Reagált lapunknak Milák Kristóf megszólalására a MOB elnöke!

2024. február 29. 05:33

Gyulay Zsolt elmondta, hogyan viszonyulnak a világklasszis úszóhoz, és az eredményesség mellett miért bír különös jelentőséggel, hogy minél nagyobb legyen a magyar csapat a párizsi olimpián.

2024. február 29. 05:33
GYULAY Zsolt
P. Fülöp Gábor

Mint a Mandiner is beszámolt róla: Milák Kristóf megtörte a csendet. Olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, 200 méter pillangón világcsúcstartó úszónk tavaly tavasz óta nem versenyzett, két világbajnokságot is kihagyott. Júniusban fáradtságra hivatkozott, azóta eltűnt a nyilvánosság elől, s ősszel sem állt újra munkába. Lapunk tudta meg elsőként, hogy elkezdte a medencés edzéseket, azaz van rá esély, hogy formába lendüljön a nyári olimpiáig. 

Él a bizalom

Egy szponzorációs eseményen szerdán Milák arról beszélt, hogy „A versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet”. A pozitív fejlemények kapcsán megszólaltattuk Gyulay Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét.

Ezt is ajánljuk a témában

Bíztunk benne, hogy újra edzésbe áll. 

Kristóf egy olimpiai bajnok, és megelőlegezett bizalom van felé.

 Párizsban majd meglátjuk, hogyan fog teljesíteni. Nagyon szurkolunk neki.

Miláknak a kijutásért már nem kell aggódnia, korábban két számban is teljesítette a szintidőt. Kevesebb mint 150 nappal a párizsi játékok megnyitója előtt arra is kíváncsiak voltunk, hogyan áll a kvótákkal Magyarország, amely Tokióban 22 sportágban 173 fős, népes csapattal képviseltette magát. 

92 hivatalos kvótánál tartunk, de azt tudjuk, hogy ennél több van. Időarányosan nagyon jól állunk. Ha a ranglistás helyezéseket is figyelembe vesszük, 100 fölé kúszik a számláló. Még zajlik a kvalifikációs sorozat, de például a férfi kard- és párbajtőrcsapat kijutott Párizsba. Gratulálunk a vb-ezüstérmes női vízilabda-válogatottnak, boldogabbak lennénk, ha a női kosárlabdázók is sikerrel jártak volna. Szorítunk a két kézilabda-válogatottnak, ha kvótát szereznének, közelebb állnánk az álmunkhoz, hogy túlszárnyaljuk a tokiói létszámot, és megközelítsük a 200-ast” – bizakodott Gyulay Zsolt.

Erődemonstráció

A 2021-re halasztott tokiói játékokon 22 sportágban szerepeltek a mieink, akik 6 arany-, 7-7 ezüst- és bronzérmet nyertek, a legtöbbet az 1996-os, atlantai olimpia óta. Felmerül a kérdés, miért fontos, hogy minél több magyar sportoló jusson ki az olimpiára, miközben úgyis az eredményesség a legfőbb cél. A MOB első embere amondó: a sikeresség nem a létszámtól függ, de többszörösen fontos, hogy Magyarország, a magyar sport erőt demonstráljon.

Egy olimpiai csapatnak a létszáma beárazza az adott nemzetet egy adott versenyen. A faluban elfoglalt helytől kezdve a súlyán át a megjelenéséig nagyon sokat számít. Egy amerikai csapat 600-, egy német 400 fővel, kemény, ütős. Meghatározza az igényelhető akkreditációk és kísérők, szakemberek számát. 

Az ország erejét mutatja, minél többen vagyunk minél több sportágban jelen, és ez különösen fontos.

 A végső érmek, helyezések tekintetében nincs feltétlenül összefüggés, mert egy 10 tagú delegáció is hozhat 10 aranyérmet. Ugyanakkor a magyar sport erejét megmutatná az, hogy hányan vagyunk kint az olimpián.

Görcsölés kizárva

Milák Kristóf, Kós Hubert, Kopasz Bálint, a női- és a férfi vízilabdázók és még sorolhatnánk. Ha nem is borítékolható, de jól körülírható, kik  számítanak a legfőbb éremesélyeseinknek. Ugyanakkor, ahogy Tokióban a bronzérmes karatés, Hárspataki Gábor vagy a negyedik helyre befutó kerékpárosunk, Vas Kata Blanka, meglepetésemberek ezúttal is előbukkanhatnak.

Biztos, hogy lesz meglepetés, olyan, érmet szerző versenyzőnk, akire nem is számítunk, nem beszélnek róla az emberek. Ez minden olimpián így volt eddig, mint ahogy volt egy felfokozott, fantasztikus érzés, ami hatalmába keríti a sportolókat. Legalábbis, aki szeretne jól szerepelni, aki igazi sportember, abban egy pozitív dolgot idéz elő az olimpia.  Mindenki tisztában van vele, hogy ott jól teljesíteni rendkívül fontos, önmaga számára is. Nem tudom, kiben van ezért feszültség, bennem egyáltalán nincs. Várakozás van természetesen, és nagy készülődés” – foglalt állást Gyulay Zsolt.

KÁRÁSZ Anna; SZILÁGYI Áron; MILÁK Kristóf; LÕRINCZ Tamás; KOZÁK Danuta; TÓTKA Sándor; CSIPES Tamara; BODONYI Dóra; RASOVSZKY Kristóf; KOPASZ Bálint
Budapest, 2021. augusztus 9. Lőrincz Tamás, a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának olimpiai bajnoka, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Kozák Danuta és Csipes Tamara, a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének olimpiai bajnokai, Kopasz Bálint, a kajak egyesek 1000 méteres versenyének olimpiai bajnoka, Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka, a 100 méteres pillangóúszás ezüstérmese, Szilágyi Áron, a férfi kardozók egyéni versenyének olimpiai bajnoka, Tótka Sándor, a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének olimpiai bajnoka és Rasovszky Kristóf, a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyének ezüstérmese (b-j) a tokiói olimpiáról hazatérő magyar csapat ünnepélyes fogadásán a BOK Csarnokban 2021. augusztus 9-én. Magyarország 6 arannyal, valamint 7-7 ezüsttel és bronzzal, azaz húsz éremmel zárt a tokiói olimpián, ez az utóbbi 25 év legjobb eredménye.
MTI/Máthé Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. február 29. 07:14
Modern kori olimpia, üzlet, dopping, korrupció. Mikor is teljesítette a kvótát, most mennyit tud? Júliusig meddig jut a felkészülésben? Kik a felelősek a kialakult helyzetért, újra ki akarják zsigerelni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!