Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Az új moralisták ellen

2011. január 24. 07:30

Nem vagytok elviselhetők és tolerálhatók. És mi mégis elviselünk és tolerálunk benneteket – hát legyetek nagyon hálásak.

2011. január 24. 07:30
„Nos, most, hogy »megvadult fasiszta« lettem, itt az idő bemutatni a múzsámat. Tzvetzan Todorovnak hívják. Bulgáriában született 1939-ben, majd Párizsba emigrált, ott él a mai napig. Filozófus. (De nem nyert el honi pályázatokon százmilliókat.) Korunk legnagyobb gondolkodói közé tartozik, olyanokkal áll egy sorban, mint John Kekes vagy a nemrég elhunyt drága öreg, Molnár Tamás, vagy a hozzá hasonlóan az Egyesült Államokba emigrált John Lukacs.

A Magyar Lettre Internationale 1999-es téli számában jelent meg Todorov Az új moralizmus című esszéje, Karádi Éva fordításában. S ez az írás alapvetően meghatározta a következő tíz esztendőmet. Meghatározó mind a mai napig. S éppen most jött el az ideje, hogy néhány idézetet megosszak olvasóimmal, hogy megismervén Todorov immáron több mint tíz esztendővel ezelőtt leírt gondolatait, világosabban lássák a mát, és benne ezt a nemtelen, aljas háborút, amely most a magyar kormány és az ezt a kormányt kétharmados többséghez juttató magyar nép ellen zajlik. S hogy megértsék, mennyire könnyű manapság »megvadult fasisztává« válni. (...)

[A] Nyugat tíz éve még nem volt olyan tragikus és elviselhetetlen szellemi állapotban, mint ma. Ma abban van. És a Nyugathoz csatlakozott Magyarország új moralistái túllihegik példaképeiket. Egyrészt azért, mert súlyos kisebbségi komplexusokkal küzdenek, másrészt azért, mert feledtetni kell pártállami vagy korábbról való, még hátborzongatóbb pedigréjüket. Vagy egysze­rűen csak szeretik a nyájat, ami meleg, mint a nyál. Így lesz bárkiből, bármikor fasiszta, náci, antiszemita. (...)

Nincsen semmi szánalmasabb ezek harcainál. Ócska, szánalmas, hülyéknek való »harcok«, ócska, szánalmas hülyékkel. És amilyen szánalmasak, éppen olyan veszélyesek vagytok. Minden pillanat, amit eltöltötök a nyilvánosságban, valami igazi borzalmat készít elő. A politikailag korrekt ocsmánysága fogja megszülni a valódi rémet. Jóságnak álcázott fertelmes gonoszságotok, szeretetnek hazudott sistergő gyűlöletetek a két bába. Vagy tényleg azt hiszitek, a »köcsög« szó miatt betiltott Dire Straits, a »nigger« miatt utólag cenzúrázott Mark Twain meg az anya és apa helyett kitalált »egyes szülő« és »kettes szülő« elviselhető és tolerálható? Nem, nem az. Nem vagytok elviselhetők és tolerálhatók. És mi mégis elviselünk és tolerálunk benneteket – hát legyetek nagyon hálásak. Ugyanis éppen most nő fel az a generáció, amelyik már nem lesz ilyen végtelenül jóságos és ostoba, mint mi voltunk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2011. január 24. 13:20
A' bizony. A -le. :)
Haider
2011. január 24. 12:14
grat Bayer, nagyon jó cikk
GY. F.űegér
2011. január 24. 11:37
"Vagy tényleg azt hiszitek, a „köcsög” szó miatt betiltott Dire Straits" A Kanadai Médiatanácsban is komcsik ülnek? Végünk. Egyébként találtam az írásban pozitívumot is: a Nyugat nagybetűvel van írva.
cyberlolita40001
2011. január 24. 11:22
jajj, de kimívelt emberfő ez a Bayer Zsolt, a rohadt életbe, ha már ilyen intellectuelle, akkor megtanulhatná befogni is a bűztől rohadó száját. címe: www.legalja.bayer.zsolt.hu ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!