Megvan, mikor döntenek végre a doppingvétséggel vádolt Kenderesi Tamás ügyében

2024. október 13. 19:24

Több mint két éve húzódik olimpiai bronzérmes úszónk ügye, mindez Kenderesi Tamás sportkarrierjének végét jelentheti.

2024. október 13. 19:24
Kenderesi Tamás

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Legkésőbb november 28-ig meghozza a végső döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az olimpiai bronzérmes magyar úszó, Kenderesi Tamás fellebbezésének az ügyében – közölte az SzPress hírügynökségre hivatkozva a Magyar Nemzet. Mint arról több alkalommal is beszámoltunk, az olimpiai bronzérmes, Eb-ezüst- és bronzérmes úszót, Kenderesi Tamást 2022 év végén gyanúsították meg doppingvétséggel. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) illetékesei a 2017-ben levett mintáit ismét megvizsgálva, illetve biológiai útlevelét tanulmányozva 2022-ben eltérésekre figyeltek fel korábbi hematológiai paramétereihez képest. 

Ezt is ajánljuk a témában

Dobogóról a szégyenpadra?

Mi fér bele a dopping elleni küzdelembe? A sportolók mekkora hányadát gyanúsítják meg vagy ítélik el ártatlanul? Hány százalékuk doppingolhat? Nagy Zsigmond sportjogi szakjogásszal, Ilyés Laura Vanda jogi képviselőjével beszélgettünk.

A történtekről elsőként épp a meggyanúsított sportoló tájékoztatta a nyilvánosságot. Kenderesi Tamás akkor is tagadta a doppingvétséget , és azóta is konzekvensen kitart a véleménye mellett

Kenderesi akkor elmondta, hogy az ellene „atipikusnak minősített biológiai útlevél alapján, bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva indított dopping-eljárás miatt” fél éve nem tud edzeni (azóta eltelt még másfél év), és kiemelte, hogy tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmazott, doppingvétséget nem követett el. Elmondta azt is, hogy doppingellenőrzés céljából 48 alkalommal vettek tőle vért, és 51 alkalommal vizeletmintát, és mindegyiket rendben találták. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mindez azonban nem változtatott sem a WADA, sem a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO/MACS) képviselőinek szakmai véleményén, amely szerint fennáll a doppingvétség gyanúja. 

A sportolót ezért 2023 májusában elsőfokon elmarasztalták, a MACS ügyvezetője, Tiszeker Ágnes akkor azt mondta, négyéves eltiltás lehet a büntetése. Amennyiben ebből levonnák az eljárás eddigi időtartamát, az is azt jelentené, hogy Kenderesi legközelebb közel 30 évesen kezdhetne el újra aktívan edzeni, ami nagy valószínűséggel a pályafutása végét jelentené. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kenderesi Tamás és jogi képviselői ekkor fellebviteli eljárást kezdeményeztek a Nemzetközi Sport Választottbíróságnál (CAS), amely 2023 augusztusára tűzte ki az első meghallgatás időpontját. A háromtagú választottbírói testület végül hosszas huzavonát követően 2023 novemberében ült össze először, ám ekkor még a perdöntő tárgyalás napját sem jelölték ki. Az eljárás azóta is húzódik, a tárgyalásokat folyamatosan elhalasztották. 

Legutóbb 2024 szeptember 18-án tartottak tárgyalást.

 A sportoló akkor az alábbi üzenetet osztotta meg: „Kedves mindenki, drága támogatóim! Végre eljött az idő. Szerdán lesz a doppingügyemnek a tárgyalása. Szentül hiszek benne, hogy az a sok áldozat, az iszonyatosan nehéz edzések, az álmaim hajszolása… az, hogy MINDENT ennek rendeltem alá és ezáltal példakép lehettem másoknak… ezek egyszerűen NEM VESZHETNEK KÁRBA!!! Én voltam az a kisgyerek, aki sírt az uszodában, amikor elmaradt az edzés, és sírt ha nem jött össze valami a versenyen (ehhez nem is kellett kisgyereknek lenni)… És igazából most is könnyezek, mert a legnagyobb becsülettel, tisztán készültem, hogy a nagy céljaimat elérjem, de sosem gondoltam volna, hogy ezeket a sorokat kell majd írnom egy nap. Ha szerdán eszetekbe jutok, kérlek, ejtsetek meg pár jó gondolatot értem. Köszönöm!” Döntés azonban még mindig nem született

A felperes sportoló választottbírója, a korábbi válogatott vízilabdázó, a több évtizede a CAS-nak dolgozó dr. Dávid Gyula időközben kijelentette, hogy az alperes választottbírója, James Drake KC folyamatosan hátráltatta a peres ügy elvárható menetét, és lemondott pozíciójáról.

Az eljárás több mint 50 millió forint összegű költsége, amely a sportolót terheli, az eljárás meghosszabbodásával még több lehet. Kenderesi Tamás lassan két éve nem edzhet, ki kellett hagynia egy olimpiát – és egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza a profi sporthoz, ahogy azt sem, folytatni kívánja-e karrierjét. 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nzoltan-818
2024. október 13. 20:56
Adja a magasságos, hogy Kenderesinek legyen igaza és bizonyuljon alaptalannak az ellene indított vétség és ezt követően Tiszeker Ágnest és társait marasztalják el és fizessenek méltányos kárpótlást. Nagyon rászolgáltak már.
pugacsov-0
2024. október 13. 20:25
Őszintén sajnálom Kenderesit, ráadásul 50 millával lehúzzák...
sexykitty-5000110
2024. október 13. 20:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­k­e­­­l­­d­­ ­­­a­­ ­s­­­z­e­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­n­­c­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
pollip
2024. október 13. 20:21
Hiszek Kenderesinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!