Újabb botrány: egymásnak esett Románia és az Egyesült Államok az olimpia miatt

2024. augusztus 12. 19:15

Másodpercekről vitatkoznak, de óriási a tét!

2024. augusztus 12. 19:15
Paris Olympics / Artistic Gymnastics / Women Floor

Nyitókép: Kaname Muto / AFP

Bár a botrányok miatt emlékezetes párizsi olimpia véget ért, az egyes ügyek valószínűleg még sokáig folynak majd tovább. Ilyen a románok és az amerikaiak a női talajtorna olimpia bajnoki címéért folytatott küzdelme. Természetesen a döntő lezajlott, így az bronzérem gazdájának kilétét végül a jogászok a bíróság dönti majd el. 

A női talajtorna fináléjában eredetileg a román Ana Barbosu lett a harmadik helyezett, de az amerikaiak a döntőbíróknál megóvták az eredményt, mert szerintük az ő versenyzőjük, Jordan Chiles több pontot érdemelt volna, mint amennyit kapott. 

A versenybírók helyt adtak a fellebbezésnek, és egy tizeddel magasabb pontszámot ítéltek meg Chilesnek, aki ezzel leszorította a dobogóról Barbosut. 

De a románok sem hagyták ennyiben a dolgot, ők is fellebbeztek, de már nem a versenybírókhoz, hanem először a Nemzetközi Tornaszövetségnhez (FIG), majd annak visszautasító válaszát követően a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak jogorvoslati kérelemmel. 

Meglepő módon azonban nem a ponszám jogosságát kérdőjelezték meg, hanem arra alapozták az érvelésüket, hogy az Egyesült Államok csapata az erre engedélyezett egy perc elteltével óvott.

 A bíróság a román félnek adott igazat, a Nemzetközi Tornaszövetség pedig szombaton ismét módosította a végeredményt, így megint a román sportoló lett harmadik.

No de az ügynek itt még mindig nincs vége, ugyanis az amerikai fél is fellebbezett a CAS-nál, és jelezte, hogy egy videófelvétellel tudják bizonyítani, hogy Cécile Landi, az amerikai tornászlányok edzője a pontszám kihirdetését követően már 47 másodperc után jelezte az óvást.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
but-head
2024. augusztus 13. 11:48
Helyes !!! Minden pofon jó helyre megy !!!
google-2
2024. augusztus 13. 09:28
Vajon az amerikaiaknak, akik annyi érmet nyertek, miért kell annyira ez a bronz is? Meg a minden is? Miért nem örülnek inkább egyik szövetségesük sikerének?
Upuaut
2024. augusztus 13. 07:35
Ezért nem szeretem a pontozásos sportokat. Benne van a pakliban a csalás. Már is zavaró, hogy számít, milyen országból jöttek a pontozóbírók.
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 13. 07:32
Vitézy vs Karácsony szaga van a dolognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!