Ez már a Szoboszlai-hatás? – rekordszámú magyar focista szerződött külföldre idén nyáron

2024. október 04. 22:45

Van azonban még lemaradása a magyar labdarúgásnak!

2024. október 04. 22:45
Hungary's forward #23 Kevin Csoboth celebrates at the end of the UEFA Euro 2024 Group A football match between Scotland and Hungary at the Stuttgart Arena in Stuttgart on June 23, 2024.

Nyitókép: Miguel Medina/AFP

Terjedelmes elemzést közölt a Nemzeti Sport a nyári átigazolási szezonban külföldre igazolt magyar labdarúgókról. A cikkből kiderül, hogy tovább javult az OTP Bank Liga, vagyis a hazai élvonal nemzetközi megítélése, legalábbis erre következtet a lap abból, hogy egyre értékesebb játékokok érkeznek magyar klubokhoz, és egyre több magyar labdarúgó igazol külföldre.  

A Nemzeti Sport kiemeli, hogy 

a mértékadó labdarúgópiaci portának tartott Transfermarkt október 1-én 157 millió euróra becsülte az NB I összértékét, ez 21 millió eurós ugrás az egy évvel ezelőtti, 136, és 24 milliós előrelépés a 2022-es és 2021-es, 133 millió körüli összeghez képest.

 Az átlagos keretérték pedig több mint másfél millió euróval emelkedett egy év alatt (11.33 millióról 13 millióra) – a környező országokkal összevetve a nyolcas listán ugyan továbbra is 6. az NB I ebben a mutatóban (a szlovák és a szlovén bajnokságot előzzük meg), de néhány értékesebb igazolással a román (14.36 millió euró) és a 4. helyen álló szerb SuperLiga (16.77 millió euró) is utolérhető lenne, legalábbis ezen a téren. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző az NB I becsült értékének növekedését a Ferencváros keretértékének folyamatos emelkedése mellett azzal indokolja, hogy 2023-mal ellentétben most már nem három, hanem 

öt csapat – az FTC, a Fehérvár és a Puskás Akadémia után a DVSC és az Újpest – becsült értéke is 10 millió euró fölé emelkedett. 

Az új tulajdonosi kör, a most már a MOL-csoport által irányított Újpest 12.55 milliós becsült értékkel egészen a 2. helyre lépett előre és jelentősen hozzájárult a bajnokság értéknövekedéséhez azzal, hogy a korábbi évekkel ellentétben klub nélküli, ingyen igazolt játékosok helyett ezen a nyáron a Transfermarkt számai alapján klubrekordot jelentő 3.1 millió euróért szerződtetett futballistákat a nyári átigazolási időszakban. 

Az NB I-es csapatok a becsült értékük sorrendjében: 1. oszlop: kerettagok száma, 2. játékosok átlagéletkora 3. légiósok száma 4. egy játékosra jutó átlagérték az FTC-nél millió, a többinél ezer euróban) 5. becsült keretérték. (Forrás transfermarkt.de )

Egyre több magyar játékos igazol külföldre

Az elemzés szerint szintén az OTP Bank liga pozitív megítélésének emelkedését jelzi, hogy az elmúlt évekhez képest emelkedett a külföldre igazoló magyar játékosok száma. 

Tavaly és egy évvel korábban a nyári átigazolási szezonban összesen csak kilenc magyar futballista igazolt külföldre, idén pedig 17. 

Közülük öten kerültek topligás ország alacsonyabb osztályú csapatához (Schön Szabolcs, Szűcs Kornél és Tóth Balázs Angliába, Szabó Levente Németországba és ide számoljuk a jelenleg a Frankfurt II-ben szereplő Lisztes Krisztiánt is), ketten a magyar bajnokságnál jelenleg magasabban jegyzett további élvonalbeli bajnokságba igazoltak (Csoboth Kevin és Szappanos Péter), Kiss Tamás a lengyel másodosztályba ment, kilencen pedig a környező bajnokságok élvonalában helyezkedtek el.

Ezt is ajánljuk a témában

Utóbbiak közé tartozik a Puskás Akadémiától a szlovén élcsapatba, a Mariborba szerződött Komáromi György és ki kell emelni a magyar tulajdonban lévő külhoni klubokat, melyek egyre nagyobb szerepet játszhatnak magyar tehetségek fejlesztésében. A DAC-nál jó példa erre a 21 éves, magyar U-válogatott Redzic Damir, akit idén nyáron vásároltak ki a végleg ferencvárosi szerződéséből a dunaszerdahelyiek, és ebben az idényben négy gólt szerzett már a szlovák élvonalban. A szlovén első osztályban újonc NK Naftában pedig több olyan magyar labdarúgó is meghatározó embernek számít, akik itthon maximum csak az NB II-ben kaptak rendszeres lehetőséget (mint például Klausz Milán, Szalay Szabolcs vagy Kálnoki-Kis Zsombor).

A szerző zárásként kiemeli, hogy bár a jelek szerint javult a magyar bajnokság valós értéke és nemzetközi megítélése, de amíg Magyarország nem tudja növelni az európai kupákban főtáblára jutó csapataink, valamint a topligába igazoló játékosaink számát, nem beszélhetünk jelentős előrelépésről. Idén nyáron például a több összehasonlításban is az NB I mögött végző szlovák Niké Ligából is több helyi játékos (kettő) ment topligába, mint Magyarországról, és a szlogákoknak van BL-főtáblás együttesük, míg a szintén több mutatóban mögöttünk lévő szlovénoknak még két csapatuk is versenyben van az EKL-ben.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 04. 22:50
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­k­­e­­l­­­d­­ ­­a­ ­­s­­z­­e­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Novicsok-5
2024. október 04. 22:49
Ja. Többnyire kispadra vagy kölcsönbe. Talán Kerkez a kivétel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!