A szlovákokon és a románokon keresztül juthatunk el a világhírig

2010. július 12. 18:30

A polgári-jobboldali kultúra olyan régen volt koherens egész, azt a jelenbe applikálni elképzelhetetlen.

2010. július 12. 18:30

A kádári melós-kispolgári világ, alacsonyabbrendűség, proletáresztétika, félreértelmezett kassáki lakótelep-kockológia, XX. századi ideológiai viharokban inflálódott nemzeti attribútumok helyettesítése materialista életcéllal, majd az ezredforduló tömegcikk-fetisizmusa olyan gödröt ásott a századfordulón virágzó és a Kárpát-medencében mintaként szolgáló pesti kulturális élet és a jelen közé, hogy a polgári kultúrában megszakadt a folytonosság. Nem kitalálni kell azonban a jobboldal kultúráját, historizáló ötletekkel diznifikált papírmasé témaparkká egyszerűsíteni, hanem az alapértékei mentén megtalálni a jelenben. Stratégiai kérdés tehát az értékek megtalálása.

Segítségül azokat a konzervatív berendezkedésű, de nyitott európai régiókat hívhatjuk, amelyek az angolszász euroatlanti kulturális és médiahegemónia mellett önálló kulturális nemzeti identitást és modern kultúrát teremtettek: Skandinávia, Hollandia, Svájc, Katalónia, Észak-Olaszország. Elsősorban európaiságuk, másodsorban regionalitásuk, és csak harmadsorban nemzeti karakterisztikájuk a szűkítő elv kulturális aktivitásukban. De a legfontosabb, hogy bármit csinálnak, minden szupermodern: innovációalapú. A versenyben ez az egy eszköz jelent hosszú távú előnyszerzést. Így lett a kultúra fővárosa New York már az 1930-as évektől Párizs rovására. Holland építészet? Dán filmipar és a protestantizmus minimalizmusából szárba szökkenő Dogma-filmek? Svéd dizájn? Olasz nárcizmusból született divat? Katalán építészet és gasztronómia? Svájci innováció? Ezek nemzeti karakterisztikából adódó kulturális jegyek. Feladat tehát a világ közép-európai (északi szláv, román, délszláv, délnémet, északolasz és magyar) megértése, a Kárpát-medence regionális, és csak aztán magyar nézőpontú értelmezése.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crm114
2010. július 13. 02:46
A "polgári-jobboldali kultúra" lehet, hogy régen volt koherens, de ez a cikk meg sohasem volt az. A "félreértelmezett kassáki lakótelep-kockológia" ügyében tessék egyszer körülnézni egy svéd vagy brit közepes városban. Aki "ideológiai viharokban inflálódott attribútumokról" értekezik, azzal kapcsolatban felmerül a szalonidiotizmus gyanúja. Kicsit engedékenyebben: én elhiszem, hogy gondolt valamire a költőnk, miközben ezeket leírta, de ha nem tudja kifejezni magát, minek publicistáskodik? Értékmegtalálósdi... imádom ezeket a cikkeket. Ebben az országban él sokmillió ember, van nekik értékrendjük (még akkor is, ha nem tudják szabatosan definiálni, mi az a Zértékrend), meg dolgoznak is, gondolkodnak is, csinálják és fogyasztják a kultúrát (még akkor is, ha nem tudják szabatosan definiálni, mi az a kultúra). Sőt: a saját bőrükön érzik minden nap, hogy "stratégiai kérdés" az adórendszer, a közbiztonság stb. Erre jön az Értelmiségi, aki szerint viszont az a stratégiai kérdés, hogy "megtaláljuk az értékeket", de nem ám "témaparkká diznifikálva"! Nemzeti karakterisztika... karakterisztikája tudtommal elektroncsöveknek, ellenállásoknak, meg tranzisztoroknak van. A nemzeteknek legfeljebb karaktere és karakterológiája (bár jó kérdés, mi ennek az értelme így 2010 körül - esetleg a jó öreg frenológiát és mesmerizmust is elővesszük?) Persze semmi gond, az értelmiségiek alapvetően ártalmatlanok, főleg jobbos kurzus idején. Az olyan értelmességiek, mint a szerző, csak követik (nagy késéssel) az eseményeket, de nem szabják meg - mindenki szerencséjére.
blogen
2010. július 12. 21:51
Ezzel egyetértek. Tankkal a románokon az örökkévalóságba!
Vhailor
2010. július 12. 21:15
Igazából, mit AKAR ez a fickó mondani? A szavakat értem, de a gondolatot mögötte már nem.
soelmo
2010. július 12. 20:17
Sajnálom, hogy ez az értelmes eszmefuttatás sem tudott meglenni a "koherens" jelző nélkül, , amelynek értelméről az az érzésem egyik használó sincs tisztában, csak használja, mert minden valamire való elemző, politikus, megmondóember is használta már legalább 1x
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!