A NÉBIH nem győz elégszer figyelmeztetni erre a kórokozóra – ebben kellett úszkálni az olimpián

2024. augusztus 01. 15:27

Végül megtartották a versenyszámot, ám az egyik olimpikon a célban, élő egyenes adásban dobta ki a taccsot. A Balatonban bezzeg nem volt ilyen probléma.

2024. augusztus 01. 15:27
null

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szürreális jelenetek előzték meg a párizsi olimpia triatlon számát, amelyet a szervezők a Szajnában akartak megtartani, azonban a folyó annyira szennyezett, hogy ez sokáig kérdéses volt, sikerül-e. Három magyar indulója is volt triatlonversenynek, az olimpián a rövid távnak megfelelően 1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás, majd zárásként 10 kilométer futás vár a versenyzőkre.

Nem alakult azonban zökkenőmentesen a szervezés: a rendezők naponta végeztek méréseket, milyen a folyó vízminősége, ám az E.coli baktérium szintje sokszor olyan magas volt, hogy még az edzéseken túl egyszer a versenyt magát is el kellett halasztani.

Végül szerdán megtartották a triatlont, miután hajnalban a szervezők úgy ítélték meg, jó lesz a víz, ám több versenyző is rosszul lett, az egyik sportoló például tízszer hányt. A kanadai Tyler Mislawchuk a kilencedik helyen végzett, de nem csak fizikailag terhelte meg a verseny, ugyanis miután kiszállt a szennyezett folyóból, élő adásban hányta el magát. 

De mi ez a baktérium?

A legpontosabb tájékoztatást a baktériummal kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tette közzé, a NÉBIH szerint az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. 

A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak. 

Mint írják, ezek közé tartoznak az ún. EHEC (enterohemorrágiás, vérzéses bélgyulladást okozó) törzsek is, melyek olyan méreganyagot képesek termelni, mely nagyon hasonlít a vérhas megbetegedést okozó egyik Shigella szerotípus által termelt méreganyaghoz (shigatoxin). 

 

A fertőzés időpontjától számítva a NÉBIH szerint 1-8 napon belül várható a tünetek jelentkezése, de az átlagos lappangási idő 3-5 nap. 

A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, valamint néha felléphet hányinger, hányás és láz is. 

A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást (hemorrá giás kólitisz), vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

A NÉBIH szerint a kórokozó ürülékkel, széklettel kerül a külvilágba, és szennyezheti az élelmiszert, vizet, talajt. 

Európában legfontosabb fertőző forrás a szarvasmarha, mely tünetmentesen hordozza a kórokozót, azonban más állatokból (juh, kecske, őz, ló, teve, kutya, macska, madarak) is kimutatták. Élelmiszerekre leggyakrabban szarvasmarha-ürülékkel, trágyával, vagy azzal szennyezett vízzel, illetve piszkos kézzel kerülhetnek a baktériumok. 

Bezzeg itthon semmi baj nem volt

Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy 2017-ben és 2022-ben is hazánk adott otthont a FINA úszó-világbajnokságnak, előbbinél a nyílt vízi úszást a Balatonban, utóbbinál pedig a Lupa-tónál tartották, a hazai rendezésű sportesemények során nem merült fel, hogy probléma lenne a víz minőségével. Ami biztató a jövőben megrendezendő magyarországi veresenyeket illetően.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. augusztus 01. 19:52
A rendezők az olimpiai bizottság nem válhat nevetségessé. Az utolsó versenyzőig mehet, ha kell a szállásról viszik el őket. Valahonnan ismerős eljárás. :(
Chekke-Faint
2024. augusztus 01. 19:14
Le pötit kakis.....
Oszodibeszed
2024. augusztus 01. 18:44 Szerkesztve
És akkor még a Geiger-Müller számlálót oda se helyeztük a Szajna közelébe...ki tudja, hogy az 56 ütött-kopott francia atomerőműből nem kerül-e a vízbe radioaktív hulladék....(valszeg nem)
Chekke-Faint
2024. augusztus 01. 18:03
A vizes világbajnokságon itthon ez nem történhetett volna meg. Azonnal lefújták volna. De a francia kaki az más....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!