle senki, hogy szeresse őket, és ne aggódjon, ha meglát egy szakadt zsigulit cirkálni az utcában, benne négy "rettegő" cigánnyal.
slomovicz
2011. március 22. 19:52
Elek István meg a HVG- és az összes liberális elmegy a jó édesanyjába, amikor politikai haszonszerzésből uszitják a lumpen börtöntöltelék rétegét a cigányoknak. MERT, azt se felejtsük el, hogy egy zenész cigány , vagy egy János kórházban dolgozó belgyógyász cigány , sohasem megy el aluminiumot lopni. A lumpen elemek( cigányok és magyarok is!) azok mennek el lopni- ölni. ELÉG már az általánositásból!Elég. A lumpenek meg CSAK az erőből értenek! Nyilván kell az erő. Németországban a rendőr azt mondja az ügyfélnek ( platz anweisung) most maga elmegy innen- arra amerre én mondom. Arra! És ha a paciens nem teszi, már megy is a dutyiba. Én még egy rendőrt nem láttam, amelyik a csoportosuló cigányoknak azt mondta volna: " na most pedig mindenki hazatakarodik a viskójába!- öt perc múlva senkit sem akarok látni kinn az utcán!" Igen az erő , a kemény -amitől a lumpen beszar. Hol van a 2006-októberi erő? Hol? mondom ezt mint Fideszes! A Jobbik meg mint az emeszpé fiókszervezete, menjen a picsába! Rákapaszkodott a témára haszonszerzésből. Két hét múlva , learatva a politikai hasznot, mindig hazamennek, otthagyva a cigányoknak, a falusiakat. Mi a fene kellene, ha nem a három csapás törvénye, a családi pótlék szabályozása, a lumpen cigányok börtönbe dugása? A Jobbiknak könnyű- más szerszámával verni.... Hol volt ,akkor amikor magyarországot bacilusnak nevezték európában? Hol? Lázár ügy is mutatja, hogy a Jobbik az MSZP háttérszervezete. Kell polgárőrség! De jobbikos propaganda nélkül. Jobbikosok! Lehet ezt a járőrőzést ugye- szebb jővö- meg- mi jobbikosok vagyunk- nélkül is csinálni! Jahhh - csak a balhé a lényeg? Az más.
dodóbá
2011. március 22. 19:47
"Szendvicsben vagyunk! Felül a zsidók alul a cigányok, mi pedig közte az egyre keskenyedő matéria"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!