„Ha a jövőben is ilyen nyarak elé nézünk, a borászoknak eljöhet a hét szűk esztendő korszaka” – Légli Ottó a Mandinernek

2024. augusztus 19. 05:28

Annyi története van, és azokat olyan ízesen meséli, hogy nem egy délutánt, napokat is szívesen töltenék Légli Ottó balatonboglári birtokán. A borásszal, aki jobban szereti szőlőművesnek hívni magát, először egy asztalnál beszélgettünk, utána felmentünk a világ tetejére, majd hogy ne érje szó a ház elejét, csak megittunk egy jó fröccsöt is.

2024. augusztus 19. 05:28
null
Farkas Anita

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Augusztus elején beszélgetünk, és már a szüretre készülnek. Nem korai ez egy kicsit?
De, az. Idén harmincöt éve, hogy az első két és fél hektárnyi szőlőmet telepítettem, és ilyet sem azóta, sem előtte, gyerek- és fiatalkoromban nem tapasztaltam. A szokásos menet az volt, hogy augusztus első hetében próbaszüretet tartottak, majd nagyjából 20-ától, attól függően, hol járunk és milyen fajtákról beszélünk, sor került az igazira is. Mostanában viszont, somogyiasan fogalmazva, az eddigieknél is jobban észnél kell lenni az optimális időpont meghatározásakor. A szőlő minőségén sokat ronthat az aszály, és távol áll tőlem a riogatás szándéka, de ha a jövőben is ilyen nyarak elé nézünk, a borászok számára eljöhet a hét szűk esztendő korszaka. Vagy ha nem, a jelek akkor is arra mutatnak, hogy sok mindent át kell gondolnunk a szőlőfajtákkal és a telepítésükkel kapcsolatban. A borászok között az fog hosszú távon talpon maradni, aki képes rugalmasan reagálni a szélsőséges természeti, illetve időjárási változásokra, arra, hogy ökológiai értelemben mire voltunk, vagyunk és leszünk a jövőben predesztinálva.

Somogyiasan fogalmazva, mondta az előbb, de mit jelent önnek ez a somogyiság?
Folyamatos férfias birkózást. Furcsa, ellentmondásos vidék a miénk, elképesztően gazdag és változatos természeti adottságokkal, mégis valahogy örök ígéret marad. A Dunántúl legritkábban lakott tája, ezért – vagy ennek ellenére – szereti nagyon kihúzni magát; Somogyország, hívjuk magunkat néha nagyzolva. Egy biztos, én a legjobb helyen itt érzem magam a világon. Szerencsére ugyanezt sokan elmondhatják magukról szerte a Kárpát-medence más, hasonlóan csodálatos részein is.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Pedig, ha jól tudom, nem is erre­felé ringott évszázadokon át a családi bölcső.
Nem. Mindkét szülőm Vas megyei volt eredetileg, az egykori Thurn und Taxis hercegi birtokon élő dédnagyapám még Leglinek írta a nevét, ezt a saját szememmel láttam a bérbaltavári templomban őrzött anyakönyvek egyikében. Apám 1958-ban került ide, akkor gründolták a Balatonboglári Állami Gazdaságot, ami, szocializmus ide vagy oda, tudatosan felépített, mondhatni progresszív üzem volt konkrét feladatokkal, célokkal, remek kutatóállomással. Én, ahogyan a két öcsém is, már itt, Szőlőskislakon születtünk. Az állami gazdaság szolgálati házában éltünk, ami egy nagyobb épület volt, anyám művelte konyhakerttel, baromfiudvarral, a végében „üzemi” szőlőtáblával. A közelben állt a Jankovich-kastély – Somogy arról is híres, hogy kis túlzással minden sarkon áll egy kisebb-nagyobb kastély –, benne apám telepvezetői irodájával. Nem voltam jó gyerek, inkább trehány, lusta, iskolába járni sem igazán szerettem, csatangolni annál inkább. Mentünk csapatokban a faluban, kicsik a nagyobbak után, másztuk az életveszélyes löszfalakat, egyszer meg, emlékszem, az egyik fiú valahogy beesett egy kiszáradt kútba. Amikor apám ezeket a dolgokat valahonnan megtudta, előkerült a nadrágszíj. Igaz, csak az asztalra tette nevelő célzattal. Klasszikus módon éltünk, apám volt a családfő, aki szerette a feleségét, gyerekeit, az utolsó fillérig hazaadta a fizetését, de keveset láttuk, mert a munkája volt az élete. Sokat lógtam a kastélykertben is, a kertésztanulók között, rengeteg érdekes figura mászkált arrafelé nap mint nap. Például Jóska bácsi, a kislaki telep éjjeliőre, aki karakán ember volt. Apám sokszor elmesélte, kezdő korában hogyan tette őt helyre. Apám éjszakára bezárta a ház ajtaját, Jóska bácsi meg hiába zörgetett. Reggel az eligazításnál mondta az öreg, hogy „főnök, kerestem az este, de maga be volt zárkózva”. „Jaj, elnézést, gyüttment vagyok, még nem ismerem a helyi szokásokat” – védekezett apám, mire az öreg csak annyit mondott, hogy „nem így van az, főnök úr, maga itt egy senki, majd a gyerekei lesznek a gyüttmentek”. Rengeteg ilyen sztorim van, könyveket tudnék vele megtölteni, de igyekszem visszafogni magam.

Annyit azért csak mondjon még el, hogy hasonló nevelő célzattal került aztán mindhárom Légli fiú a győri bencésekhez? Remélvén, hogy ott meg­zabolázzák őket?
Biztosan benne volt ez is. És láss csodát, bejött a szülők számítása. Amikor hónapok múlva először hazajöhettem karácsonyi szünetre, apám szinte megijedt, annyira megkomolyodtam, „fiam, téged teljesen kicseréltek a papok”, mondta. Egyébként én voltam az első gyerek Bogláron és környékén, aki a bencésekhez ment gimnáziumba, később sokan követték a példámat. A mai napig sokszor eszembe jut, mekkora áldozat lehetett ez anyáméktól; fogalmam sincs, miből fizették a tandíjunkat. Hacsak nem apám valamelyik újításából. Mozgékony szellem volt, tele ötletekkel, a találmányai egy idő után szép pénzeket hoztak. Ezek egyikének köszönhető például, hogy a hatvanas évek második felében egy kis saját földhöz jutottunk.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Egyértelmű volt, hogy saját szőlő is lesz rajta?
Igen. A magánéletben is borivók voltunk, módjával persze és mindig az odaillőt, szerintem ez az egészséges, nem a teljes absztinencia. A borhoz persze kell a jó társaság, közösség is, ami szintén megvolt; jöttek-mentek a vendégek, hétvégente, ünnepekkor az estébe nyúltak a sokfogásos ebédek. Anyám ilyenkor igazán kitett magáért, én meg egész délelőttöket kuktáskodtam mellette, meggyőződésem, hogy akkor, a sok kóstolás során fejlődött ki az az érzékem, hogy egy borról már a kezdetektől gyorsan és határozottan meg tudtam állapítani, jó vagy sem – a sajátjainkat sem szoktam kímélni. Arról nem is beszélve, hogy anyám a háztartásában nem tűrt ellentmondást. Az egyes ételekhez más és más ital dukált, simán visszaküldte apámat a pincébe, ha szerinte valami vacakkal jelent meg az asztalnál. Na de megint elkalandoztam, a lényeg, hogy valószínűleg egy ilyen muri során találhatták ki apámék, hogy a gazdaság öt vezetője – nálunk összejáró barátok – egyesével vesznek egy hold földet, ennyi volt akkoriban a magánszemélyeknek engedélyezve, és szőlőt telepítenek rá. Meg is történt, az öt holdat egyben és közösen művelték, majd együtt adták el a terményt a kéthelyi gazdaságnak. Egészen addig remekül ment is a dolog, amíg a szocialista állam közbe nem szólt: az ültetvényt a hetvenes évek közepén mondvacsinált indokkal államosították. Ez nem csupán anyagilag vitte be a mélyütést a családunknak, lelkileg is nehezen éltük meg. Biztos vagyok benne, hogy az én állandó függetlenségi vágyam, az arra való folytonos törekvés, hogy szabadon, önállóan, csak a magam szeszélyeinek kitéve dolgozhassak, ebben a történetben gyökerezik.

Ahogyan az is, hogy a szőlőtől-bortól sem tudott soha elszakadni?
Valószínűleg. Akárcsak apám, én is szőlész-borász szakot végeztem az egyetemen, a diploma után meg, szintén az ő nyomdokaiba lépve, beálltam a boglári gazdaságba dolgozni. Négy évet húztam le a kísérleti telep vezetőjeként, aztán vettem egy nagy levegőt, és 1988 telén felmondtam. Akkorra érett meg bennem annyira a saját birtok vágya, hogy senki és semmi nem tudott megállítani. Még szegény apám sem, aki abszolút elhibázott lépésnek tartotta mindezt. Okkal, hiszen egyikünk sem sejtette, hogy ilyen közel vagyunk a rendszerváltáshoz, valószínűbbnek látszott, hogy én meg még a gyerekeim is a létező szocializmusban éljük le az életünket. Az sem nagyon tetszett neki, hogy összevissza nyüzsgök, nem azért, mert szerette a szocialistákat, hanem mert féltett. Akkor ugyanis már rendszeresen jártam az egyik ellenzéki törzshelyre, a Jurta Színházba, és a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezetének első elnöke lettem. Szóval a nyughatatlanságom és a vakmerőségem megvolt, csak azt kellett kitalálnom, semmi pénzből hogyan juthatnék területhez, ahova saját szőlőt ültethetek.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Mi lett a megoldás?
Viccesen hangzik, de az őszibarack. Még 1983-ban 0,3 hektáron ültettünk több mint száz fát, bérelt földön ugyan, de maga az ültetvény már – ennyit lazult a rendszer – családi tulajdon lehetett. Ennek következtében helyben felduzzadt a barackkínálat, így sürgősen ki kellett találnunk valamit. Arra jutottunk, hogy a legjobb, ha a termést, szigorúan leválogatva, a minőségre utazva kivisszük a megyéből. Apám és a kapcsolatai miatt Szombathely mellett döntöttünk. Elkezdtem oda járni hajnalonta az előző nap leszedett gyümölccsel, emlékszem, az egyik első vevőmet koszos Bözsinek hívták a helyiek, kofaasszony volt a piacon. Mivel tényleg csak szép árut vittünk, hamar elterjedt a hírünk, ezért a következő évben már összeszedtem körülbelül tizenöt kollégám termését is, és hetente két IFA teherautónyi barackot, egy kocsiban durván ezerötszáz rekeszt vittem. Tőlük is jött pénz, a sajátomat is el tudtam adni jó áron; ez volt szerintem az egyetlen jó üzleti döntés az életemben, mert a bizniszhez ma sem értek. Végül annyi vagyont össze tudtam szedni az egészből, amennyi elég volt a Bányászó-dűlőben három-, a Rekeszben meg csaknem egyhektárnyi területre, ahol 1989-ben két és fél hektárnyi szőlőt telepítettem.

 

Néhány évre rá, 1993-ban pedig megjött a siker is egy aranyérmes olaszrizling révén.
Igen. Aztán majd tíz évig semmi, már ami a telepítéseket illeti. Ebben az időszakban jószerivel a budapesti vendéglátóhelyeknek értékesített chardonnay-ből éltünk, a rajnai rizling még a kanyarban sem volt. Végül 1999-ben találtam egy területet, a Landordot, erodált talajszinttel, és úgy döntöttem, megveszem; apámnak megint csak égnek állt a haja, „nem fog ott megnőni semmi”, hajtogatta. De én tudtam, éreztem, hogy igazam lesz. Akkor már amúgy is elindultam a természetesebb művelés felé, ami nem egyenlő az organikussal – annak szigorúbb kritériumai vannak –, és azóta sem használunk itt műtrágyát meg gyom­irtót, amellett, hogy alacsony hozammal műveljük. A kétezres évek elején lassanként újabb és újabb hektárokat vásároltunk, most harminc körül járunk, a chardonnay mellé meg bejöttek az új fajták, így főleg a sauvignon blanc és a rajnai rizling.

Na és a pezsgő, ma már nagyjából húszezer palack. A hely erre is kötelez?
Az biztos, hogy nálunk otthon, a bor mellett persze, sosem a pálinka, hanem a pezsgő volt a divat. A BB nyilván, és állítom, hogy egy-egy jól elkapott évjárat sok szempontból minőséget képviselt. Azon tanultam meg, ami aztán később a híres fajták – prosecco, champagne, cava és a többi – megismerésével százszázalékosan bebizonyosodott: a lényeg mindig az alapbor. És hogy az ember, bármit csinál, ne elégedjen meg azzal, ami van. Kísérletezzen bátran, és merje felvállalni a döntéseit, a saját karakterét. Ez nemcsak az egyénre igaz, hanem a közösségekre vagy akár az egész országra. Kérdezik sokszor, mi hiányzik ahhoz, hogy a magyar bor tényleg világhírű vagy legalábbis az eddigieknél globálisan jóval pozicio­náltabb legyen.

És mi?
A fejekben kellene végre rendet tenni. Nem lehet mindig a szomszédot vagy az államot okolni a kudarcokért. Tudatosan kell dolgozni, konkrét jövőtervvel, minden vidéken annak sajátosságaira, egyediségére, szó szerint a helyi értékekre koncentrálva. Nem tesznek másként Ausztriában vagy Burgundiában sem; ha nem a boglári, tágabban balatoni, akkor ezek a kedvenc borvidékeim. És az sem árt, ha az ember tartja magát olyan avítt fogalmakhoz, mint a tisztesség, tudás, teljesítmény. Ez a mi három T-nk, mondogatta sokszor apám, és én igyekeztem erre a hármasra alapozni az életem.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

***

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

***

Légli Ottó
1959-ben született. Az egyetem elvégzése után, 1981-től gyakornokéveit a Balaton­boglári Mezőgazdasági Kombinátnál töltötte. 1989-től építette saját birtokát a balaton­boglári borvidéken, a pincészet és a borok azóta számtalan elismerést kaptak. A Dél-balatoni Borút Egyesület alapítója és elnökségi tagja. 2010-ben Az Év Bortermelője és a Borászok Borásza címet is neki ítélték. 2013-ban a Balatonboglári Hegyközség elnöke lett, 2014-ben Balatonboglár díszpolgárává választották. A Pannon Bormíves Céh tagja.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hosigo
2024. augusztus 19. 13:22
"eljöhet a hét szűk esztendő" Annál több lesz. Ez nem a bőség hét esztendeje volt, hanem a hetven esztendeje. Ez már így marad. Szárazságtűrő fajtákra kell átállni, és fokozatosan lecserélni az ültetvényeket. Aki ezt most elkezdni, az nyerő helyzetben lesz hét év múlva és azután. Bort inni egyébként is luxus, amit csak a bőség esztendeiben engedhet meg magának az ember.
2024. augusztus 19. 09:03 Szerkesztve
Jönnek a szokásos okoskodók, nagy egóval, minimális valós ismerettel, a teljes rendszert értelmezni képtelen agyukkal, a hazait megvette, szolgaként leborulva az idegeneknek, igazi libsi virtus. Az a baj, hogy egyre több ilyen gyom terem hazánkban is, sajnos túl puhány a kormányunk ahhoz, hogy ezeket a globalista seggnyaló tetveket tényleg kiirtsa a Kárpát-medencéből. Balatonboglár környéket tele van jobbnál, jobb borászatokkal, az árakról pedig csak annyit, hogy az egyik - fogyasztók által legjobbnak minősített - helyen a héten 1.700 - 1.900,-Ft közötti árakon vettük különböző palackos termékeket. Persze, ha valamelyik álszent, minden leuraló globális multihoz kellene szállítani, rögtön megjön a karvalytőke felára és a büdső libsi már csettintene is.
Galsó Atya
2024. augusztus 19. 08:14
Tegye fel a kezét aki elolvasta!
scorpicores
2024. augusztus 19. 08:00
Lehet, h szárazságtűrő technológiákba kellett volna invesztálni az elmúlt években és nem csak az oaztalékot kivenni...az meg már balatoni ingatlanba van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!