Budapesti dzsentrifikáció = NEM MENŐ

2011. március 09. 14:43

Budapesten tulajdonképpen a lepukkantság az egyetlen komoly fejlesztés az utóbbi tíz évben.

2011. március 09. 14:43

„Szép magyar szóval dzsentrifikációnak azt a folyamatot nevezzük, amelynek keretében egyes városrészekbe az őslakos szegények helyére beköltöznek a gazdagok. Ennek menete ugyanaz New Yorktól Berlinen át Budapestig. Az ilyen-olyan okból lerobbant városrész olcsó lakásárai és romantikus lepusztultsága először a diákokat, művészeket és egyéb gyanús elemeket vonzza a környékre. Utánuk jönnek a divatos ruhaboltok, kávézók, grafikai stúdiók és a semmirekellő naplopók által hagyományosan kedvelt, hasonló közösségi terek. Az egyre csinosabb környék ekkor egyszerre válik turistalátványossággá és az ingatlanfejlesztő cápák kedvenc célpontjává. A diákok és művészek elkezdenek siránkozni, hogy régen minden jobb volt, ferde szemmel néznek a fényképezőgépet lóbáló turistákra, kampányt indítanak a betelepülni kívánó hipermarket ellen, és közben nekiállnak keresni, melyik szomszédos kerületben vannak még kellően lelakott és megfizethető lakások. Az egykor lepukkant és veszélyes, majd divatos és izgalmas városrész dzsentrifikálódott.

Budapesten kicsit máshogy zajlik ez, hiszen itt nincsenek például divatos ruhaboltok, dzsentrifikácónk azonban sajnos nekünk is van. Ennek legfontosabb alapanyagával, a lepukkant városrésszel nálunk úgyis Dunát lehet rekeszteni. Meg még néhány körutat is. Budapesten tulajdonképpen a lepukkantság az egyetlen komoly fejlesztés az utóbbi tíz évben. A Hungaroring és a Sziget intézményesülése óta a belvárosi romkocsma jelenti az egyetlen a rendszerváltás után keletkező újdonságot, ami tényleg érdekli a turistákat. MInden egyéb a régmúlt, esetleg a kommunisták érdeme.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2011. március 10. 09:54
A nyolcvanas években sokszor megfordultam a Baross utca - Üllői út - Mester utca területen. olyan egy esztendővel ezelőtt rövid időn belül kétszer is jártam arra. Ámulok, és bámulok.
sensei
2011. március 09. 22:20
"(A török hódoltság korából származó fürdőket meg mecseteket meg gondozzák a törökök? Vagy hogy gondoltad?)" Én megmondom őszintén, hogy mit gondoltam. Arra gondoltam, hogy az egereket a patkányokkal egy kalap alatt kezeljék a macskák.
atila68
2011. március 09. 21:53
Kedves Bede Márton! "először diákokat, művészeket és egyéb gyanús elemeket vonz" Ön nem diák, és nem művész.
gyehenna
2011. március 09. 21:05
Romkocsma helyett a tárnoki hulladéklerekón kialakítani nekik egy női napozót!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!