Rendkívüli: Megszületett a döntés a Kenderesi Tamást érintő doppingügyben

2023. május 18. 12:40

Van, aki biztosan nem örül majd a döntésnek. Az ítélet azonban még nem emelkedett jogerőre, a sportoló, a Nemzetközi Úszószövetség és a WADA is fellebbezhet.

2023. május 18. 12:40
null

A Mandiner információi szerint megszületett az elsőfokú döntés a több magyar sportolót, köztük az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást is érintő doppingügyben. Ismert, a 26 éves úszó ellen még 2022-ben indult meg az eljárás, hogy Kenderesi biológiai útlevelének vizsgálata során a WADA-akkreditált osztrák laboratórium szakértője eltéréseket talált a korábbi hematológiai paramétereihez képest.

Az adatokat különböző, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakemberek is megvizsgálták, majd lezajlott a több körös bizonyítási eljárás. Ennek eredményéről a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője korábban úgy fogalmazott, „a WADA-szakértők ezután is masszívan fenntartották a véleményüket”. 

Közölte, atipikusnak minősített biológiai útlevél alapján, „bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva” indult ellene doppingeljárás. Meggyőződésem, hogy ennek során beigazolódik: tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el – olvasható a közleményben.

Egyelőre nem jogerős a Kenderesit érintő doppingügyben született döntés

Lényeges információ, hogy

ez elsőfokú ítélet, azaz egyelőre nem jogerős.

A döntéssel szemben mind a sportolóknak, mint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek, mind a Nemzetközi Úszószövetségnek joga van fellebbezni. Amennyiben így döntenek, az ügyben a Nemzetközi Sportdöntőbíróság fog dönteni.

A döntés részletei egyelőre nem ismertek, de

úgy tudjuk, legvalószínűbb, hogy a sportoló kér majd jogorvoslatot az ügyben. 

Ezen információból logikusan arra lehet következtetni, hogy az úszót elmarasztaló döntés született. 

Kenderesi Tamás korábban úgy fogalmazott: „Doppingellenőrzés céljából 48 alkalommal vettek tőlem vért, és 51 alkalommal vizelet mintát. Mindegyiket rendben találták. Soha,

Az üggyel kapcsolatban megpróbáljuk elérni az érintettet, Kenderesi Tamást, valamint Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét. A döntés részletei jelenleg nem ismertek, de amint bármilyen információ birtokukba kerül, illetve amennyiben sikerül elérnünk a feleket, frissítjük cikkünket!

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 19. 07:07
Először volt a dopping, amikor megtalálták a nyomokat. Majd az eltiltás. Utána jött a vétség, amikor ha az illető nem volt a megbeszélt helyen, akkor is jött az eltiltás. Az dopping káros az egészségre, a meg nem jelenés nem tudom mennyire, de a büntetési tétel kb hasonló. Most meg itt az biológiai útlevél. Ahol ha valamelyik marker nem stimmel valamilyen okból, akkor szer maradványt sem kell találni, akkor is megy az eltiltás, majd magyarázza meg a versenyző. Aztán a végén úgyis a jogászokon múlik. Ha fehérorosz kalapácsvető az illető, akkor kéket is hugyozhat, lesz aki megtalálja azt a 2 percet amikor nem volt 100%-ig megfelelő a tárolás. Vagy spanyol bringás, akinek gond nélkül elhitték a szennyezett marhahúsos történetét. A magyar sportlövő pedig még most is eltiltott lenne, ha nincs a biztonsági kamera felvétel, miszerint valaki hosszasan ügykezelt a szobájában ráadásul olyan cuccot találtak benne, aminek zérus/negatív hatása van a sportágában. Vagy ott van pár amerikai sportoló, akik valamilyen hatásra bevallották, hogy cuccoztak, csak rájuk bizonyítani nem sikerült.
Janika50
2023. május 19. 05:40
Igaz, nem olvastam a cikket, de! Az élsportban teljes a liberálbolsi diktatúra, bármely sprtágban. Állítólag vagyonat keresnek, -ha igy van, megérdemlik- de szájukat nem nyithatják ki, csak ha kenyéradóik utasittják valami haladó gondolat közlésére. Dopping? Amerikában mint köztudott, nem létezik. Aki legyőzi őket, na az biztos, hogy tiltott szereket alkalmaz szerintük.
kalazirozsaa
2023. május 18. 21:44
Jól megírtátok a semmit .....
Osztap Bender
2023. május 18. 20:03
A dagadt Tiszekernek minden magyar sportoló az ellensége. Kovács Ági is miatta hagyta abba a versenyzést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!