Marco Rossi-recept: az ész a fontos, nem a haj! (VIDEÓ)

2023. december 25. 06:32

Elképesztő: 47 év után zártunk újra veretlenül egy naptári esztendőt – ilyen volt a magyar labdarúgó-válogatott 2023-as éve!

2023. december 25. 06:32
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya a belgrádi Rajko Mitic Stadionban tartott sajtótájékoztatón 2023. szeptember 6-án. Az Európa-bajnoki selejtezősorozatban a magyar nemzeti csapat szeptember 7-én Szerbia vendége lesz.
Szabó Péter

Szalad a naptár: ahogy rekordsebességgel száguldunk az időben, bizony egyre kevesebben vannak, akiknek személyes emlékeik lehetnek az Aranycsapatról, a nemzeti együttes legutóbbi veretlen évéről, vagy akár a válogatott korábbi Eb-, vb-részvételeiről. Utóbbi élmények 1972 és 1986 óta kerülték vagy kerülik el a hazai focifanatikusokat, a jelenkor válogatottja azonban most már évről évre olyat tesz, amely csak a legtitkosabb álmainkban dereng: felidézi a régmúlt sikereit és visszacsempészi a bizsergést a szurkolók szívébe. A csapat zsinórban harmadik alkalommal kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, de most először playoff izgalmak nélkül, így 2016 és 2020 (2021) után 2024-ben is érdekeltek leszünk a kontinenstorna csúcsminőségű előadásainak színpadán. A franciaországi és a részben hazai rendezésű Eb-n szerzett élmények élénken élnek mindenki emlékezetében, nincs olyan drukker, aki ne emlékezne pontosan a kultikussá vált meccsekre, hol nézte az osztrákok legyalulását, kikkel szurkolt a franciák elleni döntetlen során, és milyen aranyköpések hangoztak el a portugálok elleni csaták alatt – egymás között a szurkolói zónákban, a képernyők előtt vagy a lelátókon.

Ehhez fogható, életre szóló élményekre készülhetünk a következő nyáron is. A németországi torna előtt, a sorsolás pillanatában elkezdődtek a fogadkozások és szervezkedések, a csoportbeosztás ismeretében pedig már a jegy- és a szállásfoglalásokat kísérő idegőrlő várakozás és fokozódó feszültség váltakozik. Mondván: induljunk már!

Ezt is ajánljuk a témában

Ekkora focilázat eredményezett a magyar válogatott párját ritkító éve, amelyet a nemzeti csapat még a világranglista 36. helyén kezdett, de a veretlenségét tavaly szeptember vége óta maga előtt görgetve (ez a sorozat most a leghosszabb Európában!) előrelépett a 27. pozícióba. Ilyen előkelő helyen legutóbb közel hét évvel ezelőtt jártunk, egy veretlen naptári év felkutatásáért pedig egészen 1976-ig kell visszaugranunk az időben. Az idén magyarrá lett szövetségi kapitányunk, Marco Rossi akkor még alig 12 éves fiatal srácként kergette a labdát Olaszországban.

Ezt is ajánljuk a témában

NAGY Ádám; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik és Nagy Ádám ünnepli az Európa-bajnokságra való kijutást a Puskás Arénában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 2023-as eredmények mellett tényleg nem mehetünk el szó nélkül: az észtek elleni, márciusi győztes felkészülési mérkőzést követően kezdődött az Eb-selejtezősorozat a bolgárok elleni hazai csatával, amelyet teltház előtt, az első félidőben prezentált parádés játékkal, imponáló magabiztossággal húztunk be. Szoboszlai valósággal lubickolt a szélen, szenzációs játékával hatalmas szerepe volt a három pont megszerzésében. A két nyári szezonzáróból bezsebelt négy pont után, a montenegrói gyürkőzésből és a budapesti, litvánok elleni meccsből fordultunk rá a szerbek elleni idegenbeli – zárt kapus – őszi rangadóra. Egy öngól után hamar hátrányba kerültünk Belgrádban, de még az első játékrészben, két perc alatt összejött a fordítás Varga és Orbán góljával, majd a hősies védekezésünknek köszönhetően nyertünk, sőt, néhány héttel később itthon is elvertük déli szomszédainkat. Külön öröm: kizárólag a szerbeket vertük meg kétszer a csoportban, akik egészen november végéig előttünk álltak a FIFA-világranglistán! A klasszisoktól hemzsegő legnagyobb riválisunkat oda-vissza elpáholni óriási bravúr, függetlenül a mutatott játéktól, a kritikus hangoktól és a fanyalgó ellendrukkerektől. Az októberi kaunasi döntetlennel még a szófiai kirándulásra is hagytunk tétet, amely előtt 10 nappal a kifejezetten sportszerűtlen bolgárok a szurkolói népharagtól tartva zárt kapussá nyilvánították az Eb-selejtezőt, miközben vándorcirkuszt csináltak a stadionkérdésből. Fájdalom, az Európai Labdarúgó Szövetség csak pislogott az eseményeket látva, és karba tett kézzel hagyta garázdálkodni a munkájára alkalmatlan bolgár szövetséget – több ezer honfitársunk idejének és pénztárcájának a kárára. A körülmények ráadásul egy pillanatra sem tántorították el a felbőszült helyi szurkolókat, akik a meccs előtt és alatt természetesen megtartották a bolgár focivezetőség elleni demonstrációjukat, amely komoly szófiai károkkal és 33 őrizetbe vétellel zárult. Amire a legszívesebben emlékszünk ebből a szappanoperából: a meccs 97. percében egy öngóllal 2–2-re mentettük a csatát, így biztossá vált, hogy egyeneságon kijutottunk a németországi Eb-re!

A Montenegró elleni hazai „gála” már igazi örömjátékot hozott: Szoboszlai világszenzációt jelentő duplája, majd pálinkázása komoly publicitást érdemelt, a szurkolókkal való huzamosabb ünneplésnek pedig igazán megadta a módját a csapat. Tíz mérkőzés: hat győzelem és négy döntetlen! Le a kalappal a srácok előtt!

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nem kérdés, a játékosok mellett a sikerkapitány személye is megkerülhetetlen az eredményekben. Marco Rossi végtelenül alázatos, eltökélt hozzáállása a játékosait is magával ragadja, nem véletlenül mennek ekkora elszántsággal tűzbe érte. Az idei évben ugyan kijutott a nehézségekből a háttérben, a páratlan sérüléshullám mellett az arctalan kritikusok is okoztak néhány álmatlan éjszakát az olasz-magyar szakembernek, de garantáltan nem ettől hullott ki a népszerű Mister haja. Az Eb előtti kevesebb „fejfájásban” mindenesetre bízik a kapitány, elég hozzá, ha a következő esztendőben több lehetőséghez jutnak klubjaikban a válogatott játékosok és a sérülések is elkerülik őket.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az Eb-csoportok december 2-i sorsolása után, amelyen a rendező németekkel, a svájciakkal és a skótokkal kerültünk az A-jelű négyesbe, „Mr. Easy” a korábbiakhoz képest ezúttal bőbeszédűbb volt.

„Több okból is szerettük volna elkerülni Németországot: egyrészt mert alapvetően nagyon erős együttes, másrészt pedig házigazda lesz, így tudjuk, milyen körülmények várnak majd ránk az Eb-n” – fogalmazott a sorsolás után Marco Rossi, aki hozzátette:

A második helyért nyílt lesz a küzdelem köztünk és a svájciak, valamint a skótok között, mert ez a három együttes azonos szintet képvisel.”

– jelentette ki a szövetségi kapitány.

És ha ő mondja, érdemes odafigyelni rá, mert a 2023-as eredményekkel Rossi ismét igazolta a régi slágerben elhangzottakat, miszerint az ész a fontos, nem a haj. Lehet benne valami, mert a bolgár kapitány, Ilian Iliev, a litván szakvezető, Edgaras Jankauskas, a montenegrói edző Miodrag Radulovic és a szerb kapitány, Dragan Stojkovic sem szappanozhatja olyan könnyedén a feje búbját, mint a mi taktikusunk, Marco Rossi.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Történelmet írnak!

Jöhet tehát zsinórban a harmadik Európa-bajnokság, amelyen szurkolhatunk a magyar labdarúgóknak: a keretből ráadásul többen beírhatják magukat ezzel a sportág történelemkönyvébe, hiszen a maiakon kívül eddig csak két játékos, Albert Flórián és Bene Ferenc büszkélkedhetett két Eb-szerepléssel (1964 és 1972), most Dibusz Dénes, Fiola Attila, Gulácsi Péter, Kleinheisler László, Lang Ádám, Nagy Ádám is háromszoros Eb-kerettag lehet, ha jó formában és egészségesen „hozza le” a tavaszt. A montenegróiak elleni meccsen a 93. percben betaláló 28 éves középpályás, Nagy Ádám ráadásul 2015 óta szépen eljutott 77 válogatottságig, amellyel már a vonatkozó örökranglistán is a 14. helyen áll. Az olasz másodosztályú AC Pisa együttesében azonban nem játszik eleget, amíg a válogatottban az összes őszi meccsen, hat alkalommal is pályára lépett, klubcsapatában eddig csak nyolc, főleg csereként lejátszott hivatalos meccse van a szezonban, ez pedig okozhat még fejfájást a folytatásban. Nagy Ádám ideális esetben viszont 2024-ben akár a 85 válogatottsággal záró Puskás Ferencet is beérheti!

A válogatott többi, a közelgő Európa-bajnokság előtt váltani készülő fontos játékosának helyzetéről egyik korábbi cikkünkben értekeztünk.

Ezt is ajánljuk a témában

ROSSI, Marco
Marco Rossi szövetségi kapitány csoportelsőként vezette ki a magyar labdarúgó-válogatottat a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

S hogy mit hoz nekünk 2024-es év? Nincs mitől tartanunk: ha a legendásan fanatikus szurkolóinkon múlna, akkor garantáltan nagyon hosszúra nyúló veretlenséget, de miután a pályán a szintén rendkívül elszánt magyar játékosokon múlik, így is biztosak lehetünk benne, hogy ők valami idei produkcióhoz hasonlóban gondolkodnak.

Igazuk van, aggódjanak csak az Eb-ellenfeleink, hiszen a németek fiatal szakvezetője, Julian Nagelsmann, a svájciak mestere, Murat Yakin és a skótok szövetségi kapitánya, Steve Clarke is rendszeres látogatója a fodrászszalonoknak...

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2023. december 25. 10:29
Éljen Marco Rossi!Éljen Szalai Ádám!A magyar foci akkor kezdett el előre mozdulni amikor 2013-ban Szalai elmondat az igazságot a futballgyilkos hazai szakikról. Igaz akkor még CSS a kretén pinyőt nevezte ki,de szerencsére CSS hamar belátta hogy ez brutális tévedés volt.Aztán jött Dárdai,aki futballszakmailag szerencsére totálisan német,majd lemondott és CSS ekkor már nem mert hazai kretént kinevezni,és jött Bernd Storck. Akinek rengeteget köszönhet a magyar foci,legalább annyit mint Rossinak. De meg kell említeni Andy Möllert is,aki segítőként óriásit alkotott Storck mellett.Amúgy 2004-2005-ben Lothar Matthaus kezdete el azt amit Storck,csak sajnos Matthaust aljas módon megbuktatta, elüldözte a hazai "szakma".Sajnos akkoriban a magyar szurkolók 95%-a betegesen hitt egér sanyeszben, h.bandiban, kondában,nyilban,dömében,bozsóban,bundás kálmiban,meg az összes többi hazai futballgyilkos kretén szakiban. A tragikus az hogy még mindig legalább 50% hisz bennük. Hajrá Magyarok! Éljen Rossi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!