Így erősít a Liverpool: egyelőre egy georgiai cserekapust üldöznek – mire mennek Szoboszlaiék a címvédővel?

2024. augusztus 17. 09:31

Tíz hónap tömény izgalom vár az angol foci szerelmeseire: elrajtolt a Premier League!

2024. augusztus 17. 09:31
Szabó Péter

Fotó: Ioannis Alexopoulos/Anadolu via AFP

Pénteken a rekordbajnok Manchester United Fulham elleni találkozójával megkezdődött az angol labdarúgó-bajnokság 2024/25-ös szezonja, amelynek Szoboszlai Dominik (Liverpool) és Kerkez Milos (Bournemouth) személyében két állandó magyar szereplője is lesz! Pont úgy, mint tavaly, amikor válogatott játékosaink letették a névjegyüket a szigetországban.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, Szoboszlai Dominik ősszel kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból, gyakorlatilag a január 1-i sérüléséig alapembere volt Jürgen Klopp együttesének a bajnokságban és az Európa-ligában is. Nem kis mértékben az ő remeklésének köszönhetően nyerte meg a Ligakupát a Liverpool, Angliában is folytatta tehát az Ausztriában és Németországban megkezdett kiváló sorozatát, újabb kupagyőzelem került a „rovására”.

Szoboszlai kulcsposzton bizonyíthat

Jürgen Klopp távozása után nyáron aztán új szakember érkezett a Mersey-partra, a Feyenoord sikeredzője, Arne Slot vette át a legendás német menedzser örökségét, de hiába várták sokan, az átigazolások terén egyelőre nem formálta a saját képére a Vörösöket,

egyetlen transzfert sem ütöttek nyélbe a szünetben, a legnevesebb kiszemeltjük, a spanyol középpályás, Martin Zubimendi kosarat adott, így egyelőre egy georgiai cserekapust üldöznek!

Ezt is ajánljuk a témában

Miután az első számú kapus, Alisson Becker sem lesz már fiatalabb, Adrian pedig visszatért spanyol szülőhazájába, így Caoimhin Kelleher mellé szeretnének egy másik kapust igazolni, a célszemély pedig nem más, mint Giorgi Mamardashvili. Georgia válogatottjának hálóőre a 2024-es Európa-bajnokságon remekelt, sikeres szezont zárt a Valenciával, így a Pool érdeklődését is felkeltette. A legújabb tervek szerint az angolok leigazolnák Mamardashvilit, akit egyből kölcsön is adnának.

Slot tehát egyelőre a tavaly Ligakupa-sikert és bajnoki harmadik helyet szerző játékosokra épít. A felkészülési időszakban Szoboszlait több poszton is kipróbálta a középpályán, ami biztos, rendkívül fontos pozíciót szán neki a csapatban.

Szoboszlai az idény előtt optimistán nyilatkozott az elvárásokról, úgy fogalmazott:

Nem akarok elkiabálni semmit.

Az előző idényben is nagyon bíztam a csapatban, a Ligakupa-győzelem és a harmadik hely nem is nevezhető rossz szereplésnek. Még korai lenne arról beszélni, mire lehetünk képesek a mostani idényben, meccsről meccsre haladunk előre, aztán majd meglátjuk” jelentette ki a magyar középpályás.

Ezt is ajánljuk a témában

Szoboszlaihoz hasonlóan a másik magyar, Kerkez Milos is kitett magáért az előző kiírásban, első szezonjában összeszorgoskodott 28 bajnoki mérkőzést, és szélső védőként egy gólpasszt is kiosztott, pedig őt is hátráltatta sérülés.

Nem véletlen, hogy sokáig emlegették a kérői között a Chelsea-t és a Manchester Unitedet.

A Bournemouth a Nottingham Forest otthonában kezdi meg szereplését, vérmes reményeik nem lehetnek, de a biztos bentmaradásra ezúttal is joggal pályázhatnak.

Mi a helyzet a riválisokkal?

A címvédő Manchester City sorozatban az ötödik bajnoki címére hajt – Josep Guardiola együttese világbajnok argentin csatárát, Julian Alvarezt 75 millió euróért elengedte Madridba, cserébe megszerezte az előző szezont a Gironánál töltő brazil támadót, Savinhót. A világoskékekre a nyitófordulóban rögtön rangadó vár, vasárnap a Chelsea otthonába látogatnak. A londoniak rengeteg játékost igazoltak a nyáron, ráadásul új edzővel, Enzo Marescával vágnak neki az idénynek.

A bajnoki címért zajló küzdelemben a hagyományoknak megfelelően ezúttal is kiélezett harc várható, a City és a Liverpool mellé a tavaly is sokáig versenyben lévő Arsenal, a jól erősítő Manchester United és a birminghami Aston Villa is felzárkózhat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ki lesz az angol bajnok?

A címvédő Manchester City zsinórban tehát az ötödik elsőségére hajt, erre jó esélye van, legalábbis a szuperszámítógépek világában ezt mutatja a szimulátor.

A statisztikákkal foglalkozó Opta cég 10 ezer alkalommal szimulálta le az évadot, ezeknek a 82,2 százalékában a számítógép a Manchester City címvédését vizionálta.

A képzeletbeli második helyen az Arsenal van (12,2), míg a harmadik a Liverpool (5,1), amely az előző kiírásban a legtöbb napot (87) töltötte a tabella élén, de a hajrára elfogyott a lendülete. A drukkerek mindenesetre dörzsölhetik a tenyereiket, a kilátások igazi futballcsemegéket kínálnak az előttünk álló tíz hónapra. Hogy ki lesz a bajnok, megjósolhatatlan, de hogy kik lesznek a nyertesek, az már most borítékolható: a meccseket és a versenyfutást végigélvező szurkolók!

Premier League, 1. forduló:
Manchester United–Fulham 1–0
szombat
Ipswich Town–Liverpool 13.30
Arsenal–Wolverhamtpon Wanderers 16.00
Everton–Brighton 16.00
Newcastle United–Southampton 16.00
Nottingham Forest–Bournemouth 16.00
West Ham United–Aston Villa 18.30
vasárnap
Brentford–Crystal Palace 15.00
Chelsea–Manchester City 17.30
hétfő
Leicester City–Tottenham Hotspur 21.00

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!