Miért nem ízlik sokaknak Schmitt Pál lecsója?

2010. szeptember 03. 19:20

Hiába az ország első embere, Schmitt nem helyezi magát a pártok fölé, sokkal inkább arra utalnak a megnyilvánulásai, hogy elkötelezi magát egy párt és annak érdekei mellett.

2010. szeptember 03. 19:20

Azt nyilván senki sem várhatja el még a köztársasági elnöktől sem, hogy hivatalba iktatása után szakítson az értékrendszerével, a gondolkodásmódjával, a szimpátiáival. Ám az már joggal megkövetelhető, hogy személyes vonzalmait, preferenciáit rendelje alá a tisztségével járó, alkotmányban előírt kötelezettségeinek, és tartózkodjon a nagyon egyértelmű, pártszimpátiát eláruló gesztusoktól és kijelentésektől. Schmitt esetében – egyelőre? – még kevés nyomát látjuk a legfőbb közjogi méltóságtól elvárható pártatlanságnak, sőt, a függetlenség és a semlegesség minimális látszatának sem tesz eleget (gondoljunk csak a nyilatkozataira, beszédes hallgatásaira, a kormányülésen való megjelenésére a Parlamentben stb.).

Hiába az ország első embere, Schmitt nem helyezi magát a pártok fölé, sokkal inkább arra utalnak a megnyilvánulásai, hogy elkötelezi magát egy párt és annak érdekei mellett. Egy hónap tapasztalatait leszűrve Lövétei István alkotmányjogász szerint a köztársasági elnök nagyjából lemondott arról, hogy alkotmányossági kontrollszerepet valósítson meg a közéletben. De láthatólag nem sokat bíbelődik hivatala, funkciója gyakorlati feladataival sem. Percek alatt aláírja az elé terjesztett, vitatott, ám kétharmaddal a parlamenten gyorsan átpörgetett törvényjavaslatokat, nem reagál még a nemzetközi botrányt kavaró eseményekre sem (lásd miskolci cigányláger ügye, szigeti rasszista és sajtóellenes atrocitások stb.). Ami arra utal, hogy az elnöki funkció Schmitt Pál regnálása alatt valóban kiüresedőben van, miközben megerősödni látszik szerepvállalásának az a része, hogy az elnök a kormányzáshoz felhatalmazást biztosító népnek megértő atyja lesz. Ennek a törekvésnek a jegyében vegyül gyakran a nép közé, vesz részt sporteseményeken, ül be az iskolapadba vagy főz rendezvényen.

Most Kötcsén is ez utóbbi szerepkörét alakítja. S ez az, amiért sokaknak elmegy az étvágyuk az országban a Schmitt-féle lecsótól.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2010. szeptember 04. 16:25
Én jobb' szeretném, ha több tiszteletet sugározna,mint a legfőbb közjogi méltóság , ne a lecsójáról legyen híres, meg a nyelvéről, mmint amivel nyalni lehet.
csenge
2010. szeptember 04. 14:57
Smitt egyelőre még csak szavakban bizonyította, hogy a kormányon lévő párthoz húz, Göncz annak idején tettekkel is/ taxisblokád, az első médiaháborúban vitt gyalázatos szerepe stb./, mégsem olvasta a fejére egyetlen szadeszes "szabadságharcos" sem. Ráadásul még lecsót sem főzött, és mindenkit letegezett a vén feudális geci.
várúr
2010. szeptember 04. 13:56
Csodáááás.... Már gond nincs az országban, mint Schmitt ízetlen lecsója. Hogy nem "ellensúly" a jóember. Hogy a fidesz választottja. Az előző elnökök kiafene választottjai voltak és mit ellensúlyoztak? (Még a lecsófőzéshez sem értettek, bruhaha.....)
sutra
2010. szeptember 04. 08:53
A SP-től azt kapjuk, amire számítottunk. A fityósok is, meg a ballibek is. Teljes mértékben elfogult és lojális. Ez a pártfeladata és tökéletesen hajtja végre. Cserébe kitüntetéseket alapíthat. Aranyozott ezüstbe véseti a nevét az utókor számára, hogy ne felejtsék el. "DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!