Új-jobbos ellenkultúra 2010-ben

2010. augusztus 27. 17:20

Ha a piac bármilyen irányzatú fundamentalista giccsben meglátja az üzleti lehetőséget, akkortól nincs menekvés.

2010. augusztus 27. 17:20

„Hasonló vonás, hogy mind a ’68-as szélsőbal, mind napjaink új típusú szélsőjobbja generációs trend, ifjúsági divatáramlat. Azok a százezrek, milliók, akik a ’70-es években kommunista diktátorok, tömeggyilkosok képével ékesített pólóban mászkáltak, aligha voltak mindannyian fanatikus ultrabalosok. Ahogy a Holokausztot Holokamunak gúnyoló, soviniszta katonanótákat gajdolók sem mind elkötelezett hungaristák, nyilasok. Életkori sajátosság, hogy a kamasz, az egyetemista keresi, mi a menő, mivel lehet bevágódni a haveroknál, az ellenkező nemnél, satöbbi. Korszak, társadalmi miliő, politikai helyzet függvénye, hogy éppen mi az. Gyanítom, rengetegen az egészet csupán heccnek, jó bulinak tartják.(...)

 A jövő zenéje, hogy mi lesz a jobbos ellenkultúra sorsa. A ’68-as lázadók azért nem fenyegethették komolyan a demokráciát, mivel a parlamenti jelenléttel is bíró, enyhüléspárti nyugati kommunista pártok nem támogattak semmiféle illegális rendszerdöntő szándékot. A keleti tömb hírszerzőszervezetei taktikai okokból ugyan felkaroltak pár zavaros ideológiájú terrorkommunát, de olyan mértékű segítséget, utánpótlást egyik sem kapott, hogy alkalmassá váljon a nyugati társadalmak rendszereit felszámolni kívánó államcsínyre vagy polgárháborúra.z a népi bázisuk sem volt meg, relatív, hangulati mozgósító erejük hamar illékonnyá vált. Azok a maoista bölcsészek, gimnazisták, akik ’68 után jó darabig a burzsoázia gyűlöletét terjesztették (vagy idehaza balról támadták Kádárt), a Szovjetunió összeomlását megelőző évtizedre már antikommunista gondolkodókká lettek.

 Valószínűleg bekövetkezik jobbszélen is az eszmei csömör, a politikai és katonai szárny lassú szétválása. Minél jobban terjed egy világnézet, annál nagyobb esély van a kommerszre hígulásnak, a tartalmi kilúgozódásnak. Che Guevara mára kapitalista áruvédjegy lett. Ha a piac bármilyen irányzatú fundamentalista giccsben meglátja az üzleti lehetőséget, akkortól nincs menekvés. Könnyen lehet, negyven év múlva a mai ifjúság bálványai is reklámarccá szelídülne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kündü
2010. augusztus 28. 14:15
PLT.... Ez a duma olyan, mint amikor a '70-es évek végén meg akarták fejteni a "Piramis-jelenséget" szociológusok, ifjúságkutatók... ÉRZELMI-INDULATI irracionalitás NEM megmagyarázható semmilyen racionális ál-tudományossággal. A nemzeti rock egyébként a KLASSZIKUS HARD ROCK (Deep Purple, Led Zeppelin, Back Sabbath, Guns "N Roses, Scorpions, Kiss, etc....) az eddig tilalmazott NACIONALISTA szöveggel. Első képviselője itthon a Beatrice-NagyFeró volt. Amit NEM ÉRTESZ, az a TURÁNI EREDET és a turanizmus XIX. sz. végi,-XX. sz. eleji, majd a finn-ugrálással szemben 1919-től 44 -ig ABSZOLUT MÓDON PREFERÁLT eszmeisége. Ebben az internet segítségével - jómagam is - türk és mongol társakra lelünk. PLT, "AKI NEM TUD ARABUSUL, ne beszéljen arabusul!" Egy altjisztikával és turkológiával foglalkozó ügyvéd.
vendée
2010. augusztus 28. 08:44
A 60-as, 70-es évek ún. "társadalmi mozgalmaiban" kőkeményen benne volt a KGB és különböző csatolt részei. Tessék olvasni, pl. Robert Conquest, Paul Johnson vagy Vlagyimir Bukovszkij! Az meg azért elgondolkoztató, hogy ezek az "újbalos" gondolkodók, különösen itt Európa közepén, balról (!) bírálták a kommunizmust. Na, mindegy, nagy az Isten állatkertje!
marós
2010. augusztus 28. 06:32
PLT. Aki a arról álmodozik, hogy miben bukik meg az új kormány az a közvéleményt mérgezi, azaz médiaterrorista, kártékony, és veszélyes a közösségre nézve.
ZolieM
2010. augusztus 27. 20:19
Ejnye-bejnye Lacikám! Ugye emlékszel még arra, hogy egyetemista korodban te miket hittél, vallottál? Hogy miféle ellenkultúrát, véleményt képviseltél akkoriban? Lázadó egyetemistaként... Bár nézőpont kérdése, hogy ki a lázadó, hiszen már ott is voltak szélsőjobbos diáktársak nem kevesen, de akkoriban még szadesz-fanok is elég sokan. Emlékeim szerint te mindannyiuktól külön utat jártál, talán nem véletlenül nevezett (becenévként) a mórások egy része Zjuganovnak téged...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!