Siki, aki Sinkovits

2010. szeptember 23. 09:46

Sinkovits megköszöni az ünneplést, csendet int, s nagyot lélegezve rázendít: „Ki tudja merre, merre visz a végzet...”

2010. szeptember 23. 09:46

„Két truppnyi színész vág neki a Nemzetiből Erdélyországnak, az Advent a Hargitán és a Csíksolyói passió előadói. Buszok viszik őket, nem ekhósszekerek. Átkelnek a Királyhágón, megállnak Nagyváradon, s még aznap – 1992. május 21-én - meg is érkeznek Kolozsvárra. Az Advent a Hargitán truppja marad. A Csíksomlyói passiót játszók másnap tovább buszoznak a távoli Csíkszeredába. Ők onnan kezdik a vendégjátékot, s visszafelé jövet Marosvásárhelyen folytatják, majd Kolozsvárt fejezik be. Sütő András Ádventjének a csapata mindezt fordítva teszi.

Nagy az elszántság, a lelkesedés. Ceausescu évtizedei alatt az Advent a Hargitán még írásos formában sem jelenhetett meg Romániában. A „klerikális” és „magyarkodó” Csíksolyói passió bemutatása pedig szóba sem jöhetett.

Mindenki izgatott. A történelmi áttörés talán az Advent Bódi Vencelét, Sinkovits Imrét foglalkoztatja a legjobban. Másnap- május 22-én Sütő-pemier a Kolozsvári Román (azelőtt magyar) Nemzeti Színházban, a szerző jelenlétében. Az első sorban ül s félszemmel nézi a színpadi csodát, Agárdi Gábor és Sinkovits Imre felejthetetlen kettősét. Félszemmel, mert 1990. március 19-én Marosvásárhelyt a feltüzel román szélsőségesek földre teperték, s egy léccel kiverték az egyik szemét. Most már a kölni műtét után van, s méltó elégtétel számára a Budapesti Nemzeti Színház kolozsvári bemutatója. Az előadás végén Sinkovits megköszöni az ünneplést, Csendet int, s nagyot lélegezve rázendít: »Ki tudja merre, merre visz a végzet...«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. szeptember 23. 15:37
És Sütőt sem lehet a mai-favorizált- iróink közzé sorolni /mert aki korpa közzé keveredik.../
advocaat
2010. szeptember 23. 10:39
Kicsit sírósra görbül a magyar férfi szája is, hogy Sinkovits nincs már...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!