Micsoda meglepetés: sorsfordító döntés született az olimpián óriási botrányt kavart Helif ügyében

2024. szeptember 19. 20:07

Az ökölvívás továbbra is komoly bajban van.

2024. szeptember 19. 20:07
Párizs, 2024. augusztus 3.
Hámori Luca (kékben) ugyan elvesztette az algériai Imane Khelif elleni mérkőzést, de az erkölcsi győztes a magyar lány lett

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint arról korábban már írtunk, a párizsi olimpia egyetlen pillanat alatt világszerte ismertté tette az algériai bokszolót, a női 66 kilogrammosok mezőnyében ringbe lépő Imane Helifet. A kategória későbbi győztesével a negyeddöntőben a magyar Hámori Luca is összecsapott, aki igyekezett nem koncentrálni a médiafelhajtásra, ez azonban olyan méreteket öltött, hogy nem volt egyszerű dolga.

Helif arról vált ismertté, hogy a DNS-vizsgálatok rámutattak, XY kromoszómával rendelkezik, azaz biológiailag férfi. A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) éppen ezért el is tiltotta a 2023-as világbajnokságon, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem foglalkozott ezzel, az útlevelére hivatkozott, és megengedte, hogy szorítóba lépjen az ötkarikás játékokon.

Az IBA egy idő után megunta a genderlobbi támadásait, és nyilvánosságra hozta az algériai ökölvívó és egy másik, hasonló helyzetben lévő bokszoló, a tajvani Lin Ju-ting nevéhez fűződő botrány összes olyan adatát, amely nem sért alapvető személyiségi jogokat. Kiderült:

két, egymástól teljesen független laboratórium majd egy esztendő különbséggel jutott ugyanarra az eredményre: Helif és Lin biológiailag férfi.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem véletlenül deklarálták, hogy az IBA (International Boxing Association, azaz Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) által szervezett, 2025-ös belgrádi világbajnokságon egyikük sem indulhat el. Most azonban robbant a bomba: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által még el nem ismert, de jelentős mértékben támogatott World Boxing bejelentette (egy másik világszervezet), hogy 2025 szeptemberében mindkét nem számára egyszerre rendezi meg a szervezet első világbajnokságát Liverpoolban – írja a Magyar Nemzet.

Az elsősorban a Beatles és a jelenleg Szoboszlai Dominik nevével is fémjelzett labdarúgócsapat által ismert angol város M&S Bank Arenája ad majd otthont a szeptember 4-től 14-ig tartó sporttörténelmi versenynek. Azért rendkívüli az esemény, mert

az amatőr ökölvívás történetében először rendeznek olyan világbajnokságot, ahol férfiak és nők ugyanazon az eseményen lépnek majd ringbe. Itt pedig nem lesz akadálya Helifék nevezésének...

Ezt is ajánljuk a témában

Ez a döntés egyben azt is jelenti, hogy az ökölvívás továbbra is komoly bajban van: jelenleg két olyan szervezet harcol a sportág vezetéséért, amelyik közül egyiket sem ismeri el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A párizsi olimpián tapasztalható botrányok és a sportág nemzetközi vezetésében zajló csaták ismeretében a NOB már korábban belebegtette, hogy a sportág 2028-ban lekerül az olimpia műsoráról. Hiába hagyományos, az ókori olimpiák óta jelen lévő sportág az ökölvívás, lemaradhatnak a legjobbak a Los Angeles-i játékokról. Kár lenne érte. A NOB egy kiskaput azért meghagyott, ha az általa támogatott World Boxing irányíthatja a sportágat, megenyhülhetnek a legridegebb kőszívek is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 23:25
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­k­e­l­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­­e­­x­­­i­ ­­p­u­­n­­­c­­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 23:20
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­a­ ­­s­z­e­­x­­i­ ­­p­­­u­n­c­­­i­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 23:16
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­k­e­­­l­­d­­ ­­­a­ ­s­z­­e­x­­­i­ ­p­u­­n­­c­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 23:08
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­­k­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­i­­ ­p­­u­­n­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!