Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Kivel tudnék focizni Amerikában? – az olimpiai bajnok Kós Hubert a Mandinernek

2024. augusztus 20. 05:51

Olimpiai bajnokunk elárulta, mi motiválja a párizsi aranyérem után, milyen tervei vannak az őszre és mi hiányzik a legjobban Magyarországról!

2024. augusztus 20. 05:51
Szabó Péter

Fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Amerikából jött, mestersége címere: olimpiai bajnok úszó. Miután sajtótájékoztató keretében értékelte a XXXIII. párizsi olimpia sikereit a Magyar Úszó Szövetség, interjút adott lapunknak Kós Hubert, az első idei magyar ötkarikás aranyérem szerzője is. A beszélgetés során az Egyesült Államokban készülő klasszis elárulta, az olimpiai felkészülés alatt megállták úszóink, hogy a sérülésveszély miatt ne focizzanak, de most, hogy minden akadály elhárult, összecsaptak a pályán. Ha már a nyaralásra idén sem jutott idő... 

Ezt is ajánljuk a témában

„Hiányzik a nyaralás, de ez idén is kimaradt, szerdán már utazom vissza Amerikába. Egy hetet töltöttem itthon, gyorsan elrepült, de nincs mese, kezdődnek az edzések, a célok nem várhatnak. Egy baráti focira azért maradt idő, nagyon hiányzott már, mert a felkészülés alatt nem kockáztattunk, pedig imádom a focit.

Ez hiányzik a leginkább itthonról, a család és a barátok.

Amerikában kivel tudnék focizni? Ott nem ismerik ezt a játékot” – mosolygott a 21 éves olimpiai bajnok, aki azt is elárulta, hogy a testvére is amerikai légiósnak áll.

„Jön ki a tesóm is, nem ugyanoda, ahol én leszek, de legalább egy kicsit közelebb lesz hozzám. Ebből a szempontból jobb lesz. Azért is szeretek itthon lenni, mert imádok a magyar csapattársaimmal utazni a versenyekre.

Igazán szomorú voltam, mert olyan hirtelen vége lett az olimpiának.

Én még úsztam, amikor páran már hazarepültek, pedig az nagyon motiváló, amikor mindannyian ott vannak. Ilyen ez a sport, ez az úszás. Most menni kell vissza és felvenni a munkát. Az elmúlt évben az úszáson kívül az alváson volt a fókusz, de most, hogy vége az olimpiának, ősztől a tanulásra is rá kell feküdnöm. Van még két és fél évem a suliból, gyorsan eltelik majd” – hangsúlyozta a hátúszó.

Kós Hubert amerikai úszóedzője,

Bob Bowman a pihenőideje alatt sem hagyja, hogy „ellustuljon” tanítványa, előírt neki néhány edzést magyarországi tartózkodása idejére, ez azonban egyelőre nem teljesült maradéktalanul. 

„Bob három edzést kért tőlem, ebből még csak kettőt tudtam megoldani, de igyekszem, mert jön a rövidpályás világbajnokság és erre is fel kell készülnöm. Egy olimpiai aranyérem után nehéz új motivációt találni, hiszen eddig mindent ennek rendeltem alá, de a decemberi budapesti vb több szempontból is ideális. Ismét hazatérhetek és remekül segít abban is, hogy újra felvegyem a megfelelő fordulatszámot” – tekintett előre Kós, aki Milák Kristófról is elmondta a véleményét.

„Mielőtt kimentem Amerikába, együtt edzettünk, de a költözésem után másfél évig nem beszéltünk egymással. Nem tartottuk a kapcsolatot. Amikor visszatértem az Eb-re, akkor kezdtünk el újra dumálni. 

Furcsa, mert minden úszóval tartom a kapcsolatot, de Kristóf más. Ő is olimpiai bajnok, de azt nem tudom, mennyire viselte ez meg őt. Nem sokan értik, hogy mit, miért csinál, de ő is emberből van”

 – magyarázta hátúszónk.

Ezt is ajánljuk a témában

Miután 21 éves korára olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet is megnyerte, adódik a kérdés, hogy mi motiválja Kós Hubertet még ezután.

„Az biztos, hogy különleges helyet foglal el a szívemben az aranyérem, nagyon féltem. Eddig azért dolgoztam, hogy összejöjjön a hőn áhított siker, így most új célokat kell keresnem. Legközelebb a decemberi rövidpályás világbajnokságon szeretnék itthon nyerni. Úgy érzem, olimpiai bajnokként könnyebb lesz a következő versenyeken odaállni a rajtkőre, mert tudom, hogy én voltam a legjobb. Az új célokat majd Bobbal is végig kell beszélnünk. Miután olyan csapattársakkal edzek, mint a négy aranyat begyűjtő Léon Marchand, ez engem is még nagyobb teljesítményre serkent. Ez azt jelenti, hogy gondolkozom azon, hogy négyszámos programra váltsak. A 200 hát mellett a 100 pillangó és a 100 hát mellett a 100 gyorson is fejlődni akarok. Most van négy évem ezekre fókuszálni” – jelentette ki Kós Hubert, aki a tengerentúlon zajló edzésmunkába is bepillantást engedett. Mint mondja, az úszók igazi vadállatként küzdenek.

„Én is vadállat vagyok, csak nem vagyok olyan vadállat, mint ők. Ebben még fejlődnöm kell. Én még ilyet tényleg nem láttam. Itthon én voltam a vadállat, de a Léon olyan szintekkel van előrébb hozzám képest, hogy tényleg megérdemel mindent!” – tette hozzá mosolyogva Kós Hubert.

Dobos-torta: a nagy kedvenc

Az úszót édesanyja, Kós Kitti is elkísérte a sajtóeseményre, aki megosztott néhány érdekességet a Mandinerrel.

„Nagyon jó boldognak látni Hubertet. Messze él Magyarországtól, de szereti és élvezi, amit csinál, ráadásul sikeres is benne, és édesanyaként erre nagyon büszke vagyok. Most ugyan csak egy hetet töltött itthon az olimpia után, de úgy látom rajta, hogy feltöltődve tér vissza Amerikába. A barátai egy nagy bulival fogadták, mi pedig a kedvencével, Dobos-tortával. Az olimpia előtt nem fogyasztott ilyen édességet, de most ezt is megengedhette magának. Ősztől Olivér, a testvére is Amerikában készül majd, de ő Chicagóba utazik, így már csak a harmadik gyermekünk él majd a családdal. Várjuk a decemberi, újbóli hazatérését, bár az már most valószínű, hogy a vb után egyből utazik is vissza, így a karácsonyt ismét külön töltjük majd” – mesélte Kós Kitti. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!