Macron terve: a választásokon nagyot bukott, most az egész világnak megmutatná

2024. július 23. 19:31

A francia elnök a gasztronómia és kultúra mellett a sokszínűséggel is meg akarja ismertetni a világot.

2024. július 23. 19:31
Paris 2024 Olympic Games - Previews

Nyitókép: Pascal Le Segretain/Getty Images

Néhány nappal a 33. nyári olimpia előtt Emmanuel Macron francia államfő meghívta az Élysée Palotába a nemzetközi sportújságíró közösség prominens szereplőit, az eseményen részt vett Csisztu Zsuzsa is, a Nemzeti Sport képviseletében, aki közvetlenül kérdezhette Macron elnököt az olimpiai megnyitó várható biztonságáról.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke beszédében így fogalmazott: 

Megérkeztünk és végre itt vagyunk, eljött ez a nap is, amire oly sok éve várunk, s amely terv megvalósulásához nagyon sok szakember segítsége és állhatatos munkája kellett.” 

Bach arra is felhívta a figyelmet, hogy mind a 206 tagország sportolói együttesen kérik a világ vezetőit, hogy az olimpia ideje alatt jöjjön el a tűzszünet ideje, és kapjon a béke egy esélyt. Mint fogalmazott: „Térjünk vissza az eredeti gondolatokhoz, és az olimpia legyen a világ béketeremtésének záloga. Legyen a sport közös örömforrás, ünnepeljük az emberi teljesítményt és a tökéletességre törekvést.”

Emmanuel Macron angolul köszöntötte a sportújságírókat, hangsúlyozva, hogy az első ilyen megbeszélést tíz évvel ezelőtt tartották, amikor elkezdték a NOB-ot arról győzködni, hogy Párizsnak kellene megrendeznie az olimpiát: „Hét évvel ezelőtt pedig megkaptuk a lehetőséget, és hatalmas utat jártunk be azóta, hogy idehívhassuk a világot, mert meggyőződésem, hogy az olimpia és a paralimpia után Franciaország lesz a világ egyik első számú desztinációja.”

Ezt is ajánljuk a témában

A francia államfő beszélt arról is, hogy a párizsi olimpia fenntarthatóan kerül megrendezésre, időben és a költségvetést tartva fejezték be a beruházásokat. Macron külön kiemelte, hogy 

Nagyon sok francia értékkel szeretnék megismertetni a világot: a francia gasztronómiától, kultúrától és sokszínűségtől kezdve az olyan különlegességek is történelmi dimenziókat hozhatnak, mint a Szajnára tervezett megnyitó.”

A Nemzeti Sport munkatársai közvetlenül megkérdezték Macront, hogy mennyire lehet magabiztos a megnyitó biztonságosságával kapcsolatban. Macron így válaszolt: 

„Ma reggel hosszú egyeztetésünk volt, és most meg tudom erősíteni, hogy ezt az ötletet valósítjuk meg, és igen, a Szajnán lesz a megnyitó. Magabiztosak vagyunk a saját képességeinket illetően, hogy a lehető legjobban fogjuk lehozni ezt az eseményt. Nagy munkát végeztünk, és nagyon bízunk az embereinkben, ez nagyon fontos. Nagyon sok honfitársunk segít ebben, és az erőfeszítéseknek az lesz a következményük, hogy biztonságos és különleges megnyitót rendezünk.”

Mindazonáltal a Szajna tisztaságával kapcsolatos aggályok továbbra is fennállnak, különösen annak fényében, hogy Macron korábbi ígérete ellenére, miszerint úszni fog a folyóban, ha az eléri a megfelelő tisztasági szintet, végül nem merészkedett bele. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­k­­­e­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­z­­e­­x­i­ ­­p­­u­n­­­c­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
zakar zoltán béla
2024. július 23. 20:30
Ócska alak...Széfházmester...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!