Kinek hisz egy bizalmatlan generáció?

2011. február 28. 16:23

Poszt-Balkán szindróma - így lehetne nevezni a poszttraumás stressz mintájára.

2011. február 28. 16:23

„Kinek, minek hisz mégis ez generáció? Újra és újra elővéve azóta a kérdést, egyre inkább kirajzolódik a modern magyar társadalom kiszolgáltatottsága. »Haveromnak, családtagnak, ha ott volt« - talán ez a leggyakoribb válasz. Tehát annak, akivel fennáll valamilyen személyes kapcsolat - ebből alakul ki a bizalom. Nincs megelőlegezett, csak közvetlenül megszerzett bizalom. A másik fontos elem az »ott volt«.

Tehát: az intézményes csatornákon megszerzett információ - a hivatalos nyilatkozat, a közlemény, olykor a tanári szó - irányában nem áll fenn a bizalom, csak a közvetlenül megszerzett információ számít megbízhatónak. Még akkor is így van, ha sokan elméleti szinten elhiszik, hogy szinte lehetetlen két azonos szemtanúi vallomást hallani bármilyen eseményről, hiszen az mindig szubjektív marad, számos gyakorlati tényező (pl. tudatmódosító szerek) befolyásolhatják, sőt, az gyakran épp a helyben hallott szóbeszédre alapul.

És itt jön az információs társadalom igazi csavarja: azért lehetett minden médiakritikai elképedés ellenére a leginkább mérvadó forrás az érintett generáció számára a Facebookon megjelenő információ, mert - látszólag - ezt a két tényezőt kapcsolta össze. Személyes bizalom alapján azonosítható ismerősök írták a hozzászólásokat személyes, szemtanúi élmények alapján. Ez pedig, a fentiekben mondottak alapján, mindennél hitelesebbnek tűnt (anélkül, hogy a legtöbben elgondolkoztak volna azon, milyen sebezhető valójában ez az állítólagos személyesség). És bármilyen eseménynél újra a hitelesség illúzióját fogja hordozni, ha nem sikerül javítani a magyar társadalomnak az intézményes működés iránt tanúsított mély, alapvető bizalmatlanságán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. március 01. 08:59
Minden csoda három napig tart. Valamikor ugye azt mondták: "A rádió is bemondta!". A politikusok kihasználhatják az új technikát, de figyelniük kell hatásosságának változását.
Senye Péter
2011. március 01. 08:59
Minden csoda három napig tart. Valamikor ugye azt mondták: "A rádió is bemondta!". A politikusok kihasználhatják az új technikát, de figyelniük kell hatásosságának változását.
Serio
2011. március 01. 07:55
Az már csak plusz pikantéria, hogy a politikától független televíziózás és újságírás is szinte teljes mértékben az álhírekre és ostoba faktoidokra épül. Nem egyszerűen érdektelenek a hírek, de sokszor félreértelmezettek (főleg a tudományos hírekre jellemző), és nem ritkák egyszerűen kitalált hazugságok. (Nehéz nagyszüleim generációjával megértetni, hogy amit a tévében lát, az nem a valóság, hanem épp hogy attól a legtávolabbi hazug ostobaság.)
Petrov
2011. február 28. 20:33
segítek jó? "végighazudtuk az utóbbi másfél-két évet" "nem azt mondták Feri, hanem ..." de reggelig sorolhatnám a példákat hogyan amortizálták le a szavahihetőségüket a balos megmondóembrek és az eddig 90%-ban őket támogató média, ennyit az ún "intézményes csatornák"ról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!