Az Eiffel-torony darabjait akasztják a párizsi olimpia érmeseinek nyakába

2024. február 08. 22:31

Egyedi megoldást választottak a franciák.

2024. február 08. 22:31
null

A szervezők csütörtökön bemutatták a párizsi olimpia és paralimpia érmeit, melyek elülső oldalán, középen az Eiffel-toronyból kinyert fémből készült hatszöget helyeztek el. A Párizs 2024 kreatív igazgatója a prezentáción elmondta, az alapgondolat az volt, hogy a játékokat összekössék a francia főváros nevezetességével.

Párizs legnagyobb szimbóluma az Eiffel-torony. Ez pedig lehetőség a sportolók számára, hogy hazavigyék magukkal Párizs egy darabját”

– jelentette ki Thierry Reboul.

Ezt is ajánljuk a témában

A 18 gramm súlyú hatszög Franciaországot jelképezi és az anyaga az Eiffel-torony korábbi felújítási munkái során keletkezett vashulladék, melyet egy titkos raktárban őriztek. A hatszögű betéteket az olimpiai és paralimpiai érmek előlapjainak közepén helyezték el, azokból fénysugarakat idéző barázdák futnak ki a medálok széléig.

Ezt is ajánljuk a témában

Megőrültek a franciák: egy vagyont elkérnek a szállásért

Franciaországnak az ötkarikás játékok idején 11,3 millió látogatóval kell elboldogulnia. Ennyi embernek kell szállás. Nem kell látnoknak lenni ahhoz, hogy ez még a turizmusra ily mértékben összpontosító országban is igen nehezen fog menni. A lakásbérleti díjak szó szerint a csillagokig emelkedtek.

Az olimpiai érmek hátlapján Niké, a győzelem istennője látható az első, athéni újkori játékok központi stadionjának közepén, valamint a bal felső részében az athéni Akropolisz, a jobb felsőben pedig az Eiffel-torony.

Az olimpiára és paralimpiára összesen 5084 érem készül. A Chaumet ékszerház által tervezett medálok 8,5 centiméter átmérőjűek, vastagságuk pedig 9,2 milliméter. Az aranyérmek súlya 529, az ezüstérmeké 525, míg a bronzérmeké 455 gramm.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, idén július 26-án a megnyitóünnepségen már 34. alkalommal sereglenek össze a kor legjobb sportemberei a különböző sportágakban, hogy eldöntsék, kik az aktuális legjobbak.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. február 15. 15:59
Nem elég hogy a fekák is lopkodják a fémet, még ezek is....🤣🤣🤣
Davidw
2024. február 09. 06:45
El se tudom mondani mennyire varom mar az elso momentumos posztot ami az olimpiaval kapcsolatos...
5m007h 0p3ra70r
2024. február 09. 02:41
Nem titkolt céljuk, hogy a felújításból felhalmozódott fémhulladékokat így tűntessék el.
Novicsok-5
2024. február 09. 00:37 Szerkesztve
Az Eiffel-tornyot az érem előlapján miért kellett odafosni a Panathinaiko-stadion és az Akropolisz mellé? Szembemegy a hagyománnyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!