Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Tájhazákról

2010. június 29. 09:55

A Gömörhöz hasonló, akár soknemzetiségű kisrégiók ismerete-szeretete révén egy fokkal tán otthonosabban érezzük magunkat a Kárpát-medencében.

2010. június 29. 09:55
„Miért alakult úgy, hogy a magyarság - mégoly jelentős - néprajzi csoportjának helytállását megörökítő dal egyesek szemében egyenértékűvé vált a Himnusszal és Szózattal? A székelyek származásától középkori sajátos jogállásán át jelenlegi súlyáig sorolhatóak az érvek. De bennem mocorogni kezdett a tápos pannon: ha a magyarság egyik csoportjának van saját dala, vajon miért nem éneklünk felvidéki, délvidéki, kárpátaljai vagy palóc, kun, jász himnuszt? Vagy témánkhoz közeledve: amennyiben Székelyföldet egy sajátos karakterrel bíró mikrovilágnak tartjuk, vajon a többi Kárpát-medencei, magyarországi tájhaza nem tarthat igényt ugyanilyen kitüntetett figyelemre? (...)

Az ünnepi könyvhéten bóklászva leragadtam a felvidéki kiadók standjainál és megvettem mindent, ami Gömörrel, e tarka etnikai viszonyai, ipari-mezőgazdasági változatossága miatt a XIX. században »kitsiny Magyarországnak« nevezett vármegyével kapcsolatos. Például a rimaszombati történész-muzeológus (és persze: »gömörológus«) B. Kovács István Gömörország - Egy tájhaza arcvonásai tényekben, képekben és gondolatokban című kötetét, amely kiapadhatatlan kincsesbánya a régi Magyarország tarka művelődéstörténetét kedvelőknek. Vasgróf, vlach pásztor, Balog- és Sajó-völgyi hétszilvafás nemes, rozsnyói polgár, nagyrőcei szlovák evangélikus gimnázium - csak néhány címszó. Megtudtam, hogy Blaha Lujzától Tőzsér Árpádig mindenki Gömörben született, aki számít. Meg azt is, hogy a határ két oldalán élő elkötelezett tájhaza-hívők 2005-ben megalakították saját országukat Gömörország-Gemersko-Gemerland néven - zászlóval, pecséttel, folyóirattal, ahogy az dukál. (...)

Bár a Székelyfölddel vetekedő népszerűséget nem is érnek el, a Gömörhöz hasonló, akár soknemzetiségű kisrégiók ismerete-szeretete révén egy fokkal tán otthonosabban érezzük magunkat a Kárpát-medencében.

Ha pedig gömöri himnuszt kell énekelni, a szerkesztőség e-mail címén elérhető vagyok.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ergé
2010. június 29. 14:42
másik negyedrészt borsodi :)
ergé
2010. június 29. 14:41
negyedrészt abaúji vagyok, keblemre szomszédok!
Pisti, az aragorn
2010. június 29. 13:43
Hajrá, Gömörország, hajrá, gömöriek!
szpal
2010. június 29. 11:47
Gömör jó hely, csak sok ott a Jobbikos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!