„Ez egy csapás lesz a Liverpoolnak!" – Szoboszlai klubjának korábbi magyar játékosa Klopp távozásáról a Mandinernek

2024. január 27. 05:45

Kozma István elmondta lapunknak, hogyan reagálhat a hírre a csapat, merre tarthat a német edző, mi várhat Szoboszlai Dominikre, s milyen szakember érkezhet az angol csapathoz.

2024. január 27. 05:45
Liverpool v Fulham - Carabao Cup Semi Final First Leg
P. Fülöp Gábor

Bombaként robbant Jürgen Klopp bejelentése: a szezon végén távozik a Liverpool FC német vezetőedzője, menedzsere. A Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató angol bajnoki listavezetőt több mint 8 éve irányító sikeredző teljesen váratlanul, ám mint a klub kommunikációjából kiderült, nem hirtelen jött ötlettől vezérelve jutott az elhatározásra. Állítása szerint elfáradt, de olyan kötődése alakult ki, hogy másik angol csapat irányítását nem vállalná el. Folynak a találgatások arról, hol folytathatja a pályafutását, s ki lesz majd az utódja. A lécet magasra tette.

Ezt is ajánljuk a témában

„Szerintem ez egy csapás lesz a Liverpoolnak, de egy lehetőség is a megújulásra”

– mondta a dolgok közepébe vágva lapunk megkeresésére Kozma István. Az 1990-es évek elején másfél szezonon át az angol klubban szereplő, FA-Kupa-győztes korábbi középpályás elismeri Jürgen Klopp érdemeit. A német tréner a gyengén sikerült (5.hely és lemaradás a BL-ről) előző szezon után kockáztatott. Bejött neki, de belefáradt az évek alatt. 

„Nagyon jól összerakta a csapatot, remekül frissített a kereten, bejöttek a dolgai, pedig nem mindig sikerül az edzőknek a változtatások. Van, akinek sikerül a saját arculatára szabni a csapatát, van, akinek nem. Kloppnak sikerült. Próbálnak az edzők olyankor elmenni, amikor a csúcson vannak, esetleg adódik egy jó lehetőségük. Lehet, hogy tényleg felemésztette az energiáit. Nem tudom, mit érez, azt mondják, jól sikerült neki a nyári vérátömlesztés, de lehet, máshogy éli meg. Belülről lehet azt érzi, nem olyan biztos lábakon áll.”

Irány Németország?

Jürgen Kloppot kétszer is megválasztották a világ legjobb klubedzőjének (2019, 2020), minden szinten a csúcsra juttatta a Liverpoolt: Bajnokok-Ligája, Premier League és FA-Kupa sikerre vezette Mohamed Szalahékat. 464 mérkőzésen vezette a Vörösöket, a mérlege 288 győzelem, 96 döntetlen és 80 vereség. Kozma István szerint nem a jóllakottság miatt távozik az 56 esztendős német szakember.

„Abból, hogy mindent megnyert, nem következik, hogy elmenjen. Josep Guardiola sem tette, amikor tavaly Bajnokok-Ligájában, az angol bajnokságban és FA-Kupában is győzött a Manchester City-vel. Nem hinném, hogy elveszítette a motivációját. Elképzelhető, hogy új impulzusokra vágyik, esetleg egy másik futballközegben. Próbálnak vélhetően olyan edzőt találni, aki hasonló stílusban gondolkodik. Azt hiszem ki akar valami újat próbálni, elképzelhetőnek tartom, hogy átvegye a német válogatott irányítását.”

Sokkhatás vagy dac?

Érdekes egybeesés, hogy Julian Nagelsmann megbízatása csak a nyári Európa-bajnokság végéig szól a Nationalelf élén. A Liverpool szurkolóit egyelőre inkább az foglalkoztatja, hogyan hat majd a csapatukra a bejelentés, hogyan tudnak a játékra, az elérhető trófeákra koncentrálni Szoboszlaiék.

„Ezt csak utólag fogjuk megtudni. 

Elképzelhető, hogy Kloppért is fognak játszani, de pszichológiai kérdés, hogy ilyenkor mit vált ki a játékosokból ez az új helyzet. 

Ha jól reagálnak, rátesznek még egy-két lapáttal a teljesítményükre vagy kitartóbbak lesznek, mert már néha úgy mennek a liverpooli játékosok, hogy azt nehéz túlteljesíteni. A labdarúgók legtöbbször nem a következő szezonban gondolkodnak, kiélezett versenyhelyzetben leginkább a következő mérkőzésre koncentrálnak. Például a februári Ligakupa döntő kapcsán nem tervezhetik, hogy jövőre nyernek. Most játszhatnak serlegért, legközelebb lehet, hogy a döntőbe sem jutnak be” – érvelt a Mészöly Focisuli szakmai igazgatójaként tevékenykedő szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

„Kihagyhatatlan a csapatból!”

A hétvégi visszatérés előtt álló Szoboszlai Dominikra is hatással lesz, hogy Jürgen Klopp a nyáron távozik. A 23 éves középpályás a német bizalmi embere, teljesítményével kivívta a drukkerek elismerését is. 

„Az ő szempontjából nem biztos, hogy előnyös lesz a nyári váltás. Egyértelműen Jürgen Klopp vitte a klubhoz, és ennek megfelelően sok játéklehetőséget is kap tőle. Tartom a Dominikot olyan jó játékosnak, hogy meggyőzze a következő edzőt is. Kicsit aggódtam amiatt, amikor Liverpoolba került, hogy a mással nehezen összehasonlítható angol ritmust fel tudja-e venni. Viszont 

annyira jól beleállt ebbe az egészbe, gyakorlatilag ő futja majdnem a legtöbbet. Azt mondom: kihagyhatatlan a csapatból!

 Főleg, ha még mellé tesz olyan parádés dolgokat, mint a góljai, gólpasszai, szerelései. Kikezdhetetlen!” – nyilatkozta a Mandinernek Kozma István.

 

Nyitókép: Getty Images/Clive Brunskill

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecmec
2024. január 27. 06:37
A Szakértő..... világ szakértői egyesüljetek, világ szakértői engem hagyatok békén.....
Kozmosz
2024. január 27. 03:42
Azt hiszi, hogy a focivilág csak az ő véleményére áhítozik. Fasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!