Közel harminc éve még bravúr volt a győzelem, ma egyenrangú ellenfélként várja a Fradi az Anderlechtet

2024. szeptember 25. 16:37

Pénzügyileg még most is fölényben vannak a belgák, de a zöld-fehéreknek így is jó esélyük van a sikerre.

2024. szeptember 25. 16:37
A Ferencvárosi Torna Club címere

Nyitókép: Wikipédia 

Majdnem három évtizeddel ezelőtt legendás párharcot vívott egymással a Bajnokok Ligájában a Ferencváros és az Anderlecht labdarúgócsapata. A két gárda szerdán este az Európa-ligában találkozik ismét, összeállításunkban felidézzük, akkor milyen esélyekkel vágott neki a párosításnak  a Fradi, megnézzük, azóta hova jutottak, illetve hogy most mire számíthat a magyar bajnok belga riválisa ellen.

Azok a futballrajongók, akik már éltek akkor, aligha felejtik az 1995-ös Bajnokok Ligája selejtezőjének mára klasszikussá vált párharcát, Zoran Kuntic és Goran Kopunovic góljait, melyeknek köszönhetően a Ferencváros kiejtette az Anderlechtet és első magyar csapatként bejutott a BL főtáblájára.

Akkor mindenki a belgák győzelmére számított, de az FTC meglepetést okozott

A Fraditól ez óriási bravúrnak számított, hiszen a belga futball akkor is egyértelműen előrébb járt a magyarnál. Ha csak a Bajnokok Ligája-szereplésre szorítkozunk, az is alátámasztja ezt a megállapítást, hiszen a csoportkörös lebonyolítás 1991-92-es bevezetése óta mindhárom idényben volt belga klub a csoportszakaszban: 1991-92-ben éppen az Anderlecht, egy idénnyel később a Club Brugge, az FTC elleni párharcot megelőző szezonban pedig ismét az Anderlecht jutott be, utóbbi évadban ráadásul a lila-fehérek tovább ugyan nem jutottak, de legyőzték a Portót és döntetlent játszottak a világsztárokat felvonultató AC Milannal.

Az 1-0-s ferencvárosi győzelemmel zárult brüsszeli meccs másnapján megjelent belga újságcikkek hangneme is jól mutatja, hogy nem a magyar együttes számított a párharc esélyesének. A Le Soir – amely előző nap még kötelező penzumnak, egyszerű házi feladatnak tartotta a Fradi legyőzését, másnap keményen bírálta az Anderlecht trénerét, Herbert Neumannt. 

A La Libre Belgique „kolosszális katasztrófának” nevezte a lila-fehérek vereségét, és kiemelte, hogy a belga bajnokot megbénította az esélyesség terhe

 – derül ki a Tempó Fradi összeállításából.

Erre rímel Hajdu Attilának, a Fradi akkori kapusának visszaemlékezése is, aki a zöld-fehérek hivatalos oldalának idézte fel az ellenfelek hozzáállását. „Mindenki lenézett minket a nemzetközi porondon, ez nem csak a Ferencvárosra, a válogatottra is jellemző volt abban az időszakban. Ezek a klubcsapatok is, amikor arról beszéltek, hogy a Ferencvárossal játszanak, nem tudták, hogy eszik-e, vagy isszák” – fogalmazott a korábbi válogatott hálóőr, aki hozzátette, ez egyúttal lehetőség is volt az FTC-nek. A Ferencváros akkor bizony élt is ezzel az eséllyel, a többi pedig – ahogy mondani szokták – már történelem.

Az Anderlecht 2000 óta állandó szereplő az európai kupákban, a Fradi csak az utóbbi fél évtizedben

Az azóta eltelt közel harminc évben sok minden történt, a Fradi és az Anderlecht is nyert jó néhány trófeát, a zöld-fehérek még a másodosztályt is megjárták, a két klub közül viszont a 2010-es évek végéig csak az Anderlecht volt rendszeres résztvevője a nemzetközi kupáknak. A belgák az Fradi elleni 1995/96-os kiesés óta tizenháromszor szerepeltek a BL-csoportkörében, hétszer bekerültek az UEFA Kupa/Európa-liga csoportkörébe, 2022/23-ban pedig egészen a negyeddöntőig mentek a Konferencia-ligában.

Az említett 90-es évek közepi bravúros BL-menetelést leszámítva csupán egyszer, 2004-05-ben tudott eljutni a csoportkörig az FTC, akkor az UEFA Kupában, aztán a 2019-20-as idényben sikerült újra elérniük a csoportszakaszt az akkor már Európa-ligára átkeresztelt sorozatban.

Az elmúlt években rendszeressé váló nemzetközi szereplés anyagilag is megerősítette a Fradit: a 2019 és 2021 az El-csoportkör 1,4-1,5 milliárdot, a folyó idénybeli nemzetközi menetelés pedig 3,7 milliárdot hozott a konyhájukra, a csúcs az elmúlt éveket tekintve azonban a 2020-as BL-kaland volt a maga 7,6 milliárdos európai pénzdíjával.

A belgák óriási pénzekért adják el külföldre a saját nevelésű tehetségeiket

Az Anderlecht a játékoseladásokból is komoly bevételekre tesz szert, európai szinten is elitnek számító akadémiájáról egyre-másra jönnek ki a tehetséges és piacképes fiatal játékosok, akiket jellemzően nyugat-európai sztárkluboknak adnak el. A belgák neveltje többek között a Napolit erősítő Romelu Lukaku, az Aston Villából Youri Tielemans, a szép karriert befutó, jelenleg a Bayernt edzőként irányító Vincent Kompany, vagy a Manchester City támadója, Jeremie Doku.

A Transfermarkt adatai alapján éppen a már említett Dokut tudták legdrágábban értékesíteni, érte 2020-ban 26 millió eurót fizetett a francia Rennes. Három évvel korábban szintén Franciaországba, a Monacóhoz passzolták el a már ugyancsak említett Tielemanst, de szép summát, 20 millió eurót csengetett ki Bart Verbruggen kapusért tavaly nyáron a Brighton is. Az idei nyárra is jutott egy nagy értékű transzfer, a 20 esztendős Zeno Debastért 15,5 millió eurót szurkolt le a portugál Sporting.

Ugyan időnként a Ferencváros is szépen tud keresni a játékoseladásain, azt el kell ismerni, hogy a magyar csapat a belgákhoz képest ilyen téren egy másik ligában játszik.

A zöld-fehérek a legkomolyabb összeget, 5 millió eurót épp idén nyáron kapták a moszkvai Szpartaktól Marquinhosért, tíz éve az Evertontól 4,8 millió euró érkezett a számlájukra Muhamed Besicért, ugyancsak idén 4,5 millió eurót adott a Frankfurt a fiatal Lisztes Krisztián játékjogáért, de ez elmúlt két-három éven belül 4-4 millióért passzolták el Uzunit a Granadának, illetve Ryan Mmaét a Stoke-nak.

Az Anderlecht kerete duplájáét éri a Fradiénak

A két csapat jelenlegi keretének értékét összevetve is egyértelmű a belgák fölénye. A Fradi keretének összértéke 59,3 millió euró, ez a szám az Anderlechtnél 116 millió euró. A Ferencváros legértékesebb futballistája a Partizantól nemrégiben 3 millióért igazolt Matheus Saldanha, őt 8 millió euróra taksálja a Transfermarkt. A portál szerint 6 millió euró az értéke az izraeli karmesternek, Abu Faninak, 4,5-ót ér Kristofer Zachariassen, 4-et pedig a mali támadó, Adama Traoré. 

Az Anderlechtnél a jelenleg sérült dán szélső, Anders Dreyer áll a lista élén a maga 15 millió eurós értékével

, őt követi 12 millióval honfitársa, a középcsatár Kasper Dolberg, aztán jön 10 millióval 19 éves belga tehetség, Mario Stroeykens, de 8,5 millió euróra taksálják az ugyancsak saját nevelésű középpályást, a 23 esztendős Yari Verschaerent is.

A fenti számok alapján a belgák lennének a szerda esti meccs esélyesei, a pénz azonban – ahogy az már számtalanszor bebizonyosodott –  nem minden. A 34-szeres bajnok Anderlechtről nehéz lenne állítani, hogy története legszebb napjait éli. Hazája bajnokságát utoljára 2017-ben nyerte meg, és jelenleg sem rózsás a helyzet a klub háza táján. A Dinamo Minszk ellen megnyert El-selejtezős párharc augusztus 29-én rendezett visszavágója óta lejátszott négy meccsen nyeretlen a gárda, három döntetlen és egy vereség a mérlege, ráadásul háromszor még gólt sem szerzett. 

Ennek eredményeképpen a múlt héten menesztették posztjáról a dán Brian Riemer vezetőedzőt, aki 2022 decembere óta ült a kispadon. 

A helyére ideiglenesen a mindössze 36 éves David Hubert került, és Charleroi elleni gól nélküli döntetlennel kezdett. Ezen az összecsapáson az Anderlecht-szurkolók már a klubvezetés ellen is tüntettek, ugyanakkor a Ferencváros elleni meccs egy nemzetközi kupasorozat nyitófordulójában új lendületet adhat a brüsszeli csapatnak. 

A Fradi eközben a holland Pascal Jansen irányításával még százszázalékos a bajnokságban, és a kupában is továbbjutott, ráadásul két mérkőzés után úgy tűnik, hogy az új igazolás, a brazil Matheus Saldanha komoly erősítést jelent, a támadó mérlege 2 mérkőzésen 3 gól a támadó mérlege a zöld-fehérek mezében. 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 19:01
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­­e­­­l­d­­­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­­u­­n­c­­­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
altona-2
2024. szeptember 25. 18:59
Ja, kb 1formán szar mind2
Kanmacska
2024. szeptember 25. 18:54
HajráFradi!
Akitlosz
2024. szeptember 25. 18:24
30 éve még magyarok játszottak. Ma már csak arról szól a labdarúgás, hogy kinek a vásárolt négerei a jobbak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!