A Ferencváros élvezetes meccset játszott a Tottenham Hotspurrel, de megint későn hajrázott

2024. október 03. 20:51

Alaposan megnehezítette a magyar bajnok az angol sztárcsapat dolgát a labdarúgó Európa-ligában.

2024. október 03. 20:51
null

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Az első hazai mérkőzésén éppen a legmagasabban jegyzett ellenfelét fogadta a magyar bajnok a második számú európai kupasorozatban. A Premier League legutóbbi szezonjának ötödik helyezettje nagy sztárjai nélkül kezdett, ez esélyt kínált a Ferencvárosnak, hogy emlékezetes estét produkáljon az angolok ellen a telt házas Groupama Arénában.

Megkevert kártyák

Két magyar válogatott játékos is „áldozatául” esett az Anderlecht elleni brüsszeli vereségnek (1-2), Botka Endrét és Szalai Gábort is maga mellé, a kispadra ültette Pascal Jansen, aki összesen öt helyen változtatott a múlt heti felálláson. Így csupán a kapus Dibusz Dénes és a csatár, Varga Barnabás képviselte a magyar színeket a kezdőcsapatban. Először lehetett a pályán a kezdősípszó pillanatában a magyar futballba berobbant Matheus Saldanha. A négy meccsen hat góllal nyitó brazil támadóval kapcsolatban az volt a nagy kérdés, milyen pozícióban játszik, illetve nemzetközi szinten mire képes.

 

A Tottenham számára – legalábbis ebben a fázisban – nem az El a prioritás. Az angol bajnokságban a Manchester Unitedet idegenben 3-0-ra verő alapcsapat 7 (!) sztárjátékosának is pihenőt adott Puskás Ferenc egykori sofőrje, segítője, Ange Postecoglu. Az ausztrál többek között van de Vent, Kulusevskit, Maddisont és Solankét is a tartalékok közé jelölte, s a következő, sok fiatallal felálló csapattal kezdett: Vicario – Porro, Romero, Davies, Gray – Sarr, Bissouma, Bergvall – Werner, Lankshear, Moore.

Ezt is ajánljuk a témában

Elvett gól, ajándék gól

Azért egy világbajnok (Romero) és egy Bajnokok Ligája-győztes (Werner) mozgatta a szálakat a londoniaknál, akik Traoré veszélyes meglódulásai után magukhoz ragadták a kezdeményezést az esős, csúszós talajon. Előbb Werner bal oldali beadását fejelte 6 méterről csúnyán fölé a csapat bő keretében sem mindig szereplő Lankshear, majd – még szintén a 10. percben – két szép csel után 15 méterről, középről lőtt Sarr, szerencsére nem helyezte eléggé, Dibusz Dénes gyors vetődéssel tisztázott.

A 16. percben, szinte a semmiből gólt szerzett a Fradi! 

A szokottnál előrébb játszó Eldar Csivics adott be balról, a 16-oson kívülről, a túloldalon érkező Varga Barnabás 7 méterről, éles szögből úgy fejelt a földre, hogy a labda a hosszú felső sarokba pattant.

 Gyanús volt, hogy a magyar csatár előrébb helyezkedett a védőknél, s a videóbíró meg is állapította: les, a gól érvénytelen!

A 20. percben is talpra ugrottak az ultrák, mert pont előttük kerültek közel a gólszerzéshez a kedvencek, Traoré fejese elment a kapu előtt, Varga újrázását óriási bravúrral védte az olasz kapus, Guglielmo Vicario – utóbb kiderült, szabálytalanságot látott a horvát bíró. 

Ezúttal is kitettek magukért a Fradi-ultrák, akik az idei európai körút állomásait élőképen jelenítették meg
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

S ahogy lenni szokott, a túloldalon érvényes találat született. A 23. percben bohózatba illő gólt hozott össze a ferencvárosi védelem: 

Raul Gustavo oxival nyúlt bele egy indításba, Cissé estében lyukat rúgott, Gartenmann pedig háttal állt a történéseknek, mint aki megszédült,

 így a 22 éves szenegáli középpályás, Pape Matar Sarr 4 méterről zavartalanul helyezett a kiszolgáltatott helyzetbe került Dibusz kapujának jobb oldalába, 0-1.

 

A 33. percben a szerencse segítette ki a magyar bajnokot. A jobbhátvéd, Pedro Torro kötényt adott Abu Faninak, majd jobbról, éles szögből a hosszú oldali kapufát találta el – Dibusz hiába nyújtózott. 

A folytatásban is a Tottenham diktálta a tempót, szükség volt a magyar válogatott kapus védéseire, hogy ne nőjön a hátrány.

Elmaradt az egyenlítés

Nincs még vége” – hirdette a félidőben a hazaiak hivatalos oldala. S ha nem is emiatt, szinte azonnal egyenlített a Ferencváros: Saldanha maradt egy pillanatra üresen a tizenhatosnál, egyből célba vette a kaput, jó is volt a csavarása, de Vicario parádés vetődéssel kipiszkálta a gólba tartó lövést. 

Az elfáradó brazil helyett Zachariassent és Csivics posztjára, bal szélre Romdhane-t küldte be a 60. percben Pascal Jansen, kisvártatva az angoloknál Maddison és Kulusevski érkezett. Lüktető volt a játék, mindkét oldalon adódtak lehetőségek. 

A 80. percben még a lécet találta el Brennan Johnson, a 85.-ben már bepattant a jobb kapufa tövéről a 13 méteres, ballábas lövése után a labda, 0-2.

Mégsem mondhatjuk, hogy eldőlt a mérkőzés, mert a Fradi – ahogy az Anderlecht ellen – a hajrában szépített. 

Éppen a 90 perc letelte előtt Ramírez balról belőtt labdáját Varga Barnabás két védő között kibújva, estében a léc alá belsőzte, 1-2.

A hétperces ráadásban – bár nyomott a magyar együttes – helyzetet már nem tudott kialakítani, s ugyanúgy 2-1-re kapott ki, mint Brüsszelben, de sokkal nyíltabb játékot vállalt fel, amit a közönség is díjazott.

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
semjenlova
2024. október 03. 22:13
Balfasz Kubatov! Hány magyar játszik megint?
sexykitty-5000103
2024. október 03. 22:08
🍓 ️ ­É­r­­t­­é­­k­e­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­s­­z­­e­­x­i­ ­­­p­­u­­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
bagoly-29
2024. október 03. 22:06
Hát igen ha horvát vagy szlovén játékvezetőket kapunk, elöre fix a vereség! Ez így van kézilabdában és vizilabdában is évek hosszú sora óta!
Fegyenc8
2024. október 03. 22:01 Szerkesztve
Jó, hát a fekák későn ébrednek. Nincs ebben semmi. A megoldás, hogy venni kell még 2-3 arabot. És még mindig kurva sok a fehér a csapatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!