Erődemonstrációt tartottak a németek, kitömték a skótokat, ikszelt Svájc – így indították a felkészülést válogatottunk Eb-ellenfelei

2024. március 24. 18:10

Az Eb házigazdája története leggyorsabb góljával kezdett, és 2-0 nyert a vb-ezüstérmes franciák ellen. Hollandia négyet rúgott Skóciának, Svájc döntetlent játszott a dánokkal.

2024. március 24. 18:10
23 March 2024, France, Lyon: Soccer: International match, France - Germany, Groupama Stadium. Germany's Florian Wirtz (r) celebrates his goal for 1:0 with his teammates. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Nyitókép: Christian Charisius / DPA /AFP

Miután a magyar labdarúgó-válogatott pénteken küzdelmes mérkőzésen 1-0-ra legyőzte a török nemzeti együttest a Puskás Arénában, a hétvégén leendő Eb-csoportellenfeleink is pályára léptek, és elég vegyes eredménnyel megkezdték a felkészülést a 2024-es évre. Németország Franciaországban vendégeskedett, a hollandok a skót válogatottat fogadták, a svájci csapat pedig Dánia ellen lépett pályára. Nézzük, ki mire jutott!

Ezt is ajánljuk a témában

A német labdarúgó-válogatott a franciáknál vendégeskedett felkészülési mérkőzésen, és 2-0 arányban legyőzte a világbajnoki ezüstérmes együttest – számolt be a Magyar Nemzet. A Nationalelf ráadásul villámrajtot vett a meccsen, hiszen a tavaly kinevezett szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann hívására a nemzeti csapatba visszatért

Toni Kroos a kezdő sípszó után 7 (!) másodperccel gólpasszt adott Florian Wirtznek, aki így a német labdarúgó-válogatott történetének leggyorsabb gólját lőtte. 

Íme Wirtz gólja!

„Senki sem fogta fel azonnal, mi történt. Mi is mind meglepődtünk, aztán persze nagyon örültünk, mert ennél jobban nem lehet kezdeni egy meccset”mondta  a meccset követően a Kickernek a Xabi Alonsóval történelmi eredmény küszöbén álló Bayer Leverkusen labdarúgója. 

Meglepő érdekesség, hogy Wirtz gólja csak a második leggyorsabb volt a válogatott játéknapon,

 mivel Christoph Baumgartner már hat másodperc elteltével vezetést szerzett Ausztriának a Szlovákia ellen 2-0-ra megnyert meccsen.

A németek a 49 percben Kai Havertz révén még egy gólt szereztek, ezzel beállítva a 2-0-s végeredményt, de ami ennél is fontosabb, szinte minden fontos mutatóban ellenfelük fölé kerekedtek

Íme a mérkőzés legfontosabb statisztikái: 

Franciaország

Statisztikák

Németország

11

lövések

15

2

kaput eltaláló lövések

6

42 %

labdabirtoklási arány

58 %

509

passzok

707

87 %

passzpontosság

90 %

8

szabálytalanságok

10

2

sárga lap

1

0

piros lap

0

3

les

2

2

szögletek

5

Nagyon kellett ez a győzelem a németeknek, mert a válogatott az elmúlt időszakban a megszokottnál jóval gyengébben teljesített – legutóbbi öt mérkőzésükből (ezt is beleértve) mindössze kettő sikerült megnyerniük. Németországban régóta kongatják a vészharangot, mondván leszállóágban van a német labdarúgás – ami, ha azt nézzük, hogyan alakult a Nationalelf helye az elmúlt hat évben a Fifa-világranglistán, akkor kifejezetten látványosan igazolja a félelmeket. 

A német labdarúgó-válogatott helye a FIFA-világranglistán az elmúlt 6 évben
A német labdarúgó-válogatott helye a FIFA-világranglistán az elmúlt 6 évben
Forrás: FIFA

A 2022-es világbajnokságon történt csúfos bukást (a németek már a csoportkörben kiestek Japán és Spanyolország mögött) követően 

még Gary Lineker is kiegészítette korábbi szállóigévé váló bonmot-ját, amely eredetileg úgy hangzott „A futball egyszerű játék. Huszonkét ember kilencven percig kergeti a labdát, és a végén mindig a németek nyernek.”, és hozzátette: „már amennyiben túljutnak a csoportkörön”.

A német válogatottnál tavaly szeptemberben nevezték ki szövetségi kapitánynak Julian Nagelsmannt, akinek irányítása alatt a csapat először megverte az amerikai válogatottat, döntetlen játszott Mexikóval, majd a törököktől és az osztrákoktól is kikaptak. Törökországtól ráadásul otthon úgy szenvedtek rendkívül demoralizáló vereséget, hogy a stadionban több volt a török szurko, mint a német.

Azóta az edző kérésére az Eb végéig viszatért a nemzeti csapatba Toni Kroos, aki mint e meccsből is kiderült, nem csak a morált emeli, hanem kiváló teljesítményére is szükség van. Ez az idegenbeli győzelem mindenestre reményt adhat a németeknek, hogy a hazai Európa-bajnokságon legalább a csoportkörön sikerül túljutniuk.

A hollandok nagyon megverték Skóciát

Csoportellenfeleink közül a skótok a Holland válogatotthoz látogattak, de vélhetően nem ilyen vendéglátásban reménykedtek. Az Oranje ugyanis négy „gombóccal” fogadta őket, így aztán csúnya vereséggel indult a skót válogatott idei éve. A mérkőzés magyar szempontból duplán érdekes volt, hiszen a skótokkal az Eb-n, a holland csapattal pedig a Nemzetek Ligájában játszik majd a nemzeti együttes. 

Pedig nem kezdék rosszul a mérkőzést a skótok, hiszen 

az első húsz percben két nagy helyzete is volt Andy Robertsonéknak – mindkettő egy jobboldali beadás utáni fejes volt (ezekre a magyar válogatottnak is érdemes lesz majd figyelnie).

 Az első fölészállt, a másodikat viszont épphogy a lécre tudta tolni a kapus. 

A végeredmény egyébként csalóka lehet, hiszen az első félidőben mindössze egy gólt szereztek a hollandok – de milyet! A 40. percben Tijjani REjinders akasztott óriási gólt a jobb felső sarokba – ez valóban fájhatott. A második játékrészben is nyílt volt a meccs, ám a 72. percben Wijnaldum révén növelte az előnyt Hollandia, és ekkor kissé szétesett a skót csapat, és a 84. percben Weghorst és a 86. percben Malen is gólt szerzett, így lett 4-0 a vége.

A mérkőzés összefoglalója:

A skótok természetesen csalódottan nyilatkoztak. „Összességében úgy tekinthetünk vissza a találkozóra, hogy abból erőt meríthetünk, de persze a végeredmény kínos. Kiváló lehetőségeink voltak, de egyiket sem értékesítettük. Így hiába mondhatjuk azt, hogy jól játszottunk, ha az nem tükröződik az eredményben, sőt a vége kiütéses vereség”  – mondta John McGinn, a skótok középpályása.

A csapatkapitány, Andrew Robertson úgy fogalmazott,  „Nem az a csapat akarunk lenni, amelyik beéri azzal, hogy kijut a világversenyekre, versenyképesek szeretnénk lenni. 

Erre a meccsre Eb-próbaként tekintettünk, a mérkőzés java részében jól is játszottunk, de hát kilencven percen keresztül kell jó teljesítményt nyújtani. Tele voltunk energiával, nem a fáradtság okozta a gólokat a meccs hajrájában. Egyszerűen kikapcsoltunk. 

Úgy játszottunk elfogadhatóan, hogy végül akár 6-0-ra is kikaphattunk volna”.

Meglepő lehet, de a hollandok is némileg elégedetlenek voltak a mérkőzésen látottakkal. „Furcsa, ha 4-0-s győzelem után elégedetlen vagy, most mégis ez a helyzet. A mérkőzés hajráját leszámítva nem játszottunk jól. Ilyen játékkal nem nyerjük meg az Európa-bajnokságot. A holland válogatottól nem ezt a szintet várják el” – nyilatkozott a holland szövetségi kapitány, Ronald Koeman

Ezt is ajánljuk a témában

Döntetlen vezéráldozattal – Dánia – Svájc 0-0

A svájci csapat a dánoknál vendégeskedett és – ahogy az eredmény is jelzi – ez a meccs nem a fantasztikus játékról lesz emlékezetes. Sokkal inkább egy érdekes, és nem túl szép jelenetről – történt ugyanis, hogy a dán Pierre-Emile Højbjerg egyszerűen félrelökte a játékvezetőt, amikor az épp akadályozta, hogy hozzáférjen a labdához. Íme a jelenet: 

A meccsről sok szót nem érdemes ejteni, sokatmondó, hogy mindkét félnek mindössze két kaput eltaláló próbálkozása volt. Sváj szempontjából viszont mindenképp rossz hír, hogy megsérült válogatottjuk első számú kapusa, Yann Sommer. A hírek szerint bokasérülést szenvedett, de a saját lábán hagyta el a pályát, ami arra enged következtetni, hogy nem olyan súlyos a helyzet. 

A svájci nemzeti csapatnak egyébként az elmúlt 5 mérkőzéséből ez a negyedik, ami döntetlennel ér véget. Az őszi Eb-selejtezőkön Koszovóval, Izraellel és Fehéroroszországgal is remiztek, míg Románia 1-0-ra nyerni tudott ellenük. 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­y­­­o­­k­­­ ­v­­á­­­r­­n­a­­k­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
concrete
2024. március 24. 18:27
Nem szép dolog, de valahogy mindig úgy élvezem, ha a franciák gólt kapnak, pláne, ha ilyen bamba pofával nézik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!