Megelégelte az UEFA a románok magyarellenes megnyilvánulásait: sokba fog kerülni a legutóbbi húzásuk

2024. október 17. 19:52

Noha Magyarországgal szemben sokkal szigorúbb az Európai Labdarúgó-szövetség, azért a románoknak is zsebbenyúlós lesz az akció.

2024. október 17. 19:52
MUNICH - Supporters of Romania during the UEFA EURO 2024 round of 16 match between Romania and the Netherlands at the Munich Football Arena on July 2, 2024 in Munich, Germany.

Nyitókép: Maurice Van Steen / ANP / AFP

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 52 500 eurós pénzbírsággal és szektorbezárással büntette a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a szeptember 9-én rendezett Litvánia elleni NL-meccsen történt magyarellenes rasszista szurkolói viselkedés  – vette észre a Gazeta Sporturilor hírét a Nemzeti Sport

Az UEFA fegyelmi bizottsága a „sporteseménnyel össze nem egyeztethető üzenetet tartalmazó molinó”, valamint „rasszista és kirekesztő viselkedés” vádja miatt indított eljárást, amelyben az egyik vádpont a „magyar kisebbséget kirekesztő molinó” volt. 

A molinóért 22.500 euró, míg az egyéb megnyilvánulásokért további 30.000 eurós bírságot kapott a Román Labdarúgó Szövetség, emellett a következő, Koszovó elleni meccsen egy háromezer fő befogadására alkalmas szektor bezárására kötelezte a román szövetséget. 

Emlékezetes: a tavaly szeptemberi, Koszovó elleni meccsen történt szurkolói rendbontások miatt például hat pontban (1. nyilvános átjárók elzárása, 2. pirotechnikai eszközök használata, 3. tárgyak pályára dobálása, 4. sértő, 5. provokatív üzenet megjelentetése valamint 6. rasszista magatartás) emeltek vádat Románia ellen. A döntésről szóló határozat szerint ezek közül csak a  pirotechnikai eszközök használata, tárgyak pályára dobálása és politikai tartalmú üzenet megjelentetése valamint rasszista magatartás miatt marasztalták el őket. 

A büntetés pedig mindössze 1 (egy!) zárt kapus mérkőzés és 40 ezer eurós pénzbírság volt. 

Viszonyításképpen, a 2021-ben rendezett Eb-n a német, a francia és a portugál válogatott ellen játszott mérkőzéseinket tapasztalt „diszkriminatív viselkedés” miatt az UEFA milyen példátlanul kemény büntetést szabott ki  Magyarországra: az ítélet alapján a magyar válogatott 3 soron következő itthoni mérkőzését zárt kapuk mögött kellett lejátssza, az MLSZ pedig egy 100 ezer eurós pénzbüntetést kapott. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Labdarúgó-szövetség végül a magyar fél fellebbezését követően minimális mértékben enyhített az ítéleten: a harmadik zárt kapus meccset két évre felfüggesztette. Az indoklás szerint a magyar szurkolók egy részének a franciák elleni meccsen tapasztalt rasszista, és a németek elleni meccsen tapasztalt homofób bekiabálásai és egyebek miatt sújtotta szankciókkal a válogatottat. 

A Madiner ezért tavaly megkérdezte az Európai Labdarúgó-szövetséget, hogy milyen következményei lesznek a román szurkolók viselkedésének, de csak egy igen szűkszavú válasz érkezett

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 17. 22:01
Nem kaptak olyan súlyos büntetést, mint amivel bennünket szoktak jutalmazni, de éppen ideje volt, hogy kapjanak egy komolyabb figyelmeztetést. Az ilyen fajta politikának semmi keresnivalója a pályákon, ahogy a való életben sincs. Ezeket csak jellemtelen szurkolók alkalmazzák - mondom ezt úgy, hogy vannak ilyenek a hazai táborban is. Ennek nincs helye a stadionokban, de ennek vonatkozni kellene a szivárványos zászlókra és a térdelésekre is.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 21:39
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­k­­­e­l­­­d­ ­­­a­ ­­s­­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Szandras
2024. október 17. 21:39
Ez nem büntetés, ez jutalom! Ezért mi zártkapus meccseket kaptunk volna meg 100 ezer eurós büntetést! Féreg uefa
moliere-0
2024. október 17. 21:10
Jaj, csak nem ki kell fizetniük a parkolási díjat?! Scandaleanu és Botranescu! (Nehogy a végén kiderüljön, hogy a büntetés előtt ott figyel egy mínusz jel, és végül jutalmat kapnak érte...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!