Ungarn rückt gefährlich nach rechts

2010. július 02. 14:23

Gerne wird als Erklärung herangezogen, die Ungarn hätten eine besonders große Zuneigung zu totalitärem Gedankengut.

2010. július 02. 14:23

„In welchem Zustand sich Ungarn befindet, zeigte sich schon bei den Europawahlen 2009, als Jobbik fast 15 Prozent der Stimmen erhielt. Gerne wird als Erklärung dafür herangezogen, die Ungarn hätten eine besonders große Zuneigung zu totalitärem Gedankengut: Sie seien das Mitherrschervolk über andere, kleinere Nationalitäten in der Österreichisch-Ungarischen Monarchie gewesen und hätten sich immer schon für etwas Besseres gehalten. Nach deren Untergang seien sie aus revanchistischen Interessen ihren Nachbarn gegenüber zu Verbündeten Hitlers geworden, sie hätten sich, das Totalitäre gewohnt, willfährig der kommunistischen Diktatur unterworfen, von der sie sich nicht selber befreit hätten, sondern nur durch den Zusammenbruch der Sowjetunion.

Auch wenn das alles stimmt: Die Ungarn sind nicht rassistischer, antisemitischer oder nationalistischer als ihre Nachbarn, und dazu prädestiniert sind sie schon gar nicht. Es war erst das Versagen verantwortungsloser Eliten, das aus vorhandenen Neigungen im Falle Ungarns politische Bewegungen machte. Sie waren es, die den üblen Geist aus der Flasche ließen, den nun keiner mehr beherrscht – auch Fidesz nicht, die glaubte, mit Ressentiments Machtpolitik betreiben zu können.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. július 03. 18:27
Személyes németországi tapasztalataimból tudom, hogy nem lényegesek a média egyes ostobaságai. A német barátaim, nem olvasnak ilyen ostobaságokat, és ha esetleg elolvasák néha akkor sem ilyen cikkekre hagyatkoznak. Lehetne most visszavágni és lemenni kutyába, azzal hogy talán előszőr a cikkirónak a Stazi ügynököket kellene otthon kitakaritani a német parlamentből és közigazgatásból. Van minden országban idegen gyülölet. A cikkiró a saját idegengyülöletét éli ki, ilyen cikkekben. Pedig az " Ehmalige Ostblock" helyett foglalkozhatna a "Kommunisten in der Ehmalige DDR."
Zázrivecz
2010. július 03. 13:47
Úgy imádom mikor olyan emberek okoskodnak akiknek halovány fingjuk sincs arról, hogy ez a nép mit élt meg az elmúlt 8 évben. Majd jönnek ilyen prózai aranyköpésekkel, hogy: „In welchem Zustand sich Ungarn befindet, zeigte sich schon bei den Europawahlen 2009, als Jobbik fast 15 Prozent der Stimmen erhielt. Nem azért tűntek el a palettáról a liberális eszmék meg szinte nullázódtak le a komcsik mert mi egy rasszista vagy antszemita nemzet lennénk hanem azért mert elkúrták. Az embereknek a tökük tele lett (de nagyon) és ekkor jött egy párt amelyik hülyeségeket ordítva kiabálta többek között az elszámoltatást és a cigóbűnözés megszüntetését. Bár programjukból kitűnik, hogy a hangzatos szavak mögött hiányzik a valódi koncepció de mégis sokan bedőltek nekik. Ennyi történt. Az meg, hogy nacionalisták vagyunk meg had legyen már a mi magánügyünk. Ellentétben sok agymosott nemzettel itt még él némi hazaszeretet az emberekben. Mikor pedig azt látják, hogy szétlopják mindazt amit kétkezű munkával és akár életük árán is felépítettek és megvédtek őseink akkor bezony sokunk zsebében kinyílik a bicska. Mi nem szeretnénk egy olyan országban élni mint mondjuk Németország vagy Franciaország ahol az "őslakos" népek már lassan kisebbségbe kerülnek a bevándorlók tömege és a hülye liberális nézeteik miatt. Ez a föld a miénk! Vagy, hogy Sólyom Lászlót idézzem: Mi még itt vagyunk!
No_Sol
2010. július 02. 22:27
A szerzőnek egy dologban van igaza: Magyarország tényleg képes lenne destabilizálni az egész térséget, mivel a jelentős magyar kisebbség miatt nagyon sok döntésnek komoly hatása van a többi országra is. Csak én ennek a jelét jelenleg sehol sem látom, és nagyon remélem nem is fogom A német szerzők képtelenek felfogni, hogy a Jobbik nem a revizionizmus miatt kapott 16%-t!
wolf
2010. július 02. 21:01
Amúgy az egész cikk itt olvasható, a fenti csupán kiemelés, de a lényeg nem olvasható ki belöle: http://www.welt.de/debatte/kommentare/article8221508/Ungarn-rueckt-gefaehrlich-nach-rechts.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!