„Ebbe bele lehet halni” – az olimpiai bajnok Kós Hubert a Mandinernek

2024. augusztus 01. 21:52

Az utolsó 50 méter döntött a győzelemről, mondta lapunknak a friss olimpiai bajnok Kós Hubert, aki beszélt arról is, mi volt a győzelem kulcsa, és hogyan ünnepli meg az aranyérmet.

2024. augusztus 01. 21:52
Nanterre, 2024. augusztus 1.
Az aranyérmes Kós Hubert (b), mellette az ezüstérmes görög Aposztolosz Hrisztu a férfi 200 méteres hátúszás döntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 1-jén.

Nyitókép: 

Kós Hubert kiváló versenyzéssel 1:54,26 -os idővel megnyerte a 200 méteres hátúszás döntőjét a párizsi olimpiai játékokon a 21 éves Kós Hubert, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első olimpiai aranyérmét. A magyar küldöttség eső győztesével, a 21 éves olimpiai bajnokkal a Mandiner helyszíni tudósítója, P. Fülöp Gábor készített interjút a finálét követően. 

Gratulálunk! Budapesten is hallatszott, mekkora kő esett le a szívedről. Megvan. 

Megvan! Tényleg egy hihetetlen érzés, még nem tudtam feldolgozni. Nem tudom, hogy mitt mondjak még...

Hogy volt felépítve a pálya, az egész? Mert mi egy picit aggódtunk, de te belülről nem valószínű...

Igen, ez belülről más – a nagy Aaron Peirsol mondta – aki a világcsúcstartó –, hogy 200 hátat érzésre kell úszni, azaz ahgy érzed magad azon a napon, úgy kell beosztani az erődet. Én ma ezt csináltam, mert kicsit fáradtnak éreztem magam, mert tudtam, hogy nagyon jó a második fele, hiszen ezen dolgoztunk egész évben Bobbal (Bob Bowman, Michael Phelps egykori, Kós Hubert és Léon Marchand jelenlegi edzője – a szerk.), az első százon meg az volt a terv, hogy jó iramban kezdjek, ott tudjak lenni az elején, és ... és a vége döntött. 

Fantasztikus volt, egy egész országot boldoggá tettél! Hogy tudtad ezt feldolgozni? Hiszen egy ideje már aranyesélyesként emlegettünk...

Igen... Úgy sétáltam ki, hogy rá sem néztem az ötkarikára. Nem gondolkodtam azon, hogy ez egy olimpia, hogy utolsó esély és négy év múlva jön a következő, mert ebbe bele lehet halni, ebbe be lehet darálni magunkat. Próbáltam csak élvezni és úgy felfogni, hogy ez is csak egy másik verseny és abból már egy milliót leúsztam, úgyhogy próbáltam csak saját magamra fókuszálni, és kihozni amit tudok, és nagyon örülök, hogy sikerült. 

A munka volt a kulcs?

Persze, persze, hogy a munka. 

A fejed nem vágtad be a falba? 

Nem, nem. (nevet) 

Kós Hubert a helyszínen lévő újságíróknak azt is elmondta, hogy egy nagy alvással fog ünnepelni, hogy nem látta a versenyt, csak a legvégén az eredményt, de bízott benne, hogy ha mindent megtesz, győzni fog. Beszélt arról is, hogy amikor tavaly augusztusban kiment Amerikába edzeni, nem tudta, hogy ezzel sikerül majd megnyernie az olimpiai bajnoki címet, de nagyon remélte, hogy így lesz. Elmondta, hogy az aranyéremmel végleg úgy érzi, hogy nincs a vállán teher, pénteken még úszik 100 méter pillangón, ott megpróbál minél jobban versenyezni, de még le kell vezetnie. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Medici
2024. augusztus 02. 09:07
Gratulálok fiú, nagyszerű volt! Örömet szereztél minden magyar embernek! Jó egészséget, és csak így tovább. Ps. A szerkesztőknek pedig üzenem, hogy egész nap ennek kellene lennie a vezető hírnek, nem vagyunk kíváncsiak holmi macskabaszó magyarpéterekre EU-s disznókra, hazai "csintalanokra!"
rugbista
2024. augusztus 02. 07:37
Benedek! Igaza van, hogy fejlődnie kell a szakmának. Ezt, mióta Széchy feltűnt, és végre elfogadták, a magyar edzők megoldják majd. Az amerikai edzők előtt is hasra lehet esni, de azért nézzük a számokat: USA férfi úszók annyi aranyat nyertek eddig egyéniben, mint Magyarország vagy Írország és Románia.
Ernest01
2024. augusztus 02. 07:36
Gratulálok! Remek🏊 volt! Megyek is kérek egy hubit.. 🥂
benedek77
2024. augusztus 02. 05:58
A legnagyobb gratula Hubinak! Fantasztikus úszás volt! Megjegyzem, ez úgy kellett a magyar úszás IRÁNYÍTÓINAK, edzőinek, mint egy falat kenyér. Újabb 4 évig el lehet játszani, hogy minden a legnagyobb rendben, újabb 4 évig ömlik a pénz a csókosoknak. Nem véletlen, hogy a kommentátorok, és a stúdió folyamatosan az utánpótlás edzői érdemeit hangoztatták. A magyar edzők 95%-a még a Széchy-Széles módszereivel tartja az edzéseit, ami felett nagyon régen eljárt az idő. Szarrá hajtani a kicsiket, pubertásoknak már felnőtt terhelés. Ezért van az, hogy a magyar úszók 15-16 évesen már űridőket úsznak, utána a fejlődés megáll, alig javítanak az idejeiken. Az utóbbi 3 Olimpián a nagy sikereket kik szállították? Hosszú, aki amerikai módszerekkel Tusupnak köszönhetően lett az aki, Milák esetében Selmeczi is egészen új utakat járt, és Hubert is Bowmannak köszönheti a szárnyalást. Egyre több nemzet úszik, egyre több a versenyző. Sürgős reformok kellenek itthon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!