Belenéztünk a pénztárcájába a Kós Hubertből olimpiai bajnokot faragó Bob Bowmannek + Videó

2024. augusztus 11. 08:13

Jól megfizetik a világ leghíresebb úszóedzőjét, így azt is megnéztük, a magyar államtól is kaphat-e apanázst.

2024. augusztus 11. 08:13
OLYMPIC GAMES - PARIS 2024 - SWIMMING - 20240802

Nyitóképen: Bob Bowman a párizsi olimpián. Fotó: KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP

 

„Bob Bowman a világ legismertebb úszóedzője, hiszen ő volt Michael Phelps mestere, aki a 23 aranyérmével minden idők legeredményesebb olimpikonja” – fogalmaz a szakember kapcsán a Magyar Nemzet, akinek tavaly óta Kós Hubert is az irányítása alatt edz, igen remek eredménnyel, hiszen mint ismert:

az amerikai szakember nem túl hosszú idő alatt világ- és olimpiai bajnokot faragott a magyar tehetségből, „részben annak a felismerésnek is köszönhetően, hogy a vegyesúszásról átállította a magyar tehetség fókuszát a 200 hátra” – mutat rá a lap.

A Magyar Nemzet rámutat: „Bowman sikeres olimpiát tudhat a háta mögött Párizsban, hiszen Kós mellett a francia Léon Marchand is az ő tanítványa, aki az olimpia legnagyobb úszósztárja volt a négy egyéni aranyérmével, amelyek között a 200 pillangón a címvédő és világcsúcstartó Milák Kristóf legyőzése és olimpiai rekordjának a megdöntése is szerepelt.”

Ezt is ajánljuk a témában

Meg is fizetik az amerikai sztáredző tudását

A Swimswam.com szerint Bowman alapfizetése évi 78 millió forintnak megfelelő összeg volt eddig Arizonában, amihez kapott 18 millió forint bónuszt az egyetemi bajnokság megnyeréséért 2024-ben. De Bowman lett az év edzője is Amerikában, ami további 3,5 millió forintot jelent számára, emellett további 3,5-3,5 millió forintot kap a regionális és a konferencia-bajnokság megnyeréséért. Vagyis 

napi árfolyamon mintegy 108 millió forintot kaszálhat havonta az edzőként elképesztő eredményeket maga mögött tudható szakember.

Azonban ez csak az egyetemi munkájáért járó díjazása Bowmannek, amelyhez még hozzájönnek a szponzorpénzek vagy éppen a francia úszószövetségtől kapott juttatás, amiért a francia úszócsapatot erősítette a szakember a párizsi olimpián, döntően a remekül szereplő Marchand miatt.

Bowman fizetése azonban ennél is tovább nőhet – mutat rá a Magyar Nemzet, hiszen mint írják:

Bowman Arizonából távozva a Texasi Egyetemnél folytatja munkáját, ahová Kós Hubert is követi, ahol pedig már 143 millió forintos alapfizetéssel kezd, és a 2030-ig szóló szerződése alatt a bónuszokkal együtt akár 1,6 milliárd forintot is kereshet négy év alatt.

Mi a helyzet Kós Hubert olimpiai aranyával? A magyar állam is fizethet Bowmannek?

Mint Kós aranyérme kapcsán a Magyar Nemzet rávilágít: „az olimpiai bajnokokat felkészítő edzőket Magyarországon a sportolókéhoz hasonló életjáradék illeti meg. Ennek feltétele, hogy egyrészt a sportoló az adott edzőt jelölje meg felkészítőjeként, másrészt az, hogy a törvényi előírások teljesüljenek.”

A fentiek mentén Bowman elméletileg nem kaphat életjáradékot Kós Hubert olimpiai aranyérme után a magyar államtól, hiszen nem magyar állampolgár.

„A 2016-os riói olimpia után Hosszú Katinka edzője, az amerikai Shane Tusup is ezért nem volt jogosult erre” – idézi fel a Magyar Nemzet.

Kós Hubert elképesztő győzelmét itt nézheti vissza:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
genusnexxt
2024. augusztus 11. 09:31
metálgitár 2024. augusztus 11. 09:17 "fillérre pontosan tudják, hogy mennyit "lop" és mennyit költ" Csak sejtések vannak Buksika, jó lenne egy hivatalos megerősítés, hogy biztosat tudjon az ország népe és végetérjenek a találgatások. #pedofdesz #csicskaorban
genusnexxt
2024. augusztus 11. 09:00
"Belenéztünk a pénztárcájába" Az lehetne, hogy Rogán pénztárcájába is belenéznétek Buksikáim? #pedofidesz #csicskaorban
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. augusztus 11. 08:52
Hol van ez a fizetés egy magyar gázszerelőjéhez képest! Amúgy meg a mandiner mit akar ezzel a cikkel kifejezni? Hogy a szuverén magyar nemzeti sporteredmények mögött is amerikai milliomosok állnak? 😂😂😂
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. augusztus 11. 08:51
Azt hittem vegyész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!