Egy új, teljesen legális doppingszer írhatja át az esélyeket Párizsban (VIDEÓ)

2024. július 24. 14:27

A bikarbonát forradalmasítja a szemfüles atléták és más sportolók teljesítményét a francia fővárosban a héten kezdődő nyári olimpián.

2024. július 24. 14:27
dopping

Nyitókép: Getty Images/Viaframe

 

Az elmúlt két-három Diamond League-verseny eredményei kiugró időket hoztak a futók körében. Párizsban a férfiaknál hárman futottak 800 méteren 1:42-n belül, ami még sosem fordult elő, az első nyolc helyezett futott egyéni csúcsot, megdőlt az algériai, a francia, a belga és a svéd csúcs is. Rá öt napra Monacóban mind a tíz célba érkező 1:44-en belül futott, ami szintén váratlan eredmény. A nőknél Londonban Kelly Hodkingson megdöntötte a brit csúcsot 1:54:61-gyel, itt heten futottak egyéni rekordot…

Valami nem stimmel, gondolhatnánk, de hát, ennyien nem mernek bevállalni egy új doppingszert, az biztos. A titokról először a L’Equipe írt, a francia sportlap szerint a bikarbonát az a szer, amely úgy tűnik, forradalmasítja a középtávfutást. Talán a hosszútávfutást, és nyilván az úszást, valamint a pályakerékpárt is. Meg talán mindent, ahol a terhelés 3-5 percig tart.

Az Eurosport cikke kitért arra, hogy gyaníthatóan egy deluxe szódabikarbónáról van szó, amiből egy adag 20 euróba, körülbelül 8000 forintba kerül. 

Valószínűleg a Maurten cég megoldotta azt, hogy a nátrium-bikarbonát ne okozzon olyan megterhelést az emésztőrendszernek. Bár a francia források arról számolnak be, hogy azért még most is pontosan be kell lőni, hogy verseny előtt mennyivel lehet enni belőle és mekkora mennyiséget. Összességében azonban az eredmények önmagukért beszélnek.

Sokan ugyanakkor azt mondják, hogy a bikarbonáttal már nem is lehet előnyhöz jutni, hiszen a hírek szerint tízből nyolc top versenyző már használja, így aztán inkább arról van szó, hogy ha nem bírja a gyomrod, akkor versenyhátrányba kerülsz.

Betiltani azonban aligha fogják, mégpedig azért, mert nincs nagyon miért. Semmi illegális nincsen benne ugyanis, csak hétköznapi anyagok és egy kis tudomány.

Mindenki tudja, az a dopping, ami rajta van a doppinglistán. Persze, ettől még lehet benne olyan, vagy feltalálhattak valami olyan szert, ami még nincs betiltva. Mindenesetre ne lepődjünk meg azon, ha a párizsi olimpián sorra születnek a világrekordok több sportágban is.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2024. július 24. 22:41
Néha én is eszem egy kávéskanálnyi szódabikarbonát.
Medici
2024. július 24. 17:27
Erről csak az jut eszembe, hogy tegnapelőtt egy kerékpársportban avatott sráccal arról beszélgettem, hogy a Pogacar tarolt a Tour de France-on. Mire ő: - Ja, csak éppen az volt érdekes, hogy a vasárnapi időfutamon minden beérkezőn dőlt a verejték. A Pogacaron pedig egy csepp sem, a stáb gyorsan le is öntötte egy flaska vízzel. Ennyi.
survivor
2024. július 24. 17:07
Savlekötő Szóda.
Tiszafa
2024. július 24. 16:54
"... az a dopping, ami rajta van a doppinglistán." Nagyon igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!