Szoboszlai-góllal és győzelemmel ajándékozta meg születésnapos edzőjét a Liverpool

2024. szeptember 17. 20:48

A Mersey-parti egyesület 3-1-re nyert a Milan otthonában, a magyar labdarúgó pedig a klub mezében játszott 50. tétmeccsén góllal tért vissza a Bajnokok Ligája küzdelmeibe.

2024. szeptember 17. 20:48
Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai eyes the ball during the UEFA Champions League 1st round day 1 football match between AC Milan and Liverpool FC at the San Siro stadium in Milan on September 17, 2024.

Nyitókép: Piero Cruciatti / AFP

Megkezdődött a Bajnokok Ligája 2024-2025-ös idénye, amely számos újdonságot tartogat a lebonyolítást illetően. Az első fordulóban pedig mindjárt pályára a Liverpool is az olasz AC Milan vendégeként. 

A két klub összecsapása a BL-ben a legendás 2005-ös isztambuli döntő óta rangadónak számít. 

Ezen a mérkőzésen a Steven Gerrard vezette Liverpool elképesztő lelkierővel háromgólos hátrányból egyenlítve nyert tizenegyesekkel. A Milan 2007-ben tudott revansot venni a vereségért, amikor ismét a fináléban találkozott a két együttes, és ezt a találkozót az olaszok nyerték meg 2-1-re. 

Érdekesség, hogy a Liverpool holland edzője, Arne Slot épp ma ünnepli a 46. születésnapját, de a tréner erről azt mondta, hogy a Milan elleni mérkőzés sokkal fontosabb mint az ő személye. 

Ez egyébként Szoboszlai Dominik 50. tétmérkőzése a Liverpool mezében. 

Mint kiderült, az előzetes várakozásokkal ellentétben, és Arne Slot vezetőedző kritikája ellenére ott lesz a kezdőben Szoboszlai Dominik is, akit a mérkőzésre készülve az olasz sajtó sem győzött dicsérni

Többek közt a Liverpool  fent említett egykori csapatkapitányához, Steven Gerrardhoz valamint Puskás Ferenchez hasonlították a magyar labdarúgót. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szoboszlai Dominik egyébként legutóbb 2023 tavaszán, még az RB Leipzig játékosaként szerepelt a Bajnokok Ligájában, utolsó mérkőzésén a Real Madrid otthonában a Santiago Bernabeu stadionban döntetlent játszottak a sorozatot végül megnyerő királyi gárda ellen. Most viszont újra ott van a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a legrangosabb európai kupában, bár az olasz csapat ellen tudható volt, hogy nem lesz könnyű dolga a Vörösöknek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az AC Milan, amely a 2023/2024-es idényben második helyen végzett a Serie-A-ban, nyáron az Európa-bajnok Alvaro Moratával erősítette meg keretét, és egy Venezia elleni 4-0-s győzelemmel hangolt a BL-meccsre. 

Az olaszok pedig az első perctől kezdve megmutatták, hogy hazai közönség előtt dominálni akarják a mérkőzést. A 2. percben Reijnders beadását kis híján elérte az említett spanyol csatár, válogatottbeli csapattársa, Virgil van Dijk épphogy ki tudta rúgni előle a labdát – pici szépséghiba, hogy a bíró visszafújta a helyzetet, mert a holand szélső lesen volt. 

A 3. percben azonban nem volt menekvés, megszerezte a vezetést az AC Milan!

 Alvaro Moratától indult az akció, a spanyol szépen indította a jobbszélet Pulisicset, aki befutott a 'Pool tizenhatosáig, majd benézett, hogy passzoljon-e, de végül belőtte a hosszúba (1-0). 

A Liverpool hátrányba kerülve próbálta lassítani picit a tempót, hogy a láthatóan nagyon feltüzelt Rossonerit egy kicsit visszafogják. Szoboszlai Dominik a korábban megszokottnál jóval előrébb játszott, gyakran ő volt a Liverpool legelöl elhelyezkedő játékosa. Labdát azonban eleinte nem nagyon kapott – bár többet birtokolták a labdát, a Liverpool előre irányuló passzjátéka igencsak akadozott, sok volt az eladott labda az angolok oldalán. 

A Milan viszont az első negyedóra végén szépen alakított ki helyzetet, de Reijnders lövését BLokkolta a védelem. A túloldalon Gakpo hosszú beívelését Salah már nem tudta kapura fejelni, így továbbra sem volt kapura lövése Szoboszlaiéknak. 

A Milan ezután mintha átadta volna a terepet a Liverpoolnak, hátrébb vonták a csapatot, és betömörültek, de lehet, hogy ez hiba volt. 

A Liverpool ugyanis körbepasszolta a védelmet, majd Salah óriási sebességgel futott el a védője mellett, de lövése a felső lécről visszapattant. Közel volt a gólhoz az angol csapat, de nem jött össze. 

Milánó, 2024. szeptember 17.
Szoboszlai Dominik, a Liverpool (b) és Christian Pulisic, az AC Milan játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája alapszakaszának elsõ fordulójában játszott AC Milan-Liverpool mérkõzésen a milánói San Siro Stadionban 2024. szeptember 17-én.
Szoboszlai harcosan játszott a San Siróban
Forrás: MTI/EPA/Antonio Callanni

Szoboszlai sokat mozgott, többször besegített a Liverpool védőinek, és egy gyönyörű keresztlabdát is adott Gakpónak – a magyar játékos nagyjából 50 méterről passzolt nagyon pontosan. Úgy tűnik a bekapott gól nem törte össze a – feketében játszó – Vörösöket, akik szép nyugodtan építették a támadásokat. Calabria kapott egy sárga lapot, mert negyon csúnyán csúszott be Gakpónak, aki óriásit esett. 

A Liverpool szabadrúgását Trent Alexander-Arnold lőtte, méghozzá gyönyörűen – lágy ívelését a kapust és a védjét is megelőzve óriásit ugró Ibrahima Konaté a kapuba fejelte (1-1). 

Szoboszlairól nem lehetett mondani, hogy lazsált volna, úgy űzte a Milan labdával támadó játékosait, mintha emberfogással védekezne a Liverpool. Diego Jota pedig majdnem kettőre növelte a Vörösök góljainak számát, de nagyon közelről mellélőtte. Egy perccel később Salah próbálkozott középről, de a gólnál nagyot hibázó Maignan elkapta a lövést. 

A Milan védekezése finoman szólva sem működött tökéletesen – Szoboszlaiék újra és újra helyzetbe kerültek.

Gakpo próbálkozott a szélről, és a kapusról kipattant labdát Salah lőhette kapura – de az egyiptomi megint a felső lécet találta el. Nem volt épp túl vidám a Liverpool támadója. 

Pár perccel később azonban kiharcolt egy szabadrúgást a Milan kapujától 40 méterre, a labda mögé pedig Alexander-Arnold és Szoboszlai Dominik állt oda. Végül utóbbi kötte el, de lapos lövése elég gyengére sikerült. Egy kicsit állt a játék, mert Maignant kellett ápolni – a mérkőzés elején egy ütközés után már fájlalta a lábát, majd a félidő vége felé egy kirúgást követően megint leült a földre, és az arcán is látható volt, hgy nincs jól. 

Az első játékrészben összességében nem a jól bekezdő Milan, hanem a vendég Liverpool játszott jobban, és ez góllá is érett a 41. percben – Kostas Tsimikas szögletét középről Virgil van Dijk fejelte teljesen tisztán az olasz együttes kapujába (1-2). 

Liverpool, 2024. szeptember 14.
Arne Slot, a Liverpool vezetõedzõje az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Liverpool-Nottingham Forest mérkõzésen a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. szeptember 14-én.
Arne Slot
Forrás: MTI/EPA/Adam Vaughan

A második játékrész elején szegény Maignan megint a földre került, miután a kiugró Jota mögött érkező Tomori belecsúszott. Egy újabb ápolást követően végül a lecserélése mellett döntött a Milan edzője, Paulo Fonseca, és 

mivel Marco Sportiello cserekapus épp sérült, a francia helyére a nagyon fiatal, mindössze 19 éves olasz cserekapus, Lorenzo Torriani érkezett, aki ezzel debütált a Milan felnőtt együttesében – nem semmi bemutatkozás, a BL-ben a Liverpool ellen! 

A francia kapus arcát eltakarva, láthatóan nagyon szomorúan hagyta al a pályát – ez volt az első csere a mérkőzésen. Közben Alexis Mac Allister is besárgult –  Fofanát bántotta az argentin. 

Szoboszlai az 57. percben lőtt először kapura, egy lepattanó labdát rúgott fordulásból el nagyjából 17 méterről, de Torriani fogta a labdát – ez volt a fiatal olasz kapus első védése. A másik oldalon Rafael Leao okozott zavart a Liverpool védelmében, 

majd tizenegyest reklamált a Milan – és úgy tűnt, jogosan, mert Gakpo valóban buktatta Moratát a tizenhatoson belül. 

A bíró azonban másképp gondolta, és kifelé ítélt szabadrúgást – ezt megúszta a Liverpool. A félidő elején megint a Milan volt harciasabb, sok volt a test-test elleni küzdelem, de a norvég bíró nagyon engedékenyen vezette a meccset, és alig ítélt szabadrúgásokat valamiért. 

A Liverpool próbálta a középpályán elfojtania Milan támadásait, sokat szereltek középen. Az első negyedóra végén pedig már támadtak is, Szoboszlai szépen futott be középen, de egy kicsit kiszorulva tudott csak kapura lőni – Torriani újabb védésével megint megakadályozta, hogy gólt szerezzen. A kipattanót a már sokadszor nagyon pontatlanul rúgó Tsimikas lőhette el, de ezúttal is mellétrafált. 

Épp le akartam írni, hogy a Szoboszlai annyi próbálkozásból, amennyit a görög elpuskázott biztos szerzett volna egy gólt – erre a következő támadásból szerzett is egyet a magyar labdarúgó.

Szoboszlai gyönyörűen indította a szélen üresen álló Gakpót, aki elfutott egészen a tizenhatosig, majd beadta és a középen második vonalban érkező magyar klasszis bepasszolta a labdát bal kapufa mellé. Íme a gól!

Az utolsó 10 percre a remek teljesítményt nyújtó Trent Alexander- Arnold helyére Joe Gomezt cserélte be a Liverpool edzője. A Milan próbálkozott a támadásokkal, de mindössze a labdabirtoklási arányt sikerült kiegyenlíteniük. 

A Liverpool pedig biztos vezetése tudatában lassította a játékot, többször is hátul passzolgatott az angol együttes. 

A végére bejött még Luis Díaz is, de a csapat annyire nem erőltette a támadásokat, ezért kevés lehetőség jutott neki. Szoboszlai kapott egy hosszú labdát, amit kapásból szépen ívelt középre, de a bíró lefújta, mert a magyar játékos lesen volt. A magyar labdarúgónak volt még egy szép indítása, de az egyébként lesre futó Darwin Núnez elől szépen tisztázott a 19 éves Lorenzo Torriani. 

A Milan a végére mintha beletörődött volna a ereségbe, nem nagyon igyekezett – vagy nem tudott támadni. A Liverpool pedig jól lassította a játékot, így az utolsó 3 percben a labdát saját térfeléről kihozó Szoboszlai laza csele volt a legszebb megmozdulás. A végére Slot még becserléte Endót és a nyár végén a Juventustól szerződtetett Federico Chiesát is, de a hatperces hosszabbításban érdemi esemény már nem történt – leszámítva Rafael Leao kiváló lövését, amit Allisson Becker szintén kiválóan védett, és hogy Abraham keményen beszólt az őt lerántó japán középpályásnak. 

A születésnapos Arne Slot csapata magabiztosan nyert, így ő és a szintén jubiláló 50. Liverpool-tétmeccsét játszó Szoboszlai Dominik is boldogan ünnepelhetett, hiszen a magyar labdarúgó góllal tért vissza a Bajnokok Ligája küzdelmeibe. 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000086
2024. szeptember 18. 17:56
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­a­ ­s­­z­e­­x­­­i­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
lola51
2024. szeptember 18. 08:32
Nagy dolog! Gondolom ezért kapja a kiemelt gázsit,nem szívességből bohóckodik.
deniel
2024. szeptember 18. 06:59
Gratulálok a csapatnak de annak ellenére hogy gólt /rúgott/ voltak jó pillanatok de összességében nem volt jó,majd legközelebb...
angeleye
2024. szeptember 18. 06:29
Nem biztos, hogy úgy kell öltözködni, mint egy nyugati néger, és viselkedni se. Sajnos itt látszik, hogy nem egy okos srácról van szó, de reméljük kinövi és a játékkal fog foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!