Vesszen Trianon!

2010. június 06. 23:10

Az, hogy valamit igazságtalanul vettek el, nem jelenti azt, hogy mindent igazságtalanul vettek el. Az, hogy valamit a fasiszták adtak vissza, nem jelenti azt, hogy a visszaadás nem igazságos, és hogy aki örül neki, az fasiszta.

2010. június 06. 23:10

„Magyarországon Trianon után kétféle revíziós álláspont fogalmazódott meg: az egyik egy tiszta, igazságos, etnikai alapú rendezés igénye – Jászi Oszkár és köre részéről. A másik, amely mindvégig erősebb volt, és egyben a hivatalos országvezetés álláspontja is, az aktuális külpolitikai helyzettől függően úgy szólt, hogy minél többet vissza, lehetőleg mindent. Ez utóbbi vezetett az ország második világháborús tragédiájához. Nem sikerült feldolgozni a traumát, nem sikerült elválasztani egymástól két tényt: az egyik, hogy a történelmi Magyarország soknemzetiségű, a nemzetiségeket másodrendű állampolgárként kezelő, elavult uralmi konstrukció volt, amely szükségszerűen bukásra volt ítélve. A másik, hogy a Párizs környéki békék során súlyos sérelmet szenvedett az etnikai elv. Orvosolni csak az utóbbit lett volna értelme: a történelmi Magyarország és a Monarchia ugyanis régen halott volt.

Magyarország szempontjából a legigazságosabb rendezés a Hitler által vezényelt két bécsi döntés volt. Ha az ország vezetői képesek lettek volna megállni az igazságosság pontján, és nem menni tovább a pillanatnyi lehetőségek után, akkor abból két dolog következett volna. Először a rosszabbik: minden bizonnyal már legkésőbb 1942-ben megszállják az országot a németek, másrészt a háború befejezése után lényegesen kedvezőbb pozícióból indulhattunk volna neki az újabb békeszerződésnek. Churchill mondta, miután Chamberlain aláírta a müncheni egyezményt: »Anglia választhatott a szégyen és a háború között. Anglia a szégyent választotta, és mégsem fogja elkerülni a háborút« Magyarország is a szégyent választotta, és mégsem kerülte el, hogy ismét igazságtalan béke áldozata legyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WonderCsabo
2010. június 07. 09:14
A bécsi döntéseket a későbbi szövetségesek is elfogadták. Teljesen nemzetközileg elfogadott határok keletkeztek. Persze aztán utólag semmissé tették...
Nemhivo
2010. június 07. 06:37
.....a horthy sok hibája közül az egyik nagy hibája az volt, hogy a visszacsatolást nem erősítette meg egy népszavazással.... Az ok: Abban reménykedett, hogy a többi területet is visszakaphatjuk...azokat is, ahol nincs is magyarság...
balbako_
2010. június 07. 05:48
Csak a tények kedvéért nem a fasiszták adták vissza az elcsatolt területek egy részét, hanem csak indítványozták és a Népszövetség elfogadta, azaz Szemben a békediktátummal, ahol csak a győztesek akarata érvényesült, nemzetközi szinten látták be a jogosságát. Újfent elvették megint csak egy békediktátummal!
Pintér Bence
2010. június 07. 00:05
“Az eredmény, melyre jutottam egyaránt ki fogja vívni a bornírt sovinizmusnak, mint az üres formulákon gondolatresten kéjelgő verbál-nemzetköziségnek haragvó kritikáját. (…) A jövő szempontjából: hadd lássa majdan az utókor, hogy az általános nacionalista megkergülés közepette is volt Magyarországon olyan közvélemény, (…) mely képes volt számolni az igazi adottságokkal és képes volt megbecsülni, sőt szeretni mai ellenségeinket is.” Jászi Oszkár előszava az A monarchia jövője - A dualizmus bukása és a Dunai Egyesült Államok c. könyvhöz, megjelent 1918 októberében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!