Női pólósaink drámai végjátékba keveredtek

2024. július 27. 15:03

A 2023-as világbajnok ellen kezdték meg szereplésüket Keszthelyi Ritáék, akik alaposan elaludtak a rajtnál.

2024. július 27. 15:03
KESZTHELYI-NAGY Rita
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

***

Az egész női vízilabda torna nyitó mérkőzését játszotta Magyarország és Hollandia a párizsi olimpián. Az Aquatique Centerben a sportágban meglepően szépszámú közönség előtt vívott rangadót a két éremszerzésre is esélyes csapat. A mieink februárban a világbajnoki negyeddöntőben ötméteresekkel jutottak túl a riválison, azzal szerezték meg az olimpiai kvótát, s végül ezüstérmesek lettek. 2021-ben Tokióban – szintén a négy közé jutásért – mi búcsúztattuk a hollandokat, s szereztük meg a női szakág első ötkarikás érmét,egy szépen csillogó bronzot.

Hajrá, hajrá, három oda

Ilyen is ritkán történik, megelőzték a ráúszásnál Vályi Vandát! Cserébe Garda Krisztina elcsente a hollandok centerbejátszását. Parkes Rebecca harcolt ki emberelőnyt, ám Keszthelyi Rita lövését védte Laura Aarts. Magyar Aldának büntetőt kellett volna hárítania, érezte is az irányt, de Simone van der Kraats jól helyezte (0-1). Oda-vissza úszkálás és kontra szabálytalanságok közepette újabb gólt küzdöttek ki a narancsosok: Caterina van der Sloot verekedte át magát korábbi UVSE-csapattársán, Keszthelyin, és a lécről becsorgott a közeli lövése után a labda. 

Nőtt a baj, mert fórból Bente Rogge sem hibázott kapásszélről (0-3).

 Időt kért Mihók Attila és Cseh Sándor. Ki is zökkentették a lányokat a kezdeti zavarodottságukból, Leimeter Dóra jobbról lőtt bal kézzel a hosszú sarokba megtörve 5 perces gólcsendünket (1-3). Joustra közeli húzására Szilágyi Dorottya kemény átlövéssel felelt (2-4), nem sikerült jól az első 8 perc. 

2. negyed: egyetlen gól

Az egyébként nem center, Kurucz-Gurisatti Gréta beállásával átállunk egy kétcenteres játékra – az olasz és a francia bíró ezt nem igazán díjazta... Még szerencse, hogy a kapuban Magyari Alda elkapta a fonalat. Elöl viszont nem ment, fórból sem sikerült betalálni, blokkolták Szilágyit. 

Faragó Kamilla törte meg a jeget a negyedben öt, Leimeter gólja után 8 perccel, elhajolva balról pattintott a rövid sarokba a fiatal, jobbkezes szélső (3-4).

 Hihetetlen, ez az egy találat született a teljes játékrészben.

Utolértük őket

Moolhuijzen lövése kijött a lécről, bezzeg Vályi Vanda jobbról, jobbal bevarázsolta a labdát a rövid felső sarokba, ahol nem sok hely volt (4-4). 0-0 után először volt ismét döntetlen az állás! Nem is tetszett ez van der Kraatsnak, aki a Geraédine Mahieu kiállítása miatt emberelőnyt kíméletlenül gólra váltotta. 13 perc után ünnepelhettek a hollandok (4-5). Fórból mi is kíméletlenek voltunk, legalábbis Kurucz-Gurisatti Gréta, aki középről, 5 méterről pattintott a jobb sarokba (5-5). Maradt még idő egy gólváltásra: Rogge középről, Vályi bal szélről volt eredményes (6-6). 

Izgalmas végjáték

Az utolsó negyedre maradt a döntés. Nem tudtuk átvenni a vezetést, pedig Parkes kiharcolt egy emberelőnyt, ám húzása lecsúszott a kezéről. Persze, hogy a hollandok labdája becsúszott, Keuning éles szögből érkező labdájára nem érhetett át a rövid sarokba Magyari Alda, aki csak ujjheggyel ért hozzá (5-6). Szilágyi lövését a lécre simította Aarts, a korábban szintén Magyarországon pólózó Vivian Sevencih centerből, két magyar bekk között megduplázta Hollandia előnyét (6-8). Mielőtt aggódni kezdtünk volna Vályi Vanda és Szilágyi Dorottya is megvillant jobbról, utóbbi kísérlete a kapus kezei között talált utat a hálóba (8-8). 

Fokozódtak az izgalmak, Parkes kipontozódott, a hollandok kétszer is telibe lőtték a kapufát. Időkérés után, fórból nem jutottunk el lövésig. Maradt két perc hátra, most a hollandok görög szövetségi kapitánya tartott eligazítást. Magyari Alda bravúrral védett, Keszthelyi bejátszása nem volt jó. a megúszást megakadályozó Faragó kapott egy húsz másodperces büntetést. 

Holland emberelőnnyel kezdődött az utolsó perc, balról, a léc segítségével Mollhuijzen belőtte, ez volt az első gólja (8-9), a miénk, Keszthelyi Rita bombája le- és kijött a lécről, és még kaptunk egy üres kapus gólt (8-10).

Egyszer sem vezettünk, de legalább a döntetlenre rászolgáltunk volna...

Magyarország - Hollandia 8-10

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 27. 17:02 Szerkesztve
Magyar női csapatok (akár kézi akár vízilabda) mérkőzéseit csak nézze az, akibe a látottak miatt nem költözik bele a "12 dühös ember."
szintetikus
2024. július 27. 15:41
Helyes, tudják, hogy az államkassza üres, így a vereség a legjobb dolog. Kevesebb közpénzbe kerül az országnak ez a sok bitang. :D
ekeke1
2024. július 27. 15:28
Torna: keresztszalag szakadásos térdműtétest viszünk olimpiára. Férfi kézi:30 percet kestünk az első, legfontosabb meccsunkrol. Női vízilabda:a végén a sztárjátékos Keszthelyi három hibával elcseszi a meccset. Ki fog itt egyáltalán nyerni?
rugbista
2024. július 27. 15:11
Kezd rendszerszintű lenni a betli. Persze nem előzmények nélkül. Kardvívás: edzőként kibaszok mindenkivel, mert nem a dagadt tesóm megy Párizsba. Kajak: jó a segged, nem jó a segged, csúcsforma két hónappal az olimpia előtt (Csipes Tamara és a lányai). Lövészek: szar az ágy és még lázas is vagyok. Basszameg, egy sportlövő fiatalra vigyázzanak már! Egyébként meg 20-30 éves koromban nem voltam lázas. Egy úszó vagy kerékpáros a terhelés miatt beteg lesz, ez érthető, de a lövészet nem igényel ilyen erőkifejtést. Kézisek: nem jutott vacsi este. Komolyan, van ezekkel szervező odakint?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!