Vörös pokol Pireuszban – íme a Fradi következő ellenfele, az Olimpiakosz

2023. december 19. 17:26

Több szálon is kötődik a magyarokhoz a görög labdarúgás legsikeresebb klubja, az Olimpiakosz, amely tavasszal másodszor találkozik a Ferencvárossal. Bemutatjuk a klubot, ahol máig óriási tiszteletnek örvend Bukovi Márton, Lantos Mihály és Détári Lajos.

2023. december 19. 17:26
Olympiacos' supporters cheer on their team in the stands during the UEFA Europa League 1st round day 3 Group A football match between Olympiacos (GRE) and West Ham (ENG) at the Georgios Karaiskakis Stadium in Piraus on October 26, 2023. (Photo by Stelios STEFANOU / Eurokinissi / AFP) / Greece OUT

A görög labdarúgás legsikeresebb klubjával mérkőzik meg a Fradi

Bár manapság nem tartozik Európa élcsapatai közé, a Ferencvárosi Torna Club következő ellenfele az EKL-ben egy olyan klub, amely igen veretes múlttal rendelkezik. Görögország egyik legnagyobb kikötővárosa, Pireusz legnagyobb sportegyesülete az Olimpiakosz egyben a legsikeresebb görög labdarúgóklub, amely 1925-ös alapítása óta 47 alkalommal szerezte meg a görög bajnoki címet, 28-szoros görög kupagyőztes, és négyszer nyerte el a görög szuperkupát. 

Érdekesség, hogy 79 győzelmével

az Olimpiakosz a 9. legtöbb trófeát nyert labdarúgóklub a világon.

A klub a mai napig olyan szinten dominálja országa labdarúgását, amilyenre alig van példája világszerte. Bajnoki címeik száma több, mint az összes többi görög bajnoké együttvéve (39). Két alkalommal (1997-2003 valamint 2011-2017 között) fordult elő, hogy zsinórban hétszer lettek bajnokok, és történelmúk során ötször is nyertek sorozatban legalább ötször bajnokságot, ami máig egyedülálló a világon. 

Az Olimpiakosz Pireusz címere
Az Olimpiakosz Pireusz címere
Forrás: Wikipédia

Az Olimpiakosz legnagyobb riválisai,  az AEK Athén és a Panathinaikosz mellett egyike a három legnépszerűbb görög csapatnak, egyben annak a három klubnak, amely sosem esett ki a görög első osztályból. A nemzetközi színtéren legnagyobb sikereiket a '90-es években érték el. Az 1992/1993-as szezonban a negyeddöntőig jutottak a Kupagyőztesen Európa Kupájában (KEK), 

az 1998/1999-es idényben pedig egészen az elődöntőig meneteltek a Bajnokok Ligájában. 

Mindkét alkalommal az olasz rekordbajnok Juventus ejtette ki őket a versenysorozatból. 

A klubot 1925-ben alapították, pontosabban két sportegyesület, a Piraikosz Podoszifarikosz Omilosz FC (Pireusz Sport- és Labdarúgó Klub) valamint a Pireusz Fans Club FC egyesülésével jött létre. A klub nevét és címerét (az olimpiai bajnokot szimbolizáló babérkoszorús sportoló portréját) a görög haditengerészet főtisztje, Notisz Kamperosz javasolta, és azok az olimpiai eszmét jelképezik. 

A csapatnak a 33,334 szurkoló befogadására képes Karaiskakis Stadion ad otthont. A klub tulajdonosa az 56 éves görög üzletember, Evangelosz Marinakisz egyben az egyesület elnöke. Az Olimpiakosz színei a piros és a fehér, a csapat beceneve pedig a „Thrylos”, amelynek jelentése „legenda”. 

Az Olimpiakosz névadója, Notisz Kamperosz
A névadó, Notisz Kamperosz 
Forrás: Wikipédia

A Fradi egyszer már legyőzte Détári egykori együttesét – magyarok és az Olimpiakosz

A klubnak a magyar labdarúgással is van némi kapcsolata, hiszen 1989 és 1991 között a görög együttes labdarúgója volt Détári Lajos. A magyar  világklasszis 67 mérkőzésen lépett pályára az Olimpiakosz mezében, és ezeken összesen 37 (!) gólt szerzett. Nem csoda, hogy 

Détárit azóta is óriási tisztelet övezi a pieruszi klubnál,

 amelynek stadionjában a mai napig névre szóló széke van és bármikor igényelhet tiszteletjegyet a csapat hazai mérkőzéseire. Máig tartó népszerűűségét jelzi, hogy a klub szurkolói 2015-ben beszavazták az Olimpiakosz történetének legjobb tizenegyébe

Íme egy összeállítás a tíz legszebb gólról, amelyeket a magyar középpályás szerzett a görög klub mezében:

De nem Détári Lajos volt az első magyar az Olimpiakosznál. A klub történetében nagyon fontos volt az 1960-1970 közötti időszak, ugyanis ekkor volt a klub edzője a magyar Bukovi Márton, akinek munkáját a görög együttesnél az Aranycsapat tagja, Lantos Mihály segítette. 

A magyar edzőpáros 1965-ben érkezett a klubhoz, miután az Olimpiakosznak hat éven keresztül nem termett babér a görög bajnokságban, és forradalmi változtást hoztak a csapat játékába.

A rendkívül kemény edzéseiről elhíresült tréner úttörője volt a Guttman Béla és Sebes Gusztáv által is alkalmazott 4-2-4-es felállásnak. A nagy taktikus Bukovi népszerűségét a győzelmek mellett az is növelte, hogy együttese látványos támadadófocit játszott.

Mindennek meg is lett a gyümölcse, mégpedig két egymást követő bajnoki cím formájában az 1966/1967-es és az 1967/1968-as idényben. Előbbi bajnoki szezont 23 győzelemmel és négy döntetlennel veretlenül zárta a csapat, amely a következőévet 14 mérkőzésen elért 12 győzelemmel kezdte, ami egészen 2013-ig görög rekord volt. 

Bukovi és Lantos együttese olyan népszerű lett Görögországban, hogy a szurkolók saját dalt írtak a tiszteletére „Bukovi csodálatos csapata, amit úgy hívnak, Olimpiakosz” címmel. 

A Fradi és az Olimpiakosz egyébként nem először találkozik majd európai kupasorozatban, hiszen 1996-ban az UEFA-kupe első fordulójában már összecsaptak. Akkor a Ferencváros itthon 3-1-re legyőzte a görög együttest, idegenben pedig 2-2-es döntetlent ért el vele szemben, így a zöld-fehér klub ment tovább. A hazai mégkőrés összefoglalóját itt tekinthetik meg:

Európa egyik legendás szurkolótábora – az Olimpiakosz drukkerei

Az Olimpiakosz fanatikus szurkolóinak keménymagja, az ultrákat tömörítő Gate 7, amely a csapat korábbi stadionjának egyik bejáratáról kapta a nevét, Európa egyik legkeményebb szurkolói csoportja. 

Az ultrák az erőszaktól sem riadnak vissza, alig két hete például az ősi ellenség Panathinaikosz elleni röplabdamérkőzésen molotov-koktélokkal és kövekkel támadtak a rendőrökre. A meccset félbeszakították, és több mint 400 embert (!) vettek őrizetbe. 

A klub szurkolótábora politikailag a jobboldalhoz, sőt részben a szélsőjobboldalhoz (az Arany Hajnal nevű párthoz) kötődik, e tekintetben is szemben áll a hagyományosan inkább balos Panathinaikosszal. Érdekes adalék, hogy utóbbi klubszínei, a zöld és a fehér megegyeznek a Fradiéval, amelynek tábora viszont hagyományosan szintén a jobboldalhoz kötődik. További érdekesség, hogy az Olimpiakosz szurkolói régóta jó viszonyt ápolnak a szerb Crvena Zvezda (vörös csillag) és a Szpartak Moszkva ultráival. 

A 30 ezer görög szurkoló szinte biztos, hogy félelmetes hangulatot csinál majd a pireuszi mérkőzésen, de azért a Fradi szurkolóit sem kell majd félteni, ahogy az a Fiorentina elleni legutóbbi EKL-meccsen is látszott, a telt házas Groupama Aréna közönsége is tekintélyt parancsoló tud lenni.

Papíron a görögök az erősebbek, de lehet esélye a Fradinak a győzelemre

Az Olimpiakosz játékosállományát tekintve erősebb csapat mint a Ferencváros. A görög csapat keretények értéke majdnem 102 millió euró, ami több mint készterese az FTC 48 milliós becsült értékének. 

A piros-fehér együttes legismertebb játékosa a veterán montenegrói csatár, Stefan Jovetic, legértékesebb labdarúgójuk pedig a 28 éves portugál Daniel Podence (15 millió euró). 

Az Olimpiakosznál okozhat némi bizonytalanságot, hogy december 5-én váltottak edzőt, az 58 éves portugál szakember, Carlos Carvalhal kinevezése még nagyon friss, így nem tudni milyen hamar sikerül a saját képére formálnia az együttest. A klub jelenleg a 3. helyen áll a görög bajnokságban, az EKL-be pedig az Európa-liga csoportköréből érkezett, ugyanis a West Ham United és Sallai Roland együttese, a Freiburg mögött a harmadik lett, így nem jutott tovább második számú európai kupasorozatban. 

Sallaiéktól ráadásul egy megalázó 5-0-s vereséget szenvedtek el, ami valószínűleg nem tett jót a csapat önbizalmának. Mindez biztató lehet a zöld fehérek számára, ám semmire nem garancia. A görögök az El-selejtezőben találkoztak a belga Genkkel, amely a Fradi csoportellenfele volt az EKL-ben, így az egymás elleni eredmények összahasonlítása talán segíthet az erőviszonyok feltérképezésében. 

Az Olimpiakosz idegenben 1-1-re végzett, otthon pedig 1-0-ra nyert a belga együttes ellen, a Ferencváros eredményei nagyon hasonlóak: idegenben gól nélküli döntetlent, otthon pedig 1-1-et ért el. 

Ez alapján hasonlónak tűnik a két csapat játékereje, ám az Olimpiakosz kerete talán valamivel mélyebb mint a Fradié. A Ferencváros és az Olimpiakosz az EKL 2024/2024-es idényében először 2024 február 15-én játszik majd egymással Pireuszban, a visszavágót pedig 2024 február 21én rendezik Budapesten. 

Nyitókép: Stelios STEFANOU / Eurokinissi / AFP

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2024. február 14. 18:53
Negyeddöntős volt az OP az 1998/99-es BL-ben, nem elődöntős. Komora Imre is volt a trénerük.
tintapaca
2023. december 20. 14:18
Amikor Athénben töltöttem az időmet kormányösztöndíjaként, az Olimpiakosz szurkolóinak ordítása a belvárosig hallatszott. A távolság kb. 14 km.
Búvár Kund
2023. december 19. 18:39
Amúgy a görög bajnokikat egyenlőre ha jól emlékszem február 11-ig zárt kapuk mögött kell játszani, az utóbbi idők folyamatos botrányai miatt, amelyeken 2 szurkoló meghalt. De a rendőrökkel történt összecsapásokban is sok rendőr megsérült. A Pana és a Fradi szurkolók nagyon jó kapcsolatban vannak, az Olypiakost pedig rühellik, úgyhogy a két csapat görögországi összecsapásán várhatóan a fradisták a Panától is kapnak szurkolói erősítést!
connorj
2023. december 19. 17:35
https://vm.tiktok.com/ZGeNxC72n/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!