„Az Anglia elleni 4-0 a kedvencem” – Marco Rossi a Mandinernek 4. rész

2023. december 20. 08:36

A szövetségi kapitánnyal készült interjúnk 4. részében a válogatott elmúlt öt évének legemlékezdetesebb pillanatairól, érdemekről, népszerűségről, nagypapaságról, és a jövőről beszélgettünk.

2023. december 20. 08:36
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya
Pálfy Dániel Ábel

Marco Rossival, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával készült interjúnk eredetileg a Mandiner 2023. december 14-i lapszámában jelent meg. A beszélgetést a következő napokban a Mandiner online felületén, több részletben előfizetéssel nem rendelkező olvasóink számára is elérhetővé tesszük. Íme az 4. rész!

Kevés szövetségi kapitánynak adatott meg ilyen hosszú idő a nemzeti együttes élén. Melyek voltak a bő öt év legemlékezetesebb pillanatai?
Volt néhány rossz pillanatunk, például amikor 2018-ban az utolsó Eb-selejtezőn Wales legyőzött minket 2-0-ra, vagy amikor Horvátországtól 3-0-s vereséget szenvedtünk. 2020 szeptembere óta viszont rengeteg kedvező dolog történt velünk, és azóta mindössze két meccset éltem meg csalódásként: az Albánia ellen elveszített találkozókat. Ekkor buktuk el a vb-selejtezőt. Az összes többi mérkőzés jó emlék marad, még azok is, amelyeken nem nyertünk, akár kikaptunk. Ilyen az Olaszország ellen 2022 szeptemberében játszott Nemzetek Ligája-meccs, amikor a döntetlen is elég lett volna a négyes döntőhöz, és szerintem meg is érdemeltük volna. 

A sok gyönyörű pillanat közül egyértelműen az Anglia elleni 4-0-s győzelem a kedvencem. Ez mérföldkő a modern magyar labdarúgás történetében.

 Azt kívánom a magyaroknak, hogy minél több ilyen mérkőzést játsszon a nemzeti együttesük a jövőben. A világ bármely csapatának óriási feladat idegenben 4-0-ra legyőzni az angolokat, szóval ez történelmi tett volt.

Korábban azt mondta, bóknak veszi, hogy több kollégája szerint a válogatott olyan, akár egy klubcsapat. Hogy sikerült ilyen csapatszellemet létrehozni?
Együtt értük el, az egész stáb rengeteget dolgozott érte, és persze a fiúk is, amikor megfogadták a tanácsainkat. A csapat mentális állapotáért felelős szakemberek is dolgoznak velünk, sokat segítenek, mi pedig igyekszünk jól élni a javaslataikkal. Ennek is köszönhető, hogy kialakult a csapatszellem, ami sokszor kritikus pillanatokon tudja átsegíteni az együttest. Ilyen volt például a Litvánia elleni Eb-selejtező második félideje, amikor nem egyénként, sokkal inkább csapatként játszottunk. Ez azokra is érvényes, akik csereként léptek pályára. Itt mindenki egyformának érzi magát, és ezek nem csupán szavak! Egy hajóban evezünk, ugyanazt a munkát végezzük egy közös célért. 

Szoboszlai Dominik és Maro Rossi szövetségi kapitány ünnepli a magyar labdarúgó-válogatott győzelmét a Németország - Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzést követően
Szoboszlai Dominik és Marco Rossi
Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A magyar futballrajongó nemzet, de ekkora szeretet jó ideje nem övezte a válogatottat, és ezt legalább részben az ön érdemének tartják.
Nem, nem. Nem az enyém. Mindig mondom, és így is gondolom: 

a feladat legnagyobb részét a labdarúgók végzik el a pályán, én csak megszervezem őket adottságaik, képességeik szerint. Óriási dolgokat vittek véghez.

 Ha visszagondolunk, milyen volt a légkör 2018-ban a válogatott háza táján, és most mekkora lelkesedés veszi körül a csapatot, érezzük, hogy mindent sikerült megváltoztatnunk. Ez a lelkesedés nem csak az eredményeknek, hanem a hozzáállásunknak is köszönhető, és ezért az emberek sokszor jobban díjazzák a pályán mutatott erőfeszítésünket, mint a végeredményt. Így volt ez az Eb-n, és így volt Olaszország ellen. Ez nem véletlen, az emberek a megfelelő hozzáállást szeretnék látni a játékosoktól a pályán. E téren sosem okozhatunk csalódást a szurkolóinknak! 

Az elmúlt években önből igazi híresség lett Magyarországon, szinte mindenki tudja, ki az a Marco Rossi. Ezt hogy éli meg?
Sosem voltam hozzászokva ilyen népszerűséghez. Talán játékos koromban felismertek Olaszországban, még úgy is, hogy nem voltam sztárjátékos. Ez azonban már több mint 25-30 éve volt. De Magyarországon ez más, egészen különleges érzés. Noha nem szeretem magamra vonni a figyelmet, és nem érzem otthonosan magam a népszerű ember szerepében, olykor jó megélni: többször előfordul, hogy fiatalokkal, gyerekekkel találkozunk, és sokan odajönnek hozzám, hogy készítsünk egy közös fényképet, ennek mindig örömmel teszek eleget. 

Abba a korba értem, hogy lassacskán szeretnék nagypapa lenni.

 A fiam és a lányom sajnos még nem lépett erre az útra, de örülnék, ha majd rohangáló unokák töltenék meg a lakást. Nagyon szeretem a gyerekeket, ők jelentik a mi jövőnket. És a gyerekek közül ma sokan lelkesednek a labdarúgásért. Ezt az örökséget meg kell őriznünk a jövőnek, hiszen könnyen lehet, hogy e gyerekek közül többen a jövő magyar válogatottjában fognak szerepelni. Remélem, hogy ez a lelkesedés megmarad még nagyon sokáig. Mondjuk örökre!

Az interjú korábbi részei ITT, meg ITT, meg ITT olvashatók: 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. december 20. 14:34
KAPITÁNY űr! MONDOK én, hogy a NAPOLI vezetőedzői tiszte RÉMÁLOM! MOST ők is éppen 4 - 0- ra kaptaki ki a kupában. TUDOM persze, hogy őket ez most nem érdekli, bajnokság, meg a nemzetközi szereplés, DE EZ akkor is igen-igen csúnya attól a csapattól!
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. december 20. 09:35 Szerkesztve
DON ROSSI! Santelli lovag Oklevelét Rómában szerezte, a központi katonai vívómesterképző intézetben elvégzése után katonai vívómesterként szolgált a 2. gránátosezredben 1896-ban Budapesten a millenniumi kardverseny olasz részvevőjeként annak győztese volt. Sikerének köszönhetően meghívták a Magyar AC (Magyar Atlétikai Club) vívómesterének. Santelli a meghívást elfogadta. Budapesten saját vívótermet nyitott. Fia, Giorgio Santelli 1897-ben született Budapesten. Az 1900. évi nyári olimpiai játékokon ezüstérmes lett Olaszország színeiben. , Az ezt követő három évtizeden át a vívósport kiváló versenyzőinek sorát nevelte ki. Tanítványai között számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok található, mint pl. Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Elek Ilona, Kabos Endre, Pósta Sándor, Szántay Jenő, Gerde Oszkár, illetve ismert vívóedző: Duronelly László, Szabó László mesteredző.
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. december 20. 09:34 Szerkesztve
Kinek nem Don? KINEK NEM? :) Mindig van egy-egy olasz akivel jól járunk (sajnos nem jut eszembe annak az olasz vívómesternek a neve, akitől anno az összes nagy magyar vívó tanult) UTÁNA NÉZTEM - ITALO SANTELLI LOVAG
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!