Sokan arra számítottak, hogy nem fogok kiállni Helif ellen, de ez meg sem fordult a fejemben – Hámori Luca a Mandinernek

2024. augusztus 31. 06:04

Az egész ország érte szorított, olimpikontársai küldtek neki biztató üzenetet. Hámori Luca ökölvívót csak az elhíresült Ímen Helif tudta megállítani. Interjúnk kezdetekről, párizsi élményekről és a nagy médiazaj kísérte mérkőzésről.

2024. augusztus 31. 06:04
null
Szabó Péter

Fotó: Hámori Luca-archívum

Verekedős kislány volt?
Nem mondanám, de kiskoromtól fogva az a típus voltam, aki nem tudott megülni a fenekén. Atlétikával kezdtem, édesapám hordott főleg futóversenyekre. Tízéves koromban fordultam az ökölvívás felé, érdekelt, hova tűnik a bátyám délutánonként. Lementem edzeni, de csak hobbinak indult. Még arra is emlékszem, ahogy otthon a szüleim erősítették bennem, elsősorban a férfiakról szól ez a sportág, ne lovaljam bele magamat. Aztán ahogy teltek a hónapok, felfigyeltek rám az edzők, nekem meg egyre jobban megtetszett a sportág, ahogy értek a sikerélmények. Viszonylag hamar eldőlt, hogy ez lesz az utam. Édesapám egyébként birkózó volt, a mai napig aktív, így a küzdeni tudást biztosan tőle örököltük.

Sosem féltette a külsejét a ringben?
Nem. Szerencsére az orrom még egyenes. A monokli megszokott dolog, annál nagyobb problémám nem lett ütéstől. Úgy gondolom, a sérüléssel nem is szabad foglalkozni. A ringben egyáltalán nem foglalkoztat, csak az ellenfélre fókuszálok. Ha van monoklim, büszkén viselem.

Milyen a hazai konkurencia?
Itthon elég szerény a női mezőny. Nem minden súlycsoportban van érdemi kihívás, ezért a szövetség nemzetközi edzőtáborokat szervez. A válogatott Tatán vagy a fővárosban készül, lassan több időt töltök ezeken a bázisokon, mint Kőszegen. Az otthoni edzőmmel együtt dolgozunk a válogatottban is, a szakmai munka tehát változatlan.

Ha nincs megfelelő női ellenfél, szokott férfiakkal is kesztyűzni?
Kőszegen vannak velem egykorú felnőttek, akikkel tudok küzdeni, de azért előfordult már, hogy férfi ellenféllel bokszoltam. Ilyenkor persze vigyázunk egymásra, de túlságosan azért nem finomkodnak a srácok. Férfival bokszolni teljesen más, mint lánnyal, kemény bunyó megy; csak akkor van értelme az edzésnek, ha fejlődni tudunk, ha nem kell vissza­fogni magunkat.

20240805_hamorilucahazaerkezik_ut (98)
Fotó: Unger Tamás

A téli vállműtéte mennyire rúgta fel az olimpiai terveit?
Decemberben műtöttek meg, nagyobb operáció lett belőle, mint terveztük. Tavasszal pedig a bölcsességfogaimmal voltak problémáim. A felkészülésem tehát nem volt ideális, de amit tudtam, megtettem. Amikor az egészségem engedte, mindent beleadtam. Az olimpia ideje alatt pedig az összes korábbi hátráltató tényezőt ki tudtam zárni.

Az első magyar női ökölvívó olimpikonként milyen elképzelésekkel utazott Párizsba?
Előzetesen teljesen reális elvárásokat fogalmaztam meg magamnak. Tudni kell, hogy a nőknél a 66 kilogrammos súlycsoport az egyik legerősebb, nagy nevek indulnak itt, így nem is helyezést tűztem ki, hanem azt, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Mindig szigorú vagyok magamhoz. Maradéktalanul elégedett éremmel lettem volna, az volt a hőn áhított cél, de a két nyert meccsel és a teljesítményemmel a történtek ellenére is elégedett vagyok.

Mekkora erőt adott, hogy a családja a helyszínen szurkolt?
Sokat segített, hogy ott tudtak lenni velem, igaz, csak az első meccsemen, de így is rendkívüli élménnyel térhettek haza. Mivel a szervezők folyamatosan variáltak az időpontokkal, a bemutatkozásom után indulniuk kellett haza. Rengeteget segített, hogy a szünetben kinéztem a lelátóra, és láttam a családomat, a páromat, ez az óriási erő a következő meccseken is vitt tovább. Hálás vagyok, hogy ott lehettek, és együtt élhettük át ezeket a pillanatokat.

Mennyire kéri ki a bátyja szakmai véleményét?
Hat év van közöttünk, így sokat ér a tapasztalata, de nem szoktunk szakmázni. Egyetlen dolgot kért, hogy bízzak magamban, és higgyem el, minden úgy lesz, ahogy szeretném.

És úgy volt?
Már a sorsoláskor láttam, hogy nem lesz egyszerű dolgom. Az első ellenfelem az az ír Gráinne Walsh volt, aki legyőzte a világbajnokot, azonban én magasabb vagyok nála. Az elejétől élveztem a találkozót, és ez az eredményen is meglátszott. A folytatásban az ausztrál Marissa Williamson következett, akivel volt már edzőmérkőzésünk, ismertük egymást valamennyire. Nála is magasabb vagyok, ráadásul önbizalmat adott a jó rajt, végig azt éreztem, hogy nagy fölényben vagyok, és érvényesült is az akaratom.

Ezt követte az egész világ által árgus szemekkel figyelt Ímen Helif elleni csörte. Mi volt az első reakciója, amikor látta az Angela Carini elleni győzelmét?
Különösebben nem foglalkoztatott, hogy hamar befejezte a meccsét, mert nem klasszikus kiütés volt, az olasz lánynak a saját döntése volt, hogy visszalép. Kicsit túlzásnak tartottam a nyilatkozatát, hogy nem kapott még ekkora ütést, mert ebben a súlycsoportban már mindenki nagyot üt, de nem ijedtem meg. Sokan arra számítottak, hogy nem fogok kiállni, de ez meg sem fordult a fejemben.

Milyen Helif híre a bokszolók között?
Én onnan ismerem, hogy a tavalyi világbajnokságon eltiltották, azóta többször szóba került a neve a beszélgetéseken, de az olimpiáig nem foglalkoztunk vele különösebben. Amikor hivatalossá vált, hogy nevez a játékokra, kicsit meglepődtem. Azon pedig még inkább, hogy amikor bevonultam, engem pfujoltak a csarnokban, az ellenfelemet pedig tapsolták és éljenezték. Nem volt felemelő, de végül ezt is ki tudtam zárni. Összességében élveztem a három menetet.

Az egész ország szurkolt önnek, de sokan féltették is. Mi jutott el a hazai reakciókból?
Szinte le sem tudtam tenni a telefonomat. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy ebből világhír lesz, és mindenki erről fog beszélni. Arra nem készítettek fel minket, hogy milyen, ha valaki hirtelen híressé válik. Szokatlan volt. Természetesen rengeteg pozitív üzenet eljutott hozzám, viszont egy-két negatív is, amely ott motoszkált a fejemben. Sok magyar olimpikon küldött üzenetet a faluból, énekesek is írtak néhány sort biztatásként. Őszintén meglepett, hogy ekkora hír lett a szereplésemből.

 

Hogyan fogadta, hogy ekkorát fordult a világ?
Egyelőre szoknom kell, teljesen megváltozott az életem. Az utcán odajönnek hozzám gyerekek, felnőttek aláírásért vagy fotóért. Furcsa, de jó érzés, hogy büszkék arra, amit elértem. Bízom benne, azzal, hogy kijutottam az olimpiára, és pontszerző helyen végeztem, példát tudok mutatni a lányoknak.

A sportpszichológusával azóta is forródróton van?
Párizsban nem volt velem, de telefonon tartottuk a kapcsolatot. Minden meccs előtt beszéltünk, nagy segítséget jelentett a személye. Azt erősítette ő is, hogy zárjam ki a körülményeket. Megpróbáltam, de mindent nem sikerült. Hálás vagyok neki, mert nélküle nem biztos, hogy így sikerült volna ez az olimpia. Hiába az ököl talál, a bokszolóknak fejben kell fókuszáltnak lenniük. Ez a legfontosabb.

Első olimpiai élményként mire emlékszik legszívesebben?
A teljes ott töltött két hétre: mindenre a faluba ékezéstől kezdve a beköltözésen át a többi magyar sportolóval való megismerkedésig. Számtalan felejthetetlen gratulációt kaptam a magyar olimpikonoktól, a vízilabdás lányokkal például különösen jóban lettem, tudom, mennyire szurkoltak nekem. Az az érzés is örökre elkísér, amikor először szólítottak ringbe. Libabőrös voltam, csupa szenzációs élménnyel gazdagodtam, amelyet életem végéig emlegetni fogok.

Eljutott szurkolni más sportágak eseményeire?
Az olimpia elején csak a meccseimre koncentráltam, naponta kétszer edzettünk, a zárómeccsem után pedig már csak egy napot voltam kint, így nem volt időm más sportágakra. Bízom benne, hogy legközelebb tudom pótolni. Miután hazatértünk, meghívtak a paralimpiai csapat eskütételére, így kicsit újra átélhettem a Párizsban történteket. Belegondoltam, hogy milyen csodálatos napok várnak rájuk, és szuper volt látni a paralimpikonokon az utazás előtti izgatottságot is.

Hogyan pihent Párizs után?
Az utóbbi néhány napot a Tisza-tónál töltöttük, ahol végre csak egymásra figyeltünk a barátokkal. Ez volt az első pár olyan nap az olimpia óta, ami nem a rohanásról szólt. Csak a barátok és a teljes kikapcsolódás. Igaz, azóta is szinte folyamatosan csörög a telefonom, egymást érik a megjelenések, de hamarosan indulunk a barátommal két hétre Spanyolországba, ahol minden kizárólag a feltöltődést segíti. Ott tényleg a pihenésé lesz a főszerep. Muszáj kicsit leállnom, mert utána rögtön visszatérek a ringbe, jön a kőkemény felkészülés. Ahhoz, hogy ismét az edzésekre tudjak koncentrálni, először pihennem kell.

Milyen Hámori Luca, amikor szabadságon van?
Először is azt eszem, amit szeretnék. Édesanyám főztje a kedvencem, az otthoni spagetti a favorit. Én is el tudom készíteni ugyanazt a fogást, de ritkán kerül rá sor, még étteremben sem szoktam azt rendelni, mert a hazai ízeknél nincs finomabb. Amúgy nem vagyok válogatós, mindent megeszek. Az olasz ételek, a hal és a pizza is jöhet, meg a rántott hús. Amúgy egész évben dietetikus által előírt étrendet követek, csak ilyenkor engedhetem el magam. 
A célokért azonban megéri az áldozat.

Elhallgatott bizonyítékok
A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) nyilvánosságra hozta a párizsi olimpián szereplő algériai Ímen Helif és a tajvani Lin Jü-ting nevéhez fűződő botrány összes olyan adatát, amely nem sért alapvető személyiségi jogokat. Ezekből kiderül: két, egymástól teljesen független laboratórium majd egy esztendő különbséggel jutott ugyanarra az eredményre: Helif és Lin biológiailag férfi. Az is kiderült, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állításával ellentétben igenis elküldték az ügy dokumentumait a szervezetnek. Az IBA illetékesei hangsúlyozzák: Helif és Lin, valamint mindkét nemzeti olimpiai bizottság pontosan tudta, a vizsgálatok konkrét eredményeit kizárólag úgy lehet nyilvánosságra hozni, ha a két érintett abba beleegyezik, ám egyik sem volt hajlandó erre.

***

Sporttörténelmet írt
Nemcsak a teljes ország, de az egész világ megismerte a 23 éves Hámori Luca nevét. A kőszegi bokszoló tízéves kora óta a Fitt-Box Kőszeg Ökölvívó Egyesület színeiben sportol. Többször elnyerte a magyar bajnoki és az év női ökölvívójának járó címet. A párizsi játékokra a 2023. évi Európa-játékokon szerzett bronzérmével kvalifikált, már ezzel sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen az első magyar női bokszolóként jutott ki olimpiára. Ezt még sikerült megfejelnie két győzelemmel. Harmadik ellenfelének a dns-tesztek szerint a fér­fiakra jellemző XY-kromoszómái vannak. Hámori Luca pontozásos vereség után végül ötödikként zárt, Ímen Helif pedig a 66 kilogrammos súlycsoport olimpiai bajnoka lett.

 

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemmondom
2024. augusztus 31. 16:25
Luca, tettél valamit, ami egy ideig foglalkoztatta az olimpia nézőit, eléggé eltérő reagálással. A témát ne húzd tovább, süssél inkább rétest.
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 31. 11:56
>>somatic335 - Legyetek bátorak 2024. augusztus 31. 08:50 • Szerkesztve Hé fideszbuksik! Akkor több mint két gender van?<< A cordycepstől kezdve velocidolensen át a zsíroshelikopterig számtalan gender létezik. Olyan sok, hogy már az LGTDKJVCIBM sem tartja számon, csak azt a néhányat ami a klubjuknak előnyös.
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 31. 11:37
>>recipdoki 2024. augusztus 31. 10:57 Hámori a Helif elleni meccs előtt több olyan posztot és sztorit osztott meg, ami Helifet férfinek nevezte,néhány egészen megalázó volt az algériai bokszolóra nézve. << Forrás: lipschy urbánlegendárium. A fosseggokos mindig tátott szájjal faszerdőben szaladgáló liburgyelátor archetípusa vagy morzsika. >>,Imane Khelifnek minden ellenkező híresztelés ellenére puncia van és nem fasa,<< Is. Kívül. >>kislánynak született<< 🤭 Azt csak hiszed morzsika. >>,annak anyakönyvezték<< 2019-es keltezéssel. >>,interszex ,amimek semmi köze a nemi identitáshoz<< A fiziológiához ellenben van köze. A szervi alapú nemi jellemzők megfelelhetnek mindkét biológiai nemnek. Ennek megfelelően az interszexuális a többszervűsége okán választhat, hogy minek azonosítja magát. Azaz nem "kislánynak" született, ahogyan azt pár sorral korábban hazudtad, csupán nőként azonosítja magát. ☕🍩
maki99
2024. augusztus 31. 11:29
A legjobb az, ha nem állnak ki a női versenyzők ezekkel a torzszülöttekkel. Hagyni kell, hogy egyedül ússza le a távot, egyedül fusson és bunyó nélkül nyerjen. Akasszák a nyakába sátánista fattyak az aranyérmet. Ez sokkal megalázóbb lenne a halif féléknek mint egy nőt agyonverni a ringben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!