Ha Kenderesit elmarasztalják, akár négyéves eltiltást is kaphat – véli a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője

2023. április 21. 08:04

Tiszeker Ágnes szerint nem jó ötlet gyakorlatilag megfenyegetni azt a bizottságot, amelyik hamarosan döntést hoz az úszó ügyében – írja a HVG.

2023. április 21. 08:04
null

„Higgadtságra volna szükség, de én egy kétségbeesett sportolót látok, aki feléget maga mögött minden hidat, miközben az igazát próbálja bizonygatni” – mondta az M4Sportnak Tiszeker Ágnes Kenderesi Tamás közleményére reagálva. A 26 éves úszó ellen azután indult meg az eljárás, hogy Kenderesi biológiai útlevelének vizsgálata során a WADA-akkreditált osztrák laboratórium szakértője eltéréseket talált a korábbi hematológiai paramétereihez képest.

Az adatokat különböző, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakemberek is megvizsgálták, majd lezajlott a több körös bizonyítási eljárás. Ennek eredményéről a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője úgy fogalmazott,

Az ügy következő lépcsője, hogy a MACS háromtagú, független, magyar orvosszakértőkből és jogászokból álló bizottságot hív össze, amely döntést hoz. „Két eset lehetséges. Az egyik, hogy a bizottság elítéli Tamást, azaz megállapítottnak látja a doppingvétség tényét. Ez ellen fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A másik, hogy nem látja bizonyítottnak a gyanút, és felmenti. Ebben az esetben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (World Aquatics) vagy a WADA nyújthat be fellebbezést” – jelentette ki Tiszeker, aki azt is elmondta, azzal nincs baja, hogy egy sportoló, a találgatásokat megelőzendő, kiáll, és elmondja, eljárás zajlik ellene, ismerteti a saját álláspontját és a védekezését. De szerinte nem jó ötlet gyakorlatilag

megfenyegetni azt a bizottságot, amelyik hamarosan döntést hoz az ügyében.

Kenderesi esetében a saját értékeihez képest két vérparaméterben történt váratlanul nagy ugrás. Ahhoz, hogy felmentsék, meg kell tudnia magyarázni, miért történt a változás. „Lehet rá egészségi, orvosi magyarázat, de elő lehet idézni ilyen változást mesterségesen is. Például éppen vértranszfúzióval vagy EPO használattal, ezt hívják vérdoppingnak. Ha elmarasztalják, az úszó akár négyéves eltiltást is kaphat” – mondta Tiszeker.

Nyitókép: Kenderesi Tamás Facebook-oldala

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. április 23. 15:54
Ezt a Tiszekert el kellene végre küldeni a picsába.
KBA98
2023. április 21. 17:21
Ki ez a spiné? aki fenyegeti az úszókat?
hidegfehérmintaled
2023. április 21. 15:24
Vérdopping? Bikavért kapott vénásan?
abcd72
2023. április 21. 15:17
Undorító egy lény ez a Tiszekker hölgy, elég érdekes, hogy egy túlsúlyos egyén vádol élsportolókat -és elnézést, hogy nem voltam politikailag korrekt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!