Ki lehet Szoboszlaiék új edzője? – Itt vannak a nevek!

2024. január 27. 22:35

Elindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy kivel pótolhatja a Liverpool nyáron az idény végén távozó Jürgen Kloppot. Összegyűjtöttük az esélyes jelölteket.

2024. január 27. 22:35
LIVERPOOL, ENGLAND - SEPTEMBER 24: Jurgen Klopp, Head Coach of Liverpool hugs Dominik Szoboszlai of Liverpoolduring the Premier League match between Liverpool FC and West Ham United at Anfield on September 24, 2023 in Liverpool, England. (Photo by Matt McNulty/Getty Images)

Mint arról beszámoltunk, Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere meglepetésre bejelentette, hogy a szezon végén távozik a csapattól, mert pihennie kell. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, azonnal megkezdődött a találgatás, hogy ki lehet a német szakember utódja a Mersey-parti egyesületnél. Számos kisebb-nagyobb név felvetődött, nézzük, kikről is van szó! 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Independent szerint hat menedzsernek lehet esélye, a Liverpool vezetésére, ezek név szerint Xabi Alonso, Roberto de Zerbi, Ange Postecoglu, Julian Nagelsmann, Ruben Amorim és Steven Gerrard. A Transfermarkt labdarúgópiaci portál öt esélyest említ, szerintük azonban Alonso, de Zerbi, Postecoglu és Nagelsmann mellett a német Thomas Tuchel is szóba jöhet utódként. 

Xabi Alonso

A Liverpool egykori középpályása máig igazi közönségkedvenc a vörösök szurkolói körében, és a közösségi oldalakat elárasztó kommentek alapján úgy tűnik, legtöbbjük a spanyol érkezésének örülne. A Liverpool és a Real Madrid világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, és kétszeres Bajnokok ligája-győztes klasszisa 2004 és 2009 között 5 évig volt a klub játékosa. Aktív labdarúgókarrierje befejezését követően a Real Madrid utánpótláscsapatánál kezde meg edzői pályafutását, majd dolgozott a Real Madrid B-csapatánál, 

2022 óta pedig a német Bayer Leverkusen edzője.

 A német klubnál versenyképes csapatot épített fel, amellyel első szezonjában az elődöntőbe jutott az Európa-ligában, és a 6. helyen végzett a Bundesligában, amelynek jelenlegi idényében a 18 fordulót követően a Bayern Münchent négy ponttal megelőzve ott van a tabella élén. Valószínűleg neki van a legnagyobb esélye, hogy a Liverpool edzője legyen. Ez azonban akadályokba ütközhet, ugyanis 2026-ig élő szerződése van a német egyesülettel, és a hírek szerint a Real Madrid is szeretné megszerezni. 

Julian Nagelsmann

A jelenleg a német nemzeti tizenegy szövetségi kapitányaként dolgozó szakember edzői pályafutását a Hoffenheimnél kezdte, majd két évig volt az RB Leipzig menedzsere, majd 2021-ben leigazolta a Bayern München, amellyel egy bajnoki címet és két szuperkupa-győzelmet nyert. Tavaly tavasszal azonban menesztették a bajorok kispadjáról, miután nem ment túl jól a csapat szekere. A mindössze 36 éves szakember szeptemberben az Eb végéig szóló szerződést kötött a német szövetséggel, így a kontinenstornán ő vezeti majd a Nationalelfet. A német nemzeti együttes azonban Nagelsmannal sem tudott javítani korábbi gyenge teljesítményén. A szakember eddig négy mérkőzésen vezette a csapatot. az Egyesült Államok ellen ősszel még sikerült nyerniük, ám egy Mexikó elleni 2-2-es döntetlent követően Törökországtól és Ausztriától is vereséget szenvedtek. Ezek után 

nagy kérdés, hogy milyen teljesítményt nyújt a csapat a hazai Eb-n, és ez az edző sorsát is eldöntheti, hiszen ilyen előzmények mellett komoly eredmény kellene ahhoz, hogy a Liverpool tulajdonosait meggyőzze.  

Thomas Tuchel

Az előbb említett szakembert épp Thomas Tuchel váltotta a Bayern kispadján. A német szakember és segédedzője, Lőw Zsolt tavaly végül bajnoki címet és nyert a Bayernnel, ám jelenleg úgy tűnik, megingott a bizalom vele kapcsolatban, mert az utóbbi időben nem hozza az elvárt szintet a csapat. Tuchel   jó ideje a szakmában van, tréneri pályáját a Vfb Stuttgart együttesénél kezdte, majd dolgozott a Mainznál és a Dortmundnál – utóbbival megnyerte a német kupát. Két évig volt a Paris Saint-Germain vezetőedzője, ahol mindkét szezonban bajnok lett, ám az áhított Bl-győzelem nem jött össze. A Chelsea-vel viszont már igen, első idényében megnyerték a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot. A bajorok elnöke, Uli Hoeness egyelőre türelmes vele, szerződése pedig 2025-ig szól, így kérdéses, hogy váltana-e. 

Ange Postecoglu

Az athéni születésű ausztrál szakember, Ange Postecoglou korábban ausztrál és japán kluboknál dolgozott, majd a Celtic csapatát vezette, jelenleg pedig a Tottenham együttesének edzője.

 Érdekesség, hogy Postecoglu óriási Liverpool-szurkoló,

 állítása szerint a klub szeretete miatt lett belőle futballszakember, és a vörösök stílusa nagyban befolyásolta edzői filozófiáját. Az ausztrál szakember az előző idény végén szerződött a Spurshöz, és jó eredményeket ért el a csapattal, amely jelenleg az 5. helyet foglalja el a Premier League-ben. A Celticcel kétszer nyerte meg a skót bajnokságot és skót ligakupát, egyszer pedig kupát, emellett négyszeres ausztrál bajnok, és Ázsia-kupa győztes. A Premier League-ben azonban még mindössze azt bizonyította, hogy egy jó stílusú csapatot képes összerakni, és mivel 2027-ig szóló szerződése van a Tottenhamnél, kétséges, hogy elengednék – persze az is , hogy a Liverpool akarja-e. 

Steven Gerrard

Természetes, hogy a Liverpool egyik legnagyobb legendája, Steven Gerrard neve is szóba kerül, amikor új trénert keres. A 43 éves egykori világklasszis labdarúgó visszavonulását követően a vörösök utánpótlásánál kezdett dolgozni, majd a skót Glasgow Rangers edzője lett, amellyel négy év alatt egy bajnokságot nyert. 

Innen került az Aston Villa kispadjára, azaz edzőként is rendelkezik némi tapasztalattal a Premier League-ben. 

Tavaly nyáron a szaúdi Al-Ettifaq igazolta le, amellyel 2027-ig szóló szerződést kötött. Bár a szaúdi projekt jövője jelenleg elég bizonytalan, és egyik játékosa, a korábban szintén a Liverpoolban játszó Jordan Henderson fél év után távozott is a klubtól, a vélhetően szintén óriási fizetéssel rendelkező Gerrard átigazolását nagyon megnehezítenék az angol és a szaúdi adójogszabályok. A szerződés egyoldalú felbontásával Gerrard óriási – az ottani szabályok szerint adómentes (!) – jövedelmének jó részéről lemondani kényszerülne, és angliába visszatérve a megkeresett pénz után is sok adót kellene fizetnie. Bár a klubot nála jobban kevesen ismerik, edzőként még nem rendelkezik olyan rutinnal, ami valószínűvé tenné a kivenevezését.  

Roberto de Zerbi

A 44 éves olasz edző két éve ül a Brighton kispadján, és kifejezetten jó eredményeket ért el, elődje Graham Potter teljesítményét is felülmúlta. A Brighton, amely jelenleg az angol bajnoki tabella hetedik helyét foglalja el, tavaly a hatodik helyen végzett a Premier League-ben és bejutott az Európa Liga kieséses szakaszába, ezzel pedig klubtörténelmet írt, ugyanis a Sirályokank ez először sikerült. A fiatal szakember számára mindenképp előrelépés lenne a Liverpool edzői posztja, és amennyiben vezetésével idén jó eredményt ér el a Brighton, még valódi esélye is lehet erre.  

Ruben Amorim

A portugál Sporting vezetőedzője, Ruben Amorim három éve dolgozik a klubnál, és vezetésével a csapat egyszer megnyerte a bajnokságot és a szuperkupát, kétszer pedig a portugál kupát, amelyet korábban a Braga edzőjeként is megnyert. A 39 éves szakember nagy taktikus, edzői munkáját pedig elismerés övezi, ám valószínűleg még nincs meg a kellő tapasztalata egy olyan óriási csapat irányításához, amelyen a Liverpool. 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. január 28. 05:33
Akárki lesz, meccs előtt térdepelni fog.
Búvár Kund
2024. január 27. 21:06
Két ember közül választanak majd Zerbi és Xabi Alonso...
Novicsok-5
2024. január 27. 19:36
Xabi Alonso, Roberto de Zerbi, Ange Postecoglu, Julian Nagelsmann, Ruben Amorim és Steven Gerrard. Idáig jó, középszerű, megbukott, megbukott, ez meg ki a faszom és megbukott.
Takagi
2024. január 27. 19:32
S.G.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!